Ostali sportovi

Sport na Trebeviću zamijenio duhove prošlosti

Sportnet • nedjelja, 01.06.2008.

Olimpijska bob staza u Sarajevu je prošle godine, nakon 15 godina prisilnog mirovanja, ponovno oživjela. Nakon što su odstranili korov i zakrpali rupe koje je za sobom pustila vojska, na njoj su se okupili i natjecali najbolji inline skateri...

Priča o svemu tome je jako brzo obišla svijet, a gorki okus ipak se osjetio. Natjecanje je organizirano i održano u tajnosti. Gledatelja nije bilo, a pozvana je samo nekolicina medija. Razlog je bio veoma jednostavan, ali i pomalo zastrašujuć – u okolini staze još je uvijek bilo opasnih mina koje su sve podsjećale na mučno, ratno razdoblje.

Podvig mladih europskih sportaša je Trebeviću vratio nadu i okolna staza je očišćena u potpunosti, te se danas druga izvedba Red Bull Hot Runa odvila pred približno pet tisuća gledatelja koji su duhove prošlosti svojim dolaskom konačno potjerali u zaborav. Na Trebeviću opet vlada jedna lijepa priča – sportska priča.

Na vrhu 1570 metara dugačke staze, koja je već za vrijeme sarajevskih OI, godine 1984., glasila kao jedna od težih, ove se godine okupilo 28 natjecatelja iz devet država koji su jurili po betonskoj stazi pri brzini i od 90 km/h. Stazu, s dugim i zahtjevnim zavojima, nije bilo lako savladati, a padova također nije manjkalo. Težih ozljeda ipak nije bilo, iako će neki od natjecatelja još neko vrijeme guliti kraste sa svojih ruku, leđa, nogu i ostalih dijelova tijela. I ove je godine, kao i prošle, najbrži bio Austrijanac Daniel Ladurner, a mrvicu sporiji od njega bili su Nijemac Phillip Auerswald i Švicarac Romain Guigent.

Posebno trebamo istaknuti i tri mlade dame; Hrvaticu, Francuskinju i Talijanku, koje su se pridružile svojim muškim kolegama dokazujući time da i ova ekstremna disciplina nije područje rezervirano isključivo za muškarce. Najbrža je bila Hrvatica njemačkog podrijetla Yvonne Schnock, koja je u polufinalu zasjela na nevjerojatno četvrto mjesto. Iako je u finalu, zbog slabog poznavanja gornjeg dijela staze, ipak odustala, svi smo bili jako ponosni na nju. Francuskinja Marjorie Philipotteau i Talijanka Valentina Liguori su u polufinalu završile na 20. i 23. mjestu.

Od hrvatskih predstavnika tu su bili Yvonne Schnock, Ivan Klanac, Dalibor Franković Frenki i Veljko Žibret.

Yvonne je rođena u Njemačkoj, a jedno je vrijeme nastupala i za hrvatsku skijašku reprezentaciju. Iako je skijanje njena prava ljubav, priznala nam je da ju je inline skating oduševio zbog uzbuđenja i adrenalina kojeg osjeti jureći na rolama. Može se pohvaliti i titulom višestruke europske prvakinje u slalomu na rolama.

Yvonne Schnock (24): "Ja sam stvarno imala namjeru odvoziti to laganini, čisto da preživim. Uf, ali stvarno nisam znala da je tako strašno. Brzina i nije tako veliki problem. Zavoji su najveća prepreka. U zadnja dva dana pala sam tri puta. Budući da se snalazim u skijanju, ušla sam u cijelu ovu priču puno hrabrije. Tek sam na treningu shvatila da, u biti, mogu postići dosta dobar rezultat. Bila sam uvjerena kako ću biti spora, a na kraju sam prešišala i dosta dečkiju. Moram priznati da sam išla i preko svojih granica, ali eto... Na kraju sam ipak preživjela."

Ivan, nažalost, nije imao priliku projuriti bob-stazom, te nam pokazati svoje vještine. Ozlijedio se par dana prije natjecanja i paradirao naokolo s ogromnom krastom na koljenu. Svi se nadamo da će sljedeće godine imati više sreće.

Ivan Klanac (23): "Za dobar rezultat u Red Bull Hot Runu, uz kvalitetnu opremu i aerodinamiku, potrebno je ostati i hladne glave, te koncentriran što je vrlo teško s obzirom na adrenalin koji je pri brzini od 70 km/h na rolama vrlo visok. Dva pada su dovoljna da vas onemoguće i izbace iz daljnjeg natjecanja, zato jedva čekam sljedeću godinu da osvijetlim obraz Hrvatske i popnem se na regionalno postolje, kada mi već to ove godine nije uspjelo."

Frenki je naposljetku bio jedini muški hrvatski natjecatelj. Iako prisutan u većini sportova, ekstremni su mu posebno dragi...

Dalibor Franković Frenki (28): "Mislim da bi se ekstremni sportovi trebali više cijeniti, budući da pružaju super adrenalinski osjećaj, za čije postizanje moraš biti jako dobro pripremljen. Treba puno raditi na kondiciji kako bi se što bolje izbjegle ozljede. Planiram se baviti takvim sportovima dok god me zdravlje bude služilo. Trenutno uživam u skijanju, surfanju, golfu, ali i brzim disciplinama na četiri i više kotača."

Rezultati i najbolje vrijeme:
1. Daniel Ladurner, Austrija – 1:08:57
2. Phillip Auerswald, Njemačka – 1:13:48
3. Romain Guigent, Švicarska – 1:13:57
4. Yvon Labarthe, Švicarska – 1:14:89
5. Juan Rey, Švicarska – 1:15:08
6. Christian Lins, Austrija – 1:16:34
7. David Lenoir, Švicarska – 1:17:11
8. Angelo Vecchi, Italija – 1:17:43
9. Urban Markič, Slovenija – 1:17:53
10. Mathieu Prudent, Francuska – 1:18:38
11. Greg Pinto, Francuska – 1:18:72
12. Nikola Krneta, Bosna i Hercegovina – 1:19:72
13. Christian Montavon, Švicarska – 1:19:87
14. Josef Jobst, Njemačka – 1:21:61
15. Markus Huber, Austrija – 1:22:48
16. Matevž Pokorn, Slovenija – 1:24:31
17. Marjorie Philippoteau, Francuska – 1:28:02
18. Nino Batagelj, Slovenija – 1:29:43
19. Dalibor Franković, Hrvatska – 1:36:25
20. Edis Salkić, Bosna i Hercegovina – 1:40:66
21. Nebojša Simić, Srbija – 2:06:79

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!