Košarka

Cibona - Zagreb: Cibona ipak prva u gradu

Branimir Korać • utorak, 13.05.2008.

Konačan rezultat susreta Cibone i Zagreba ne otkriva kakva je neizvjesnost vladala u Domu Dražena Petrovića. Zagreb je pri kraju susreta bio blizu cilja i spuštanja utakmice ispod devet poena prednosti za Cibonu, ali domaćin je ipak uspio pobjeći i do konačnih plus 17...

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Veliki ulog bio je u ovom susretu. Cibona i Zagreb izravno su odlučivali o trećem mjestu koje izravno osigurava i nastup u NLB ligi iduće sezone iako je velika vjerojatnost da će i četvrti hrvatski klub vidjeti Regionalnu ligu. Osim NLB lige Cibona je tražila poziciju više kako bi ujedno izbjegla Zadrane u polufinalu doigravanja te na taj način izabrala također vrlo dobre i neugodne Splićane, ali ipak možda nešto lakšeg protivnika. S druge strane Zagreb je s porazom do devet poena ostajao na trećoj poziciji dok mu je pobjeda donosila čak drugu poziciju i prednost domaćeg terena u doigravanju.

Otegotna okolnost po domaćina bilo je i nezadovoljstvo većeg broja igrača koji nisu dobili sva zajamčena primanja te su proveli tihi štrajk. Kako je već, na žalost, praksa u našem euroligašu, Amerikancima se sve redovno isplaćivalo, ali domaći igrači su izvisili. Unatoč tom nezadovoljstvu, u susret su ušli profesionalno tražeći pobjedu koja bi im garantirala treću poziciju.

Šuterski Cibona je otvorila utakmicu gotovo savršeno. Već u šestoj minuti na semaforu je stajalo 22:8 uz šut domaćina 8/9 iz igre, a vrlo brzo bilo je i 28:11. Bolji početak "cibosi" nisu mogli niti poželjeti. No onda je uslijedio pad.

Zagreb krajem prve i početkom druge četvrtine radi seriju 12:0 i smanjuje na 28:23 zaslugom Ružića i Tomića koji su igrali sjajno u tom razdoblju. Do kraja poluvremena nije se domaćin više uspijevao značajno odlijepiti, ali niti Zagreb nije dolazio preblizu. Na poluvrijeme se otišlo s vodstvom Cibone 46:39 koju su predvodili Warren i Mulaomerović dok je kod Zagreba sav posao odradio trio Vladović - Tomić - Ružić.

Na startu drugog poluvremena utakmica se počela rasplitati. Zagreb je tricom Dundovića došao na 46:42, ali nakon toga Cibona radi 11:2 i stvara veliku zalihu. Zagreb se potkraj četvrtine uspio dovući na pristojniji zaostatak, no ne zadugo. Krasić i Warren ubacuju trice za odlazak na plus 18, a na kraju treće četvrtine Cibona ima plus 20.

Posljednja dionica susreta protekla je u znaku Ciboninih bijegova i Zagrebovih stizanja zaostatka. U nekoliko navrata Cibona je odlazila do 20 poena viška da bi u 37. minuti Zagreb bio na deset poena zaostatka. No promašaji Simona i Ružića te izgubljena lopta Bašljana dali su priliku Ciboni da savršenom završnicom ponovno stvori prednost i uzme tu željenu treću poziciju.

Bolji skok, šut za tricu i dvicu iznad 50 posto i čak osam manje izgubljenih lopti bili su ključ pobjede Cibone. Zagreb će žaliti za prilikom da završi ispred Cibone, pa čak i na drugoj poziciji što bi mu donijelo veliku prednost u doigravanju.

A-1 Liga za prvaka, 14. kolo:
Cibona - Zagreb CB 104:87 (28:18, 46:39, 82:62)
Zagreb, Dom Dražena Petrovića, 1500 gledatelja.
Suci: Sreten Radović (Dubrovnik), Siniša Herceg (Zabok), Tomislav Vovk (Slavonski Brod)

CIBONA: Warren (22, 5 skokova), Williams, Krušlin, Krasić (10), Žorić, Vukušić (13), Andrić (8), Kaštropil (8), Hoskin (6, 6 skokova), Princ (3), Rozić (6, 7 skokova), Mulaomerović (28, 7 asistencija). Trener: Ivan Sunara.

ZAGREB CB: Tomić (22, 8 skokova), Vladović (16), Babić, Simon (15, 5 asistencija), Papac, Dundović (9, 6 skokova), Garma, Vrsaljko, Bašljan (5), Zadravec (8), Ružić (12), Morović. Trener: Željko Pavličević.

A-1 liga - Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Zadar 131+199
2Split 113+105
3Cibona 104+153
4Zagreb 104+95
5Cedevita 68-33
6Šibenka 311-110
7Slavonski Brod 212-233
8Dubrava 113-176

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!