Ostali sportovi

MTB reprezentacija Hrvatske u novom sastavu

Sportnet • petak, 06.06.2008.

Direktor hrvatske mountain bike reprezentacije Robert Faraguna danas je objavio sastav naše izabrane vrste koja će nas zastupati na predstojećem Svjetskom mountain bike i trial prvenstvu koje će se održati od 15. do 22. lipnja u Vall di Soleu u pokrajini Trentino u Italiji.

Reprezentativci kreću na put netom nakon kup utrke u Premanturi koja se vozi 15. lipnja. Imat će dovoljno vremena za aklimatizaciju i odmor pred individualne nastupe i iznimno popularnu mountain bike ekipnu utrku za naslov prvaka svijeta. Team Relay ili utrka štafeta uvijek je izuzetno zanimljiva, a zbog sastava se natjecatelja nikada ne zna pobjednik do samog kraja. Zadnji puta Hrvatska je u Team Relayu nastupila u Kaprunu 2002. godine gdje je osvojila 16. mjesto, ispred Španjolske, Češke i Mađarske.

Slika 1 od 2.

Cilj reprezentacije je napraviti što bolje plasmane u svim kategorijama i disciplinama u kojima će nastupiti i te osvojiti što više UCI bodova, kojima bi podigli i rejting Hrvatske na UCI tablici nacija.

Bilo bi nerealno očekivati od naših natjecatelja vrhunske rezulate, od njih se očekuje tek zdušno zalaganje, jer je taj sport u Hrvatskoj još poprilično daleko od vrhunskog, premda se u zadnjih nekoliko mjeseci nivo kvalitete mountain bike natjecanja digao na vrlo zavidnu razinu. Takav rad, a posebno kvalitetna natjecanja, sigurno će u skoroj budućnosti izroditi nekog vrsnog natjecatelja, što je i jedan od ciljeva novog rukovodstva mountain bike reprezentacije, isto kao što se voditelji reprezentacije nadaju da će makar jedan hrvatski mountain biker ostvariti visok plasman na UCI rang ljestvici u narednom trogodišnjem razdoblju, koji je potreban za odlazak u London na Olimpijske igre 2012.

Za to postoje čak realni izgledi jer se pojavio jedan novi val, mladi kvalitetan hrvatski mountain bike naraštaj koji će do 2012. moći izrasti u u vrsne bicikliste, ukoliko se nastavi sa stručnim, kvalitetnim i nesebičnim radom. Ukupan dojam izbora reprezentacije je za naše uvjete vrlo dobar a trenutno od odabranih natjecatelja nema boljih u Hrvatskoj.

Kako je kazao Robert Faraguna : "Bitno je vrlo ozbiljno pristupiti radu u reprezentacijama jer su dosad mnogi išli na Svjetska prvenstva kao na plaćene izlete iako se znalo da ti isti neće moći postići neke zapažene rezultate. Ozbiljnost samih reprezentativaca je na prvom mjestu, a na ostalima unutar reprezentacije je da im maksimalno pomognu. Jedino tako, kao zdrava cjelina, sve može funkcionorati vrlo dobro ako ne i savršeno, pa se mogu očekivati i rezultati. Doduše mi smo u velikom zaostatku u usporedbi s velikim reprezentacijama, ali nemojmo smetnuti s uma da nakon prvih ovogodišnjih zajedničkih provedenih priprema potencijalnih reprezentativaca jedan naš reprezentativac, Gani Simčić, već uspjeva pobjeđivati slovenske natjecatelje, a isto uspijeva i Pavlu Rosetu. Ako tome dodamo juniora Marka Bulića, koji je prošle godine usred Slovenije pobjeđivao sve slovenske kadete, i to nadmoćno, vidimo da se radi daleko ozbiljnije. Jedina je šteta što nam se trener Slobodan Popović teže povrijedio tako da će nažalost morati izostati sa ovog Svjetskog prvenstva. No, tu su ostali koji će se svojski truditi da naš nastup bude ovog puta zapažen i na visokoj razini."

Za Vall di Sole svojim ovogodišnjim vrlo dobrim rezultatima se izborilo 10 natjecatelja koji će nastupiti u 11 pojedinačnih nastupa i jednom ekipnom, već spomenutom štafetnom nastupu. To su:
Elite seniorka Andrea Kiršić za nastup u Olimpijskom krosu Elite Seniorki
Pavao Roset i Josip Domjančić za Olimpijski kros Elite seniora
Đani Simčić za nastup u Olimpijskom krosu seniora do 23 godine
Juniori Marko Bulić i Filip Turk za Olimpijski juniorski kros
Nino Mladen Antić, Mario Hohnjec, Ivan Brajković i Janko Zubčević za nastup u downhillu
Nino Mladen Antić će nastupati i u fourcrossu.
U štafeti će nastupiti Pavao Roset, Andrea Kiršić, Đani Simčić i Marko Bulić.

Uz Roberta Faragunu kao direktora reprezentacija pomoć na stazama i izvan njih bit će i Vedran Grubišić, inače predsjednik MTB Odbora pri HBS-u te Marko Glavočević i A. Popović kao Team assistent manageri direktoru reprezentacije, a po prvi puta uz mountain bike reprezentaciju ide i vrlo potreban fizioterapeut Marko Košćak.

Prva u arenu izlazi štafeta i to već 17. lipnja. Juniori Bulić i Turk imaju svoj nastup 19. lipnja, a U23 Đani Simčić nastupa idući dan, 20. lipnja. U subotu 21. lipnja zakazano je finale downhila i fourcrossa, a zadnji dan natjecanja, u nedjelju 22. lipnja izlaze elitovci. Prvo će nastupiti Andrea Kiršić te nakon nje Pavao Roset i Josip Domjančić.

Susjedi Slovenci

Kako su Slovenci ove godine bili stalni gosti po našim utrkama, a reprezentativci i rukovodstva Hrvatske i Slovenije vrlo dobro se poznaju te poprilično i druže, ni jednima ni drugima neće nedostajati navijača.

Slovenci će nastupiti sa 21 natjecateljem u 22 pojedinačna nastupa. Ta se reprezentacija već penjala na pobjednička postolja svjetskih prvenstava, a vlada mišljenje kako od svih najviše šansi za osvajanje medalje ima upravo njihova bivša "trice juniorska prvakinja" (bronca 2005.) i bivša juniorska svjetska prvakinja (2006. New Zeland) Tanja Žakelj, koja će se ovog puta natjecati u kategoriji seniorki do 23 godine.

I Slovenci će nastupiti u štafeti. Za njih će u izmjenama žestoko pedalirati : Nina Homovec, Blaž Žnidaršič, Luka Mazgec i, pobjednik mnogih utrka u Hrvatskoj, Lovše Matej koji inače druguje a ponekad i trenira sa našim Đanijem Simčićem.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!