Tenis

Meč kojeg se čekalo

Ivor Krapac • utorak, 03.06.2008.

Očekivano - ostvareno. Rafael Nadal i Novak Đoković došli su do međusobnog susreta u polufinalu Roland Garrosa i u petak će izravno odlučivati koji će se od njih dvojice oprostiti od nada u naslov u Parizu. I jedan i drugi su u četvrtfinalu slavili u tri seta, ali uz različitu potrošnju energije - trećepostavljenom srpskom adutu bilo je znatno teže...

Novak Đoković trebao je više od tri sata za prolazak u svoje peto uzastopno polufinale na Grand Slam turnirima. 19-godišnji Latvijac Ernests Gulbis pokazao se kao iznimno tvrd orah, no svejedno nije mogao ni do seta, uz pobjedu prvog srpskog reketa sa 7:5, 7:6(3) i 7:5.

Ponešto zbog svoje igre, koja nije bila idealna, a ponešto i zbog žilavog i agresivnog suparnika, Đokoviću je trebalo puno borbe i strpljenja da izađe na kraj s mladim Latvijcem. Na koncu, Gulbis je popustio u završnici sva tri seta, iako ni sam nije bio bez prilika, pogotovo u drugoj dionici, u kojoj je imao i break prednosti.

Treći na svijetu ovime je poravnao svoj najbolji rezultat na pariškoj crvenoj prašini. U polufinalu je bio i lani, a na toj prepreci zaustavio ga je Rafael Nadal, kojem će pokušati uzvratiti za tri dana u novom susretu.

Nadal je uvjerljivom pobjedom zasladio proslavu 22. rođendana. Nije dugo trebalo do čašćenja tortom nakon prolaska u polufinale - Nicolas Almagro je među posljednjom osmoricom pao sa samo tri osvojena gema, 6:1, 6:1 i 6:1, za sat i 44 minute igre.

Pet mečeva bez izgubljenog seta, sa samo pet izgubljenih gemova po susretu, dominantnije teško može... Drugi tenisač svijeta i dalje ne zna za pogrešan korak na ovom turniru, još uvijek je bez ijednog poraza na pariškoj crvenoj zemlji, a može li nastaviti stopostotni niz i izboriti još jedno finale, vidjet ćemo u petak.

Ako susret drugog i trećeg na svijetu nije dovoljno dobra pozivnica za nekoliko sati pred tv-ekranom za tri dana, vrijedi se prisjetiti nedavnog sjajnog meča u polufinalu Hamburga, također na zemlji, kojeg je Nadal dobio sa 7:5, 2:6 i 6:2.

Bila je to jedna od sedam Rafinih pobjeda u međusobnim susretima, prvi srpski reket ih ima tri, no nijednom na Nadalu najdražoj podlozi. Španjolac je dobio sva četiri dosadašnja dvoboja na zemlji, Đokoviću će trebati zaista posebna inspiracija da barem na jedan dan preokrene tu tradiciju u svoju korist...

Tenisači, četvrtfinale: Đoković (Srbija, 3) - Gulbis (Latvija) 7:5, 7:6(3), 7:5, Nadal (Španjolska, 2) - Almagro (Španjolska, 19) 6:1, 6:1, 6:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!