Liga prvaka - Završnica, polufinale, 30.04.2008.
Chelsea
Chelsea 3:2 Liverpool
Liverpool

Chelsea putuje u Moskvu

Zoran Zdelar • srijeda, 30.04.2008.

Drugi finalist Lige prvaka odlučen je nakon drame produžetaka i 120 minuta rovovske bitke. Avram Grant ispunio je svoj san i po prvi put u klupskoj povijesti odveo Chelsea u završnicu ovog natjecanja, a tamo ih od sinoć čeka veliki rival Manchester United.

Za titulu najboljeg u Europi borit će se klubovi koji se trenutno bore i za titulu prvaka Engleske. Chelsea je u iznimno sadržajnoj i uzbudljivoj utakmici uspio s dva pogotka u sudačkoj nadoknadi osigurati kartu za Moskvu te nas u svibnju očekuje veliko englesko finale.

Prva zanimljiva situaciji na utakmici bilježi se nakon osam minuta igre. Nogometaši Liverpoola izvodili su slobodan udarac iz prilično opasne zone, no nakon svega ipak nije bilo ništa, nisu uspjeli opasnije zaprijetiti Petru Čechu. Tek dvije minute kasnije Španjolac Fernando Torrees iz gotovo mrtvog kuta tuče iznimno snažno, no češki vratar uz malo poteškoća ipak hvata njegovu loptu.

Tragičar iz prve polufinalne utakmice, Finac John Arne Riise, izveo je slobodan udarac s 27 metara, no lopta nije prošla dalje od dobro postavljenog živog zida. U 19. minuti do svoje prve izglednije prilike dolaze i domaćini. Chelsea je vrlo opasno zaprijetio preko Didera Drogbe. Nakon što mu je netko od suigrača fino gurnuo loptu, pobjegao je Drogba malo svojim čuvarima u kaznenom prostoru Liverpoola, no nije pucao dovoljno precizno, lopta je otišla pored vratnice.

Nakon nešto malo više od pola sata igre, mreža se napokon zatresla, i to na radost domaćih navijača. Salomon Kalou je najprije vrlo dobro oprobao svoj udarac. Pepe Reina s nešto poteškoća skida njegov udarac, no lopta se odbija na drugu stranu kaznenog prostora na koju je dojurio Drogba, koji puca silovito i pogađa bliži kut. Reina nije imao nikakve šanse to skinuti, iako je bio vrlo blizu lopte. Drogba je jednostavno zapucao tako snažno, da je to bilo gotovo pa nemoguće za obraniti.

S prednošću Chelseaja otišlo se i na odmor, a nastavak utakmice donio je nešto malo osjetniju nadmoć gostiju, koji su jurnuli po svoj prvi pogodak na Stamford Bridgeu nakon dugo vremena. Mogli su Redsi izjednačiti već nakon samo tri minute igre, ali Kuyt nakon lijepe asistencije Gerrarda nije uspio dovoljno snažno pucati, pa je Čech nogom u padu uspio nekako loptu odbiti dalje od svoje mreže.

U 53. minuti Frank Lampard se našao u lijepoj situaciji za pogodak. No, kako je situacija zahtijevala iznimno brzu reakciju, nije uspio najbolje naciljati te je lopta završila ravno u rukama Liverpoolova vratara. Skoro pa točno pola sata nakon Chelseajeva pogotka, Liverpool je također uspio zatresti mrežu. Igrala se 64. minuta kada je Izraelac Yossi Benayoun dodao još pokoju sijedu svom sunarodnjaku na klupi Chelseaja. Benayoun je sjajno probio sredinu terena, a zatim još bolje uposlio Torresa, koji s 10-11 metara udaljenosti jednostavno nije mogao ne iskoristiti tu sjajnu priliku. Nije ovog puta ni sjajan Čech mogao spasiti svoju mrežu od pogotka.

Jedina izglednija prilika prije no što je sudac zaključio regularnih 90 minuta igre pripala je Chelseaju. No, u 77. minuti nije se baš najbolje snašao Michael Essien. Umjesto da se odlučio na proigravanje nekog od suigrača, pokušao je sam završiti akciju, što na kraju nije ipak dobro po Bluese završilo.

Sudačka nadoknada donijela je i više uzbuđenja no što je itko očekivao. Gotovo svaka minuta prvog produžetka donijela je neku odličnu akciju. U 96. minuti sudac poništava pogodak Essiena zbog toga što su čak četiri igrača ostala u zaleđu, a samo minutu kasnije navijači Stamford Bridgea slave dosuđeni jedanesterac. Hyypia je na unutarnjem rubu kaznenog prostora srušio Michaela Ballacka, a Lampard je bio siguran izvođač s bijele točke. Bio je to pogodak za finale, pogodak posvećen njegovoj preminuloj majci.

U 105. minuti stigla je i konačna potvrda da će u Moskvu putovati Chelsea. Dider Drogba je ponovno loptu plasirao u mrežu, a moglo bi se reći kako je to jedan od standardnih pogodaka iz njegove plejade. U 117. minuti Ryan Babel je zatresao mrežu s prilično velike udaljenosti, Čechu je vjerojatno malo popustila koncentracija, no u konačnici taj im pogodak nije ništa previše donio. Liverpoolu za utjehu ostaje tek činjenica da su nakon dugo vremena napokon zatresli mrežu na stadionu u zapadnom Londonu, na kojem će se, bez ikakve sumnje, slaviti do dugo u noć. Prvo finale Lige prvaka u klupskoj povijesti, složit ćete se, i više je no dovoljan razlog za to.

Liga prvaka, polufinale:
Chelsea - Liverpool 3:2 (1:1)

Liga prvaka - Završnica

polufinale

Liverpool1:1Chelsea
Barcelona0:0Manchester United
Manchester United1:0Barcelona
Chelsea3:2 *Liverpool

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!