Tenis

Rokov hod po rubu

Ivor Krapac • utorak, 26.02.2008.

Roko Karanušić silno se namučio na putu do očekivane pobjede u prvom kolu PBZ Zagreb Indoorsa. Roko je na startu zagrebačkog dvoranskog turnira u tri teška seta nadjačao slovenskog kvalifikanta Blaža Kavčiča, koji ima dosta razloga žaliti za propuštenim...

Iako dobar dio meča nije izgledao dobro ni odigrao kako igra kad je na maksimumu, Roko je ipak pronašao način da slomi 20-godišnjeg Slovenca, 396. na Entry listi, koji nikad prije nije osjetio nastup u glavnom ždrijebu nekog ATP turnira. Nije to bio meč za sladokusce, točnije, nije bio ni blizu toga, no hrvatski adut s pozivnicom ipak je uzeo ono najvažnije, slavivši sa 6:7(9), 6:4 i 6:4.

Posebno kritično stvari su djelovale u trećem setu, u kojem je Kavčič imao break prednosti i vodstvo od 4:1. Srećom za Roka, neiskusni Slovenac nije izdržao do kraja - nakon gotovo tri sata borbe slavili smo prvu ovogodišnju hrvatsku pobjedu na Indoorsu i mogli baciti pogled unaprijed, prema osmini finala protiv osmog nositelja Janka Tipsarevića.

Slika 1 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

"Danas sam u stanju ostati u meču i boriti se do kraja, što prije nekih godinu dana nije bio slučaj", kazao je Roko o neočekivano teškom, ali ipak uspješno obavljenom startnom zadatku: "Ne znam kad i kako je došla ta zrelost, no mislim da je normalno što sam zreliji, naučio sam iz nekih ranijih pogrešaka."

"Nisam ništa posebno očekivao, a ispalo je vrlo teško, loptica je dosta letjela, trebao sam se naviknuti na teren koji je dosta drugačiji od onog u manjoj dvorani u kojoj sam trenirao. Reket mi je bio nešto slabije našpanan", dodao je 25-godišnji Zagrepčanin o problemima u većem dijelu ovog susreta.

Slika 3 od 4.
Foto: Kristijan Komarica

Najviše poteškoća bilo je u prvom setu, kojeg je Roko mogao glatko izgubiti, ali na koncu i dobiti. Izvukao se nakon vrlo slabog starta i minusa od 5:2, s dva breaka zaostatka, preživio je i Kavčičev servis za set kod 6:5, nakon izgubljenog servisa u 11. gemu, da bi u maratonskom tie-breaku propustio tri set-lopte, od kojih je posebno bolna bila ona prva. Roko ju je pri vodstvu od 7:6, na Slovenčevom servis-poenu, zapucao čistim bekhend-volejem u mrežu.

Na svu sreću, u preostala dva seta je takvih horror-promašaja ipak bilo manje, što se pokazalo dovoljnim za izvlačenje iz rupe i pobjedu nakon breaka minusa u odučujućem. Pritom, valja dodati da bi ova pobjeda morala biti vrijedna plasmana među prvih sto na svijetu, koji tjedan nakon što su ga svi već tamo vidjeli po osvojenom naslovu na Challengeru u Beogradu. Ovog puta Roko je ostao oprezan, čeka ponedjeljak i službeni izlazak Entry ljestvice.

Slika 2 od 3.
Foto: Kristijan Komarica

Idući izazov bit će sudar s Jankom Tipsarevićem, kojeg poznaje već deset godina i koji mu je, kako je kazao, od svih srpskih igrača najbolji prijatelj. "Posljednji put igrali smo prije četiri-pet godina na Challengeru u Italiji, tada me dobio", prisjetio se Roko poraza sa 6:2, 6:1 u četvrtfinalu Olbije iz 2005.: "Generacijski smo dosta bliski, znamo se jako dobro."

Susret na Challengeru u Italiji bio je jedini ogled Karanušića i Tipsarevića u seniorskim vodama, dosta dugo se čekalo na drugi...

PBZ Zagreb Indoors, 26.2.2008., prvo kolo: Gabašvili (Rusija) - Mayer (Njemačka) 7:6(6), 6:0, De Voest (JAR) - Seppi (Italija, 7) 6:4, 7:6(3), Karanušić (Hrvatska, WC) - Kavčič (Slovenija, Q) 6:7(9), 6:4, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!