Tenis

Ovog puta bez hrvatskog pobjednika

Ivor Krapac • četvrtak, 19.06.2008.
Ovog puta bez hrvatskog pobjednika
Foto: Kristijan Komarica

Za razliku od prošle tri godine, pobjednik aktualnog izdanja ATP turnira u Hertogenboschu neće biti Hrvat. Nakon što se u srijedu u osmini finala oprostio branitelj naslova Ivan Ljubičić, u četvrtfinalu je zaustavljen i Mario Ančić, pobjednik iz 2005. i '06...

Mario Ančić doživio je prekid 12 mečeva dugog pobjedničkog niza na travi Hertogenboscha. Naslove iz 2005. i '06. godine pratile su i dvije pobjede u prva dva kola ovogodišnjeg turnira, no kraj puta dogodio se u četvrtfinalnom ogledu s prvim nositeljem, Španjolcem Davidom Ferrerom, koji je slavio sa 6:4 i 7:6(4).

Stvari nisu krenule dobro za šestopostavljenog hrvatskog aduta. Drugi španjolski reket, peti na svijetu, breaknuo je već u ranoj fazi meča, u petom gemu, a pokazalo se da je to bio jedini gubitak servisa na bilo kojoj strani u ovom dvoboju. U nastavku seta Mario se nije uspio vratiti, a nije mu pomogao ni otprilike 50 minuta dugi kišni prekid nakon Ferrerovog breaka za 3:2. Po povratku na teren nije se promijenilo ništa bitno.

Drugi set prošao je bez breakova, a prave prijetnje na servisu dogodile su se tek u završnici. Ferrer je u desetom gemu držao uz dosta muke spasivši i jednu Ančićevu set-loptu, dok je kod 5:5 Mario izvukao težak servis-gem uz okretanje 0:40.

Tie-break je otvoren ranim Ančićevim mini-breakom i vodstvom od 2:1, da bi u nastavku Španjolac sve okrenuo s dva uzastopna mini-breaka za vodstvo od 3:2, što se pokazalo ključnim. Do kraja meča više nije zadrhtao na servisu.

Mario kreće prema Wimbledonu, koji počinje u ponedjeljak, a Ferrera u petak čeka polufinalni ogled s Argentincem Juanom Martinom Del Potrom, koji je u četvrtfinalu okrenuo nakon gubitka prvog seta protiv Arnauda Clementa, uz prolaz s 2:6, 6:3 i 6:1.

O drugom finalistu odlučivat će sedmi nositelj Guillermo Canas i Francuz Marc Gicquel. Argentinac je s glatkih 6:2 i 6:2 ispratio srpskog kvalifikanta Viktora Troickog, u osmini finala boljeg od Ivana Ljubičića, dok je Gicquel sa 6:3 i 6:4 nadjačao Jürgena Melzera.

ATP Hertogenbosch, 19.6.2008., četvrtfinale: Ferrer (Španjolska, 1) - Ančić (Hrvatska, 6) 6:4, 7:6(4), Del Potro (Argentina) - Clement (Francuska) 2:6, 6:3, 6:1, Canas (Argentina, 7) - Troicki (Srbija, Q) 6:2, 6:2, Gicquel (Francuska) - Melzer (Austrija) 6:3, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!