Tenis

Rafa i Nole metu suparnike

Ivor Krapac • nedjelja, 01.06.2008.

Rafael Nadal i Novak Đoković došli su samo korak do mogućeg međusobnog susreta u polufinalu Roland Garrosa. Oba glavna kandidata za finale iz donjeg dijela ždrijeba prošla su među posljednju osmoricu pobjedama u tri seta...

Novak Đoković razočarao je francuske ljubitelje tenisa uvjerljivo svladavši 18. nositelja Paul-Henrija Mathieua, koji je arhiviran sa 6:4, 6:3 i 6:4. Domaći adut očito nije bio spreman za jači otpor nakon dvije naporne pobjede u prethodna dva kola, u pet setova protiv Oscara Hernandeza i tijesna četiri protiv Eduarda Schwanka - a da je i bio raspoloženiji, pitanje je bi li mogao do senzacije protiv sve zahuktalijeg trećepostavljenog srpskog broja jedan.

Đoković je, tako, nastavio hvale vrijednu Grand Slam seriju započetu lani u Roland Garrosu. Tada je dogurao do polufinala, a u međuvremenu, računajući i ovogodišnji pariški nastup, nije bio slabiji od četvrtfinala, uz jedno finale, lani na US Openu, te - dakako - najupečatljiviji rezultat, naslov s Australian Opena s početka aktualne sezone.

Kao da je želio poslati poruku mogućem velikom polufinalnom konkurentu, Rafael Nadal bio je još uvjerljiviji. Drugi na svijetu približio se svom četvrtom uzastopnom naslovu na ovom turniru potpunom dominacijom u dvoboju ljevorukih Španjolaca, sa 6:1, 6:0 i 6:2 protiv 22. nositelja Fernanda Verdasca.

Rafa nije dao da ga išta uspori, pa ni kišni prekid zbog kojeg je usred meča morao na privremeni odmor u svlačionici. Ni po povratku na teren nije bilo boljih vijesti za Verdasca.

No, Đoković i Nadal na suprotnim stranama u polufinalu još uvijek nije definirana stvar - da se to dogodi, trećepostavljeni Srbin u četvrtfinalu mora preko Ernestsa Gulbisa, dok drugopostavljenog Španjolca čeka sunarodnjak i 19. nositelj Nicolas Almagro.

19-godišnji Gulbis, nekadašnji štićenik Nikole Pilića, osigurao je svoj najveći rezultat na Grand Slam turnirima sa 6:4, 7:6(4) i 6:3 protiv Michaela Llodre. Bilo je to nešto što ni mladi Latvijac nije očekivao, uzevši u obzir da mu nešto više odgovaraju brže podloge: "No, dosta sam trenirao na zemlji u posljednjih nekoliko tjedana, nisam igrao u Rimu i Hamburgu, pripremao sam se i isplatilo se."

Kao i Gulbis, i Nicolas Almagro slavi rezultat karijere na Grand Slam turnirima. Almagro je proboj u četvrtfinale osigurao u najizjednačenijem susretu dana, sa 7:6(0), 7:6(7) i 7:5 protiv Jeremyja Chardyja, čime su Francuzi zaokružili crnu nedjelju u muškom ždrijebu. U donjem domu imali su i Mathieua i Llodru, više ih nema.

Marin Draganja, jedini hrvatski junior u Parizu, bio je uspješan na startnoj prepreci. 17-godišnji Splićanin je sa 6:3 i 7:6(3) pobijedio Francuza Juliena Obryja.

Tenisači, osmina finala: Gulbis (Latvija) - Llodra (Francuska) 6:4, 7:6(4), 6:3, Đoković (Srbija, 3) - Mathieu (Francuska, 18) 6:4, 6:3, 6:4, Almagro (Španjolska, 19) - Chardy (Francuska, WC) 7:6(0), 7:6(7), 7:5, Nadal (Španjolska, 2) - Verdasco (Španjolska, 22) 6:1, 6:0, 6:2.

Juniori, prvo kolo: Draganja (Hrvatska) - Obry (Francuska) 6:3, 7:6(3).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!