Tenis

Počelo je, počelo

Ivor Krapac • petak, 08.02.2008.

Nakon turnirskih, započela su i ovogodišnja reprezentativna iskušenja u muškom tenisu. U petak, subotu i nedjelju igra se osam susreta prvog kola Svjetske skupine Davis Cupa, a prvi dan donio je dobar posao prošlogodišnjih finalista, Amerikanaca i Rusa...

Rusija - Srbija 2-0 (Južnji - Zimonjić 2:6, 6:3, 6:2, 6:4, Davidenko - Troicki 6:1, 1:6, 6:3, 1:6, 6:2)

Moskovski ogled ruske i srpske reprezentacije, kako se pokazuje, zasad je zanimljiv ne samo na terenu, već i izvan njega. Gostujućoj momčadi prvo je zbog želučane viroze otpao Janko Tipsarević, a još teži udarac doživjeli su u jutarnjim satima petka, kad je sa sličnim simptomima od današnjeg nastupa morao odustati Novak Đoković, koji je trebao odigrati svoj prvi meč nakon osvajanja Australian Opena.

Jasna stvar, bez svoja prva dva aduta u singlu, srpski reprezentativci teško su se mogli nadati velikom rezultatu, no mogu biti zadovoljni barem otporom kojeg su pružili. Također gripom načeti Nenad Zimonjić, koji je u prvom singlu dana uskočio umjesto Đokovića, otvorio je kako je i želio i sa 6:2 dobio prvi set protiv Mihaila Južnjog, no u pojedinačnoj konkurenciji objektivno kvalitetniji Rus u nastavku je došao na svoje i slavio s 2:6, 6:3, 6:2, 6:4.

Nikolaj Davidenko namučio se još više od svog kolege. Prvi ruski "reket" je za gotovo tri sata igre sa 6:1, 1:6, 6:3, 1:6 i 6:2 nadjačao Viktora Troickog, zamjenu za Janka Tipsarevića. Rezultat govori dovoljno, bilo je niz uspona i padova na obje strane, no četvrti na svijetu pronašao je igru prije nego je postalo prekasno.

Gostujuća reprezentacija nadat će se boljim vijestima u subotnjim parovima, kad bi im na raspolaganju možda mogao biti i Đoković, koji je probao trenirati nakon dva današnja singla.

Austrija - SAD 0-2 (Melzer - Roddick 4:6, 6:4, 3:6, 7:6(4), 3:6, Koubek - Blake 7:5, 5:7, 2:6, 2:6)

Amerikanci su na dobrom putu da naprave prvi korak prema obrani naslova. Andy Roddick i James Blake okrunili su više od sedam sati dugi teniski dan u Beču s dvije pobjede u singlu, Roddick u pet setova protiv Jürgena Melzera, a Blake sa setom manje protiv Stefana Koubeka, kojem je sve krenulo u krivom smjeru nakon što je propustio break prednosti i servis za set u drugom.

U subotu će na teren braća Bryan, koji su u Davis Cupu dosad izgubili samo jednom, ako ste zaboravili - protiv Ivana Ljubičića i Marija Ančića prije tri sezone u prvom kolu. Ovog puta probat će ih svladati austrijski ljevoruki dvojac Melzer/Julian Knowle.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Češka - Belgija 2-0 (Berdych - Vliegen 6:3, 6:1, 6:4, Štepanek - Darcis 6:4, 7:6(4), 7:6(5))

Česi su u Ostravi na dvoranskom tepihu dočekali Belgijce i već nakon prva dva singla "podebljali" ulogu favorita s kojom su i krenuli u susret. U subotu će ući nakon dvije pobjede bez izgubljenog seta.

Tomaš Berdych imao je jedan od onih dana kada suparniku nije ugodno na terenu i sa 6:3, 6:1, 6:4 "počistio" Kristofa Vliegena. Za drugi bod pobrinuo se Radek Štepanek sa 6:4, 7:6(4) i 7:6(5) protiv Stevea Darcisa, poznatog po prošlogodišnjem senzacionalnom naslovu na ATP turniru u Amersfoortu (i, realno, po malo čemu drugom).

