Tenis

Španjolci navalili, Ančić slavi u paru

Maja Giljanović • subota, 21.06.2008.
Španjolci navalili, Ančić slavi u paru
Foto: Davor Sajko

36 je godina od Andreasa Gimena u Eastbourneu trajao post da bi se drugi uzastopni tjedan Španjolac okrunio naslovom na travnatoj podlozi - Nadalov primjer iz Queen'sa slijedio je, naime, i sunarodnjak mu David Ferrer...

Prvi je nositelj 370.000 eura vrijednog Ordina Opena u Rosmalenu i peti igrač svijeta u svom prvom finalu na travi u karijeri stigao odmah do svoje prve titule - 26-godišnjak je u završnici nakon sat i 20 minuta igre porazio Marca Gicquela i Francuzu onemogućio da se po prvi put u karijeri uvrsti među pobjednike na ATP Touru.

Ferrer tijekom cijelog turnira nije izgubio ni set, a spasivši 15 od 16 break-lopti prosuo je samo jedan gem na svom servisu - 31-godišnjak je svoje dvije prigode propustio u drugom setu, a on sam je svoj servis izgubio ukupno četiri puta.

Gicquel je inače igrao svoje treće finale - prva dva su bila nesretna u Lyonu (2006. i '07.), a da ni treća neće biti sreća, dao je naslutiti prvi set u kojem je Ferrer izgubio samo sedam poena na svom servisu ili primjerice ispalio ukupno 12 asova.

Ni statistika mu nije ulijevala povjerenje: dvaput je ranije (Metz, Lyon) gubio od Španjolca, a 13. je ovogodišnjim porazom ujedno propustio postati treći Francuz ove sezone pobjednik na Touru i prvi u Rosmalenu nakon Llodre 2004. (Llodra i Simon su, pak, osvajali Adelaide i Rotterdam odnosno Casablancu).

Ferrer koji je u četvrtfinalu svladao našeg Marija Ančića naslijedio je na tronu Ivana Ljubičića i prvi je ne-Hrvat nakon upravo 2004. jer dvaput je potom uzastopce slavio Ančić.

Splