Liga prvaka - Završnica, polufinale, 29.04.2008.
Manchester United
Manchester United 1:0 Barcelona
Barcelona

Bit će englesko finale

Tomislav Pacak • utorak, 29.04.2008.

Zahvaljujući majstoriji Paula Scholesa Manchester United je po prvi put nakon 1999. godine izborio finale Lige prvaka i tako prvi put u povijesti ovog natjecanja osigurao završnicu s dva engleska kluba.

Nakon 0:0 na Nou Campu, uzvratni dvoboj Manchester Uniteda i Barcelone donio je puno bolji nogomet, onakav kakav smo i očekivali od dva velikana europskog nogometa. Katalonci su pokazali da nisu zaboravili igrati nogomet, no zaboravili su - davati golove. S druge strane, Manchester ofenzivno nije ponudio previše, ali briljantan pogodak Paula Scholesa bio je dovoljan za veliko finale. Ako napad i nije oduševio, Manchesterova obrana zaslužuje sve čestitke, Ferdinand i društvo najzaslužniji su za prolaz pored velike Barcelone.

Manchester United od početka je zaigrao puno žustrije, odlučnije i kvalitetnije nego na Nou Campu, s puno manje pogrešaka u dodavanjima, što je rezultiralo ravnopravnijim odnosom u posjedu lopte.

Nakon 10-ak minuta ispipavanja snaga, u kojima je United pokazao da neće biti statitični promatrač kao u prvom susretu, trenutak inspiracije iskusnog Paula Scholesa konačno je prekinuo status quo i donio prednost Manchester Unitedu. Xavi je slabo izbio čistu loptu na 20-ak metara od gola, a Scholes ju je topovskim udarcem proslijedio u gornji lijevi kut nemoćnog Valdeza za 1:0 "Crvenih vragova".

Barcelona nije uspjela odmah pritisnuti United, a najviše je pokušavala učiniti preko desnog krila gdje je opet raspoložen bio Lionel Messi. Argentinac je u 20. minuti izvrsno prošao pola terena i opasno zapucao s vrha šesnaesterca, no Edwin van der Sar odlično reagira i spašava svoj gol. Odmah u idućoj minuti Manchester uzvraća na sličan način, poslije asistencije Ronalda Park puca nisko, pored lijeve vratnice.

Drugi dio prvog poluvremena pripao je Barci, djelomično zbog bolje igre Katalonaca, a djelomično zbog (nesvjesnog) povlačenja Uniteda. Ipak, gosti nisu uspjeli stvoriti stopostotnu priliku, svaki pokušaj ulaska u šesnaesterac osujetili su Ferdinand i Brown, pa je Barca prijetila tek udarcima izvana.

Tako je u 34. minuti Deco sa 16 metara zapucao preko gola, a tri minute kasnije iz još malo bolje situacije pola metra pored desne vratnice Van der Sara.

U tim trenucima Barcelona je gospodarila terenom baš kao i u prvoj utakmici, ali nije bilo pravog zadnjeg pasa, ponajviše zahvaljujući sjajno raspoloženom stoperskom dvojcu Manchestera koji je odigrao savršenu utakmicu. U 41. minuti Park je centrirao, a Nani za malo promašio gol, te je tom prilikom Uniteda završen prvi dio.

Uzbudljivu utakmicu gledali smo i u nastavku, premda nismo vidjeli vatromet velikih prilika, obrana ili golova. United se orijentirao na čuvanje prednosti, a u tome veliku ulogu nisu imali samo obrambeni igrači, već i oni iz napada, posebice Carlos Tevez koji je pretrčao "za dvojicu".

U 57. minuti upravo je Tevez dobro prošao kroz obranu Barcelone, ali udarac mu je obranio Valdez. S druge strane, Barcelona se trudila, išlo je to dobro do 30-ak metara od gola, ali u tom trenutku je nedostajalo prave ideje i pravog poteza.

Rijkaard je pokušao izmjenama, ušli su Krkić i Henry, ali nisu uspjeli učiniti više od Eto'oa i Inieste. U 78. minuti Henry je nakon kornera ostao sam na petercu, ali pucao je ravno u Van der Sara, a tri minute kasnije Ronaldo prolazi, ali puca pored gola.

Barcelona je svim silama krenula u napad u posljednjih deset minuta, no obrana Manchestera ostala je koncentrirana do samog kraja. Ferdinand i Brown bili su briljantni, ništa manje dobri nisu bili ni Evra i Hargreaves, a Barcelona za to nije imala pravi odgovor.

Manchester United osigurao je tako finale u Moskvi gdje ga čeka pobjednik susreta Chelsea - Liverpool, dakle već sada znamo - gledat ćemo prvi sve-engleski finale u povijesti Lige prvaka. United je tako tri utakmice udaljen od briljantne sezone, ostaje nam za vidjeti može li sadašnja generacija reprizirati u većoj mjeri onu iz 1999. godine...

Liga prvaka, polufinale, 29.04.2008:
Manchester United - Barcelona 1:0

Liga prvaka - Završnica

polufinale

Liverpool1:1Chelsea
Barcelona0:0Manchester United
Manchester United1:0Barcelona
Chelsea3:2 *Liverpool

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!