Argentina - Velika Britanija 2-0 (Nalbandian - Baker 6:1, 6:3, 6:3, Calleri - Bogdanovic 6:3, 6:1, 6:1)

Najveći "zicer" prvog kola, dodatno utvrđen izostankom Andyja Murrayja na britanskoj strani, nije donio ništa iznenađujuće. David Nalbandian i Agustin Calleri natjecali su se tko će uvjerljivije pobijediti svog suparnika, a u tom dvoboju mogli bismo proglasiti remi. Nalbandian je, istina, protiv Jamieja Bakera ispustio dva gema više, no Calleri je za pobjedu nad Alexom Bogdanovicem na terenu bio sedam minuta duže od reprezentativnog suigrača.

Izrael - Švedska 1-1 (Sela - Björkman 7:6(8), 6:3, 6:1, Levy - T. Johansson 1:6, 1:6, 3:6)

Izraelci su pred svojim navijačima u Ramat Hasharonu poveli nakon što je Dudi Sela svladao Jonasa Björkmana u meču u kojem se sve bitno dogodilo u prvom setu. Nakon po tri izgubljena servis-gema na svakoj strani, Björkman je u tie-breaku odjurio do ogromnih 5:1, ali nije izdržao. Sela je okrenuo i s 10:8 riješio prvi set u svoju korist, da bi u preostala dva dovršio posao puno lakše, s još samo četiri izgubljena gema.

Thomas Johansson vratio je goste u egal u velikom stilu, sa 6:1, 6:1 i 6:3 protiv potpuno nemoćnog Harela Levyja. Na sreću domaćina, utjehu mogu naći u činjenici da će sutra u akciji imati "zahuktale" Jonathana Erlicha i Andyja Rama, nedavne pobjednike Australian Opena u konkurenciji parova, koji će se za drugi bod boriti sa Simonom Aspelinom i Robertom Lindstedtom. Gostujući izbornik Mats Wilander nije nominirao Björkmana, očito bi 35-godišnjaku bilo previše odigrati dva meča u dva dana...

Njemačka - Južna Koreja 1-1 (Kohlschreiber - An 6:2, 6:2, 6:2, Mayer - Lee 5:7, 3:6, 6:1, 7:6(7), 3:6)

Osim u Izraelu, nakon petka je izjednačeno i na dvoranskoj crvenoj zemlji Braunschweiga. Domaći su do prvog boda došli očekivano glatkom pobjedom Philippa Kohlschreibera, sa 6:2, 6:2 i 6:2 protiv Jae-Sunga Ana, dok je u drugom meču, također u skladu s očekivanjima, bilo puno više borbe. Florian Mayer uspio se izvući iz zaostatka od 2-0 u setovima protiv Hyung-Taika Leeja, no u petom više nije mogao. Žaleći se na umor i bol u nozi, zbog čega je nekoliko izmjena strana proveo stojeći, u toj dionici pao je sa 6:3.

Rumunjska - Francuska 0-2 (Hanescu - Gasquet 6:7(5), 4:6, 5:7, Pavel - Tsonga 7:6(2), 4:6, 4:6, 4:6)

Francuzi su izgleda ponovno kandidati za velike stvari. Dva odlična igrača u singlu, odličan par - u takvom sastavu stigli su u Sibiu i odmah potvrdili autoritet.

Prvi dio posla obavili su Richard Gasquet i Jo-Wilfried Tsonga (prvi nastup nakon finala Australian Opena) protiv Victora Hanescua, odnosno Andreja Pavela, a za treći bod u subotu će se boriti Arnaud Clement i Michael Llodra - finalisti Australian Opena u paru. U tenisu, a pogotovo Davis Cupu je sve moguće, no najavljeni Florin Mergea i Horia Tecau zvuče kao dječja igra za gostujuću kombinaciju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!