Tenis

Bez iznenađenja za favorite

Ivana Spahija • ponedjeljak, 02.06.2008.

Tri odigrana meča osmine finala Roland Garrosa nisu ponudila iznenađujuće rezultate. Prvi nositelj Roger Federer je teže od očekivanog, ali ipak u tri seta riješio Francuza Benneteaua. Švicarca u četvrtfinalu dočekuje Fernando Gonzalez koji je rutinski nadigrao Amerikanca Gineprija...

Nepostavljeni Francuz Julien Benneteau prilično je namučio Rogera Federera u meču osmine finala. Iako je Federer upisao pobjedu nakon tri odigrana seta, njegova izvedba protiv trenutno 55. tenisača svijeta nije bila previše uvjerljiva. Ipak, vodeći tenisač na ATP listi zasluženo je rezervirao mjesto u četvrtfinalu. Benneteauu preostaje tek utjeha da je, unatoč činjenici da je na turniru odigrao najviše setova od preostalih tenisača, dobro konkurirao Švicarcu.

Prva dva seta ponudila su gotovo identične rasplete. Federer je imao vodstvo od 5:3, da bi se Francuz breakom vratio na 5:4. Švicarac je uzeo prvi set sa 6:4, a u drugom je nešto teže slomio otpor Benneteaua i sa 7:5 otvorio posljednji set. No, tada je uslijedio prekid od 90 minuta zbog kiše, a nakon povratka na teren Federer je glatko poveo s 3:1. Priči tu nije bio kraj, Francuz se vratio do 3:3, zatim neutralizirao meč loptu pri vodstvu Švicarca od 5:4, da bi na kraju pao s konačnih 6:4, 6:5 i 7:5.

"U prva dva seta nisam mogao servirati onako kako sam želio, ali sam se osjećao dobro. Nakon prekida zbog kiše uslijedili su teški uvjeti na terenu. Danas nisam imao dobar dan na servisu, ali zadnja tri gema su bila odlična i nadam se da će se tako i nastaviti", rekao je Federer nakon pobjede.

Prvog tenisača svijeta u četvrtfinalu očekuje dvoboj s Čileancem Fernandom Gonzalezom. Trenutno 25. tenisač na ATP listi ostavio je Amerikanca Robbyja Gineprija bez prave šanse za senzaciju. Amerikanac je namučio Gonzaleza u prvom setu, kojeg je Čileanac uzeo nakon tie - breaka, ali dalje od toga nije mogao.

Gonzalez je 25-godišnjem Ginepriju u preostala dva seta prepustio tek četiri gema i zakazao susret sa starim znancem, Federerom. Švicarac i Čileanac do sada su se čak 11 puta susretali u mečevima ATP Toura, a u međusobnim ogledima Federer vodi s više nego uvjerljivih 10-1. Jedinu pobjedu protiv prvog tenisača svijeta Gonzalez je ostvario u finalu Mastersa u Šangaju prošle godine, kada je slavio nakon tri odigrana seta.

Jedinom preostalom Francuzu u turniru, nepostavljenom Gaelu Monfilsu, u četvrtfinalu će se suprotstaviti Španjolac David Ferrer. Peti je nositelj turnira nakon trosatnog maratona i pet odigranih setova iz igre izbacio Čeha Radeka Štepaneka. Iako je Štepanek bolje otvorio susret i sa 6:4 uzeo prvi set, na gotovo identičan način uzvratio je Ferrer i sa 6:2 u drugom setu vratio rezultat na početak. Štepanek se ponovno probudio u trećem setu, gdje je deklasirao Španjolca sa 6:1, no peti nositelj se i od toga oporavio i sa 6:3 odveo meč u peti set. Tamo je Ferrer imao uvjerljivo vodstvo od 4:0, Čeh je uspio doći do 4:3, ali dalje nije mogao te je Španjolac zaslužio prolaz među najboljih osam na turniru.

Roland Garros, tenisači, osmina finala: Roger Federer (Švicarska, 1) - Julien Benneteau (Francuska) 6:4, 7:5, 7:5, Fernando Gonzalez (Čile, 24) - Robby Ginepri (SAD) 7:6, 6:3, 6:1, David Ferrer (Španjolska, 5) - Radek Štepanek (Češka, 21) 4:6, 6:2, 1:6, 6:3, 6:3.

Tenisačice, osmina finala, prekinuto zbog mraka: Svjetlana Kuznjecova (Rusija, 4) - Viktorija Azarenka (Bjelorusija, 16) 6:2, 2:2, Petra Kvitova (Češka) - Kaia Kanepi (Estonija) 3:6, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!