Rukomet

Ruska era počinje

Ivan Ambroš • nedjelja, 16.03.2008.

Natjecanje po skupinama Lige prvakinja je završeno. U polufinalu će mađarski Györ igrati protiv ruske Zvezde Zvenigorod, a austrijski Hypo će odmjeriti snage s ruskom Ladom Togliatti.ge s ruskom Ladom Togliatti.

Lada Togliatti u polufinalu

U posljednjem kolu skupine 1, Oltchim Valcea je bila bolja od Györa 32:27 (17:13). Lesusanu sa sedam i Maier sa šest golova bile su najbolji strijelci kod Rumunjki, dok su se kod gošći istakle Mravikova sa sedam i Bradeanu sa šest golova.

U jedinom susretu koji je odlučivao o posljednjem polufinalisti Lada Togliatti je spretno i sretno došla do pobjede nad Nűrnbergom 28:27 (15:12). Gošće su imale i po četiri gola prednosti, no prednost domaćeg terena odvela je Ruskinje u polufinale. Mocalina je zabila osam golova, a Postnova sedam. Njemice su predvodile Rösler i Simakova s po šest golova.

Györ je s osam bodova završio na čelu ljestvice skupine 1, ispred Lade Togliatti s istim brojem bodova. Mađarice i Ruskinje idu u polufinale. Oltchim Valcea je skupo platila izgubljeni bod na gostovanju u Njemačkoj i od Lige prvakinja se oprašta na trećem mjestu sa sedam bodova. Posljednji, četvrti je Nűrnberg s jednim bodom.

Mađarice su ostale bez Palinger i Tomori a Görbicz igra s ozljedom. Zbog toga su izgubile posljednje dvije utakmice u skupini. Nakon izvrsnog početka, ozljede su ih dovele u rezultatsku krizu. Ukoliko se navedene igračice ne oporave do polufinala, Györi ne može računati na prolaz dalje.

Lada Togliatti je nakon lošeg starta u Ligi prvakinja zasluženo izborila polufinale. Ruskinje su dobro tempirale formu i igraju sve bolje. U polufinalu – sve je moguće.

Hypu 12. pobjeda, Rusiji dva mjesta u polufinalu

Hypo je nastavio svoj nevjerojatan pobjednički niz, i u Beču porazio Zvezdu Zvenigorod 32:26 (18:14). Svoje su ekipe predvodile Aćimović i Polenova s po osam golova.

U utakmici bez ikakvog značaja Viborg je očekivano slavio protiv Slagelsea 31:22 (15:11). Jurack se istakla s deset golova, a Roslying s pet. Za Slagelse su također po pet golova zabile Savić, Krogshede i Pedersen.

Ekipa Gunnara Prokopa se nizom od 12 uzastopnih pobjeda u Ligi prvakinja na senzacionalan način plasirala u polufinale. Na čelu je skupine 2, s maksimalnih 12 bodova. Ulazak među četiri najbolje ekipe Europe izborila je i Zvezda Zvenigorod, koja je na drugom mjestu sa šest bodova, isto koliko ima i Viborg. Ruskinje idu dalje zbog međusobne gol-razlike. Branitelj naslova, danski Slagelse je na posljednjem mjestu u skupini, bez bodova.

Evgeniy Trefilov je doveo rusku žensku rukometnu reprezentaciju do tri zlatne medalje na Svjetskim prvenstvima: 2001., 2005. i 2007. Kako je stvarao „zbornaju“ tako je stvarao i Ladu Togliatti. Prije dvije godine otišao je u Zvezdu Zvenigorod i poveo nekoliko igračica sa sobom. U svojoj prvoj sezoni u klubu osvojio je Kup EHF-a, a u svojoj drugoj sezoni plasirao se u polufinale Lige prvakinja. Njegov nasljednik u Ladi Togliatti Alexey Gumyanov prošle je sezone igrao u finalu Lige prvakinja, a ove sezone se pridružio Trefilovu u polufinalu.

Ruska era u ženskom rukometu je započela. Po prvi put u povijesti dva ruska kluba su u polufinalu Lige prvakinja. Samo Hypo i Györ mogu spriječiti apsolutnu rusku prevlast – rusko finale.

Liga prvakinja, skupina 1, 6. kolo:
Oltchim Valcea – Györ 32:27 (17:13)
Lada Togliatti – Nűrnberg 28:27 (15:12)

Liga prvakinja, skupina 2, 6. kolo:
Hypo – Zvezda Zvenigorod 32:26 (18:14)
Viborg – Slagelse 31:21 (15:11)

Liga prvakinja - Grupa 1

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Oltchim32:27Győri Audi ETO KC
Lada Togliatti28:27Nürnberg
1Győri Audi ETO KC 6184:165+198
2Lada Togliatti 6179:181-28
3Oltchim 6188:168+207
4Nürnberg 6163:200-371

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!