Tenis

Španjolka iznenađuje, Srpkinje očekivano

Ivor Krapac • nedjelja, 01.06.2008.

Prvi od dva dana ženske osmine finala Roland Garrosa donio nam je očekivane pobjede vodećih srpskih igračica, glavnih favoritkinja donje polovice ždrijeba, ali i još jedno iznenađenje 19-godišnje Španjolke Carle Suarez Navarro, koja je postala prva kvalifikantica u četvrtfinalu pariškog Grand Slam turnira nakon 2001. godine...

Mađarica Petra Mandula do danas je bila upisana kao posljednja igračica iz kvalifikacija koja je dogurala do četvrtfinala Roland Garrosa. Manduli je to pošlo za rukom prije sedam godina, a dugu sušu u ovoj rubrici prekinula je Carla Suarez Navarro, 19-godišnjakinja s Kanarskih otoka, koja je nastavila svoj neočekivani pariški niz sa 6:3 i 6:2 u osmini finala protiv 26. nositeljice Flavije Pennette.

Talijanka je kolo ranije zaustavila Venus Williams i u nedjelju se očekivao siguran prolazak među posljednjih osam u susretu s manje zvučnom suparnicom, no na terenu se zbilo nešto sasvim suprotno.

Pennetta je druga postavljena tenisačica koju je Španjolka zaustavila na ovotjednom putu do četvrtfinala. U drugom je kolu Suarez Navarro razočarala Francuze u nešto manje uvjerljiva dva seta protiv 22. nositeljice Amelie Mauresmo (6:3, 6:4), a za korak više čeka je najveći dosadašnji izazov na turniru - treća nositeljica Jelena Janković.

Treća na svijetu osigurala je susret sa Suarez Navarro sa 6:3 i 7:6(3) protiv 14. nositeljice, Poljakinje Agnieszke Radwanske, uz dosta muke jedino u drugom setu.

Janković je imala praktički zapakiranu pobjedu pri vodstvu od 6:3 i 5:2, s dva breaka prednosti u drugoj dionici, no sve se zakompliciralo nakon što je zatražila poduži medicinski time-out zbog boli u ruci i ramenu. U nastavku je dvaput propustila servis za pobjedu, uključujući i tri meč-lopte, 40:15 i prednost, kod 5:2, da bi na koncu sve dovršila tek u jednosmjerno riješenom tie-breaku.

Druga velika srpska kandidatkinja za naslov, drugopostavljena prošlogodišnja finalistica Ana Ivanović, nije imala ni približno toliko problema. Ivanović je dohvatila četvrtfinale bez ijednog izgubljenog gema u četvrtom kolu, provozavši na biciklu Čehinju Petru Cetkovsku, koja se zadržala na terenu svega 54 minute.

"Bilo je puno teže nego vjerojatno izgleda", kazala je druga nositeljica nakon pobjede, ali čim meč završi sa 6:0, 6:0 i gotovo dvostruko više osvojenih poena pobjednice (59 - 30) - dodatni komentari nisu potrebni.

U borbi za polufinale Ivanović će se sresti s 10. nositeljicom, Švicarkom Patty Schnyder, koja je nakon točno deset godina drugi put u karijeri prošla u četvrtfinale Grand Slam turnira na pariškoj crvenoj zemlji. Schnyder je odradila četvrto kolo sa 6:2 i 6:4 protiv 27. nositeljice Katarine Srebotnik, prekjučerašnje pobjednice nad Serenom Williams.

Tenisačice, osmina finala: Suarez Navarro (Španjolska, Q) - Pennetta (Italija, 26) 6:3, 6:2, Janković (Srbija, 3) - A. Radwanska (Poljska, 14) 6:3, 7:6(3), Schnyder (Švicarska, 10) - Srebotnik (Slovenija, 27) 6:2, 6:4, Ivanović (Srbija, 2) - Cetkovska (Češka) 6:0, 6:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!