Nogomet

Počinje drugi krug

Vedran Attias • srijeda, 11.06.2008.

Pred nama je drugi krug Europskog prvenstva. U prve utakmice sve su momčadi ušle vrlo oprezno i s namjerom izbjeći poraz u prvom nastupu, pa je stoga možda izostao vrhunski nogomet, no utakmicom Češka - Portugal otvara se drugi krug u kojem nas sigurno očekuje bolji nogomet...

Češka i Portugal upisali su pobjede nad Švicarskom, odnosno Turskom u prvom kolu te tako s tri boda ulaze u drugi krug. Portugal je favorit (možda i cijelog Eura), no Češka je odlična momčad i sigurno je kako Scolarijevu momčad očekuje težak posao. U drugom susretu, Švicarska - Turska, obje će momčadi morati krenuti po pobjedu jer, u slučaju neriješenog, šanse im se svode na teoriju...

Češka - Portugal

Češka nije impresionirala svojom predstavom protiv Švicarske, no mi najbolje znamo koliko je teško igrati protiv domaćina. Vrlo sretnim pogotkom su došli do tri vrijedna boda te tako napravili korak prema četvrtfinalu. Što se tiče Portugala, pruža im se prilika postati prvom momčadi na Euru koja može osigurati četvrtfinale i sigurno je kako će sve napraviti kako bi mogli opušteno ući u posljednju utakmicu protiv Švicarske.

Jedan od najiskusnijih u Portugalu, i sigurno među najbitnijim igračima te momčadi, Deco, kratko i jasno je rekao: "Naša ideja je pobijediti i proći dalje." Baš će sredina terena biti vrlo bitna, a tu, čini se, Česi ne mogu parirati Portugalu. Naime, Nedved ne igra za reprezentaciju, a Rosicki je ozlijeđen i tu su Česi "tanki".

Vezni red Portugala, koji predvode Deco i Joao Moutinho izgleda sjajno: "Joao je svaki dan sve zreliji i vrlo je lako igrati s njime.", rekao je Deco koji ima 54 nastupa za reprezentaciju. Osim odličnih veznih igrača, najveći problem Češima sigurno će predstavljati Cristiano Ronaldo i Simao na krilima. Portugal nema problema s ozljedama i favoriti su u ovoj, a i svakoj drugoj, utakmici.

Niti Česi nemaju problema s ozljedama, barem ne igrača koji su došli na Euro, no izbornik Bruckner nije bio previše zadovoljan igrom protiv Švicarske: "Nismo uspjeli dati dovoljno loptu Kolleru pa je on ostao isključen iz igre te su tako imali igrača manje." Iako je pobijedio, najavio je moguće promjene za današnju utakmicu: "I pobjednička se momčad može promijeniti."

Švicarska - Turska

U najavi ove utakmice najviše se spominju veliki neredi koji su bili kada su ove dvije momčadi igrale 2005. u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Naime, Švicarska je kod kuće dobila 2:0, a u Istanbulu je završilo 4:2 za Tursku te su se tako Švicarci kvalificirali na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, a poslije utakmice izbili su veliki neredi.

Masovna tučnjava između igrača i stručnog osoblja potpuno je zasjenila nogomet i Fifa je kaznila većinu sudionika, a Turska je prve tri utakmice sljedećih kvalifikacija igrala na neutralnom terenu bez gledatelja. Mediji s obje strane se nadaju kako se tako nešto neće ponoviti, no sukobi navijača su vrlo lako mogući zbog velikog broja Turaka u Švicarskoj - čak ih ima i u nogometnoj reprezentaciji Švicarske.

No, na stranu s navijačima - što možemo očekivati od ove utakmice? U biti, teško je prognozirati. Sigurno je kako obje momčadi moraju jurišati na pobjedu jer u će trećem kolu, pogotovo Švicarska protiv Portugala, teško do bodova. Veliki udarac Švicarskoj reprezentaciji je ozljeda kapetana, napadača i najboljeg igrača Freija, a njegovo će mjesto zauzeti Marco Streller koji također ima problema s ozljedom, no oporavit će se na vrijeme.

S druge strane, Fatih Terim ima problema oko slaganja obrane gdje Gokhan Zan sigurno neće igrati, a Servet Cetin također ima problema s koljenom, no lako je moguće da, uz neku blokadu, zauzme mjesto u obrani. Kao što smo već istaknuli, ovu će utakmicu obje momčadi morati igrati na pobjedu pa bi stoga dobar i napački nogomet trebao biti zajamčen...

EP 2008. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Češka1:3Portugal
Švicarska1:2Turska
1Portugal 35:3+26
2Turska 35:506
3Švicarska 33:303
4Češka 34:6-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!