Tenis

Ljubo detroniziran u Nizozemskoj

Ivor Krapac • srijeda, 18.06.2008.
Ljubo detroniziran u Nizozemskoj
Foto: Kristijan Komarica

Nade i želje Ivana Ljubičića u obranu naslova na ATP turniru u Hertogenboschu rasplinule su se u osmini finala. Ivan je lani u Nizozemskoj proslavio svoj prvi naslov u karijeri na travnatim terenima, no ove godine neće biti reprize - na drugoj prepreci nadjačao ga je srpski kvalifikant Viktor Troicki...

Ivan Ljubičić oprostio se od obrane titule na travi Hertogenboscha u tri seta osmine finala protiv Viktora Troickog. 22-godišnji Beograđanin, 100. tenisač svijeta, odigrao je jako dobro i zaslužio prolazak u četvrtfinale u tri seta, s 5:7, 6:4 i 7:6(5), nastavivši niz započet još na vikend u kvalifikacijama.

Nakon što je uz gubitak servisa u 12. gemu ispustio prvi set, Troicki je u ostatku susreta zaigrao znatno bolje, čemu je Ivan uspio parirati uglavnom servisom (ukupno 25 asova, 62 % ubačenog prvog), dok sve ostalo nije bilo tako dobro. U drugom setu presudio je break trećeg srpskog reketa kod 4:4, dok je u odlučujućoj dionici sve razigraniji kvalifikant mogao proći i lakše, uz nekoliko velikih prijetnji na servisu četvrtopostavljenog branitelja naslova.

Ljubo se kod 3:3 izvukao nakon čak pet break-lopti Troickog, 0:40 i dvije prednosti, dok je kod 5:5 preživio 30:40 i prednost suparnika. Opasni trenuci s ukupno sedam prilika za break srpskog kvalifikanta prebrođeni su uz dosta sreće s obzirom da je na četiri break-lopte Troicki imao dobru priliku dobiti poen, no u tie-breaku se Ivan više nije uspio izvući.

Početak nije sugerirao da će kraj biti nesretan, Ljubičić je otvorio s 3:0 uz dva mini-breaka prednosti, da bi nastavak donio potpuni preokret i pet uzastopnih osvojenih poena Troickog za vodstvo od 5:3. Korak do prolaska u četvrtfinale kvalifikant je malo zadrhtao i Ljubo se vratio do 5:5, no mini-break Troickog dva poena kasnije značio je i kraj ovog dvoboja, na koncu, uzevši u obzir prikazano, sa sasvim zasluženim ishodom.

Kvalifikant se može okrenuti četvrtfinalu i sutrašnjem ogledu sa sedmim nositeljem, Argentincem Guillermom Canasom, dok Ljubičić usmjerava misli prema Wimbledonu i pokušaju ponavljanja prošlogodišnjeg trećeg kola najvećeg svjetskog turnira na travi - ili nekom boljem rezultatu, ukoliko se ukaže prilika.

Jedini hrvatski četvrtfinalist Hertogenboscha bit će, tako, Mario Ančić, koji je osminu finala odradio u utorak protiv Stevea Darcisa, a u četvrtak ga među posljednjih osam očekuje prvi nositelj, Španjolac David Ferrer.

Canas se probio u četvrtfinale sa 6:2 i 6:4 protiv indijskog kvalifikanta Rohana Bopanne, a srijedu su pobjednički zaključili i Arnaud Clement i Juan Martin Del Potro. Iskusni Francuz je sa 6:7(6), 6:3 i 6:3 svladao Marcela Granollersa, dok je mladi Argentinac u dva tie-breaka nadjačao Rainera Schüttlera.

ATP Hertogenbosch, 18.6.2008., osmina finala: Clement (Francuska) - Granollers (Španjolska) 6:7(6), 6:3, 6:3, Del Potro (Argentina) - Schüttler (Njemačka) 7:6(3), 7:6(5), Canas (Argentina, 7) - Bopanna (Indija, Q) 6:2, 6:4, Troicki (Srbija, Q) - Ljubičić (Hrvatska, 4) 5:7, 6:4, 7:6(5).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!