Tenis

Kuznjecova zaustavila Šarapovu

Vedran Babić • subota, 22.03.2008.

Uzbudljivije od dva polufinala ženskog dijela Indian Wellsa rezultiralo je prvim ovosezonskim porazom Marije Šarapove. Bolja je u tri seta bila njena sunarodnjakinja Svetlana Kuznjecova, koja će se za deseti naslov karijere sutra boriti protiv Ane Ivanović...

Čak 18 mečeva je trebalo da netko konačno ''skine'' petu na svijetu. U njihovom osmom međusobnom dvoboju Kuznjecova je uzela četvrtu pobjedu, i tako poravnala omjer s pobjedom 6:3, 5:7 i 6:2. U prvom setu starija Ruskinja je morala dvaput oduzeti servis svojoj protivnici kako bi osigurala vodstvo unatoč niskom postotku svog prvog servisa (41%). No, niti Šarapova nije blistala na svom početnom udarcu već je napravila pet dvostrukih pogrešaka, pa nije ni čudo što je izgubila set.

Nastavak je, međutim, protekao u osjetno čvršćoj igri i znatno boljem serviranju, kojeg je pokvarila Kuznjecova poklonivši Šarapovoj, poput dobre prijateljice, odlučujući obrat u setu odserviravši dvostruku pogrešku baš na break loptu.

Treći set je trajao kraće nego se očekivalo. Šarapova gubi servis u prvom i petom gemu, što Kuznjecova znalački koristi te bez sučeljavanja s break loptom na servisu okončava ovu polufinalnu priču.

''Bilo je nekoliko važnih poena koji su mogli promijeniti meč, ali ih je na kraju ona dobila sve. Mislim da je iz prijašnjih međusobnih ogleda stekla više samopouzdanja i da je treći set bio samo formalnost'', izjavila je Šarapova.

Ana Ivanović je i dalje crna mačka svojoj Fed Cup kolegi Jeleni Janković. I četvrti meč zaredom je pripao mlađoj, i u ovom trenutku ipak kvalitetnijoj, kompletnijoj Srpkinji. U otvaranju meča djevojke su razmijenile po break, da bi se set odlučio 13. igrom. Ivanović je igrala sigurnije nakon prvog servisa, što joj je omogućilo lakši završetak prve dionice sa 7:3.

Premda su mnogi priželjkivali kako se Janković neće predati, ništa se nije moglo jer je Ivanović jednostavno bila predobra. Iskoristila je obje break lopte i uz pet aseva nije dopustila probleme na servisu, realiziravši meč loptu nakon sata i 25 minuta igre. Janković nije bila zadovoljna učinkom svojih najjačih oružja: ''Bio je to težak meč. Moji glavni udarci, servis i retern nisu djelovali preopasno. U izmjenama sam osjećala da imam kontrolu, ali nažalost napravila sam nekoliko ključnih pogrešaka u tie breaku.''

Ljepši Uskrs teško da će ljubitelji tenisa moći poželjeti. U finalu će se sastati prva i druga nositeljica, odnosno druga i treća na svijetu. Ivanović vodi u međusobnim dvobojima s 4-1, ali čak četiri od tih pet mečeva je otišlo u treći, odlučujući set. ''Svako finale je posebno, a ovo je veliki turnir i ponosna sam na način na koji sam odigrala ovaj tjedan. Jedva čekam nedjelju.'', kao i uvijek je sretna i zahvalna Ana Ivanović.

O svojoj posljednjoj protivnici je rekla: ''Kuznjecova je veoma snažna i mislim da je važno ne dati joj previše šansi. Dat ću sve od sebe da ja budem ta koja će kontrolirati poene.''

Obje finalistice inače, traže prvu titulu sezone, a Kuznjecova će nastojati popraviti negativan omjer u finalima (9-14) i otići korak dalje od prošle sezone, kada je u finalu poražena od Daniele Hantuchove: ''Ovo je za mene jako važan meč jer sam već bila u finalu i znam kako je to, tako da je vrijeme da napravim nešto više. Moram samo igrati svoju igru i ne misliti na išta drugo. U finalima je sve moguće, šanse su podjednake.''

WTA Indian Wells, 21.3.2008., polufinale: Ivanović (Srb, 1) – Janković (Srb, 3) 7:6 (3), 6:3, Kuznjecova (Rus, 2) – Šarapova (Rus, 4) 6:3, 5:7, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrolWTA Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!