Liga prvaka - Završnica, polufinale, 22.04.2008.
Liverpool
Liverpool 1:1 Chelsea
Chelsea

Nes(p)retni Riise darivao Chelsea

Zoran Zdelar • utorak, 22.04.2008.

Nakon tvrde, atrakcijama siromašne prve polufinalne utakmice Lige prvaka Chelsea je zahvaljujući tragičnoj pogrešci Johna Arnea Riisea u posljednjim sekundama utakmice izvukao neodlučen rezultat i na Stamford Bridge odnosi vrijedan pogodak u gostima.

Novi dvoboj Liverpoola i Chelseaja u Ligi prvaka nije se razlikovao po mnogo toga od posljednja četiri njihova susreta u ovoj fazi najprestižnijeg klupskog natjecanja na svijetu. Ne može se reći da nije bilo atraktivnih poteza i prilika, ali nadali smo se daleko sadržajnijoj utakmici. Predviđanje Rafe Beniteza da će obje momčadi prvenstveno gledati na čuvanje svoje mreže uvelike se pokazalo točnim. Neki iz domaćih redova možda su bili čak i prerevni u tome...

Poznato je da Englezi iznimno drže do tradicije, no John Arne Riise nije Englez pa je odlučio u zadnjim sekundama pokvariti tradiciju od maksimalno jednog pogotka u njihovim međusobnim dvobojima u polufinalu Lige prvaka. Dirk Kuyt mogao je biti junak večeri, no ovako će se daleko više pričati o tragičaru večeri.

Nizozemac Kuyt imao je prvu priliku na utakmicu za zatresti mrežu. U 13. minuti malo je pobjegao obrani Chelseaja, no nije se uspio nakon toga dovoljno dobro snaći i lopta je završila u rukama Petra Čecha. Nakon nešto malo više igre na sredini terena, iduća zanimljivija situacija dogodila se nakon pola sata igre kada Didier Drogba pada u kaznenom prostoru Liverpoola. Gostujući igrači i navijači traže od suca dosuđivanje najstrože kazne, no jedino što su dobili jest nastavak igre kao da se ništa nije dogodilo.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Minutu-dvije nakon toga Chelsea je umalo primio pogodak. Nakon što se lopta nešto dulje vrijeme kretala na polovici terena momčadi iz Londona, Steven Gerrard je uspio odlično pronaći Fernanda Torresa. Španjolski napadač iskorištava neopreznost Chelseajeve obrane kako bi im pobjegao, a zatim je pucao vrlo dobro sa šest do sedam metara udaljenosti, no češki vratar još jednom odlično reagira.

Na 15-minutni odmor nije se ipak išlo bez pogotka. Igrala se 43. minuta kada je Dirk Kuyt uspio svladati Chelseajeva vratara. Avram Grant s pravom će moći biti ljut na svoje obrambene igrače koji su u ključnom trenutku zasmetali jedan drugom i tako omogućili Nizozemcu da se izbori za poziciju i dovede Redse u veliko vodstvo od 1:0 nakon što je lopta prošla kroz noge češkog vratara.

Drugo poluvrijeme donijelo je nešto malo više prilika na obje strane, pogotovo u prvom dijelu druge polovice, ali tek manji dio njih bi se mogao okarakterizirati kao vrlo izglednim. Vrijedan spomena bio bi možda tek udarac Babela u 59. minuti nakon što je odlično potegnuo sa sredine terena, a zatim i snažno pucao s nekih 25 metara, ali nije ipak bio dovoljno precizan.

Zaredalo se nakon toga s nekoliko izmjena, a nije naodmet spomenuti kako je Grant prvog iz igre odlučio izvaditi Joea Colea, koji je u 60 i nešto minuta bio igrač s najviše napravljenih kilometara, njih čak osam. U preostalom dijelu susreta Chelsea je imao nekoliko jalovih pokušaja prema Liverpoolovim vratima, a pred kraj Redsi su umalo udvostručili vodstvo. Steven Gerrard je okušao udarac s otprilike 15 metara, odlično je naciljao sam gornji lijevi kut gola, no Čech obranom potvrđuje status ponajboljeg vratara na svijetu.

U sudačkoj nadoknadi Chelsea je spašavao živu glavu, u obranu se morao vratiti i Dider Drogba. A onda u posljednjim sekundama utakmice senzacija. John Arne Riise pokušao je u 95. minuti izbaciti van terena loptu koju je netko ubacio u njegov kazneni prostor, a pogodio je – svoju mrežu. Jedino što je Liverpoolovim igračima nakon toga preostalo jest zahvaliti se svojim standardno odličnim navijačima na podršci s obzirom da je sudac odmah nakon toga označio kraj susreta.

Liga prvaka, polufinale, prva utakmica:
Liverpool - Chelsea 1:1.

Liga prvaka - Završnica

polufinale

Liverpool1:1Chelsea
Barcelona0:0Manchester United
Manchester United1:0Barcelona
Chelsea3:2 *Liverpool

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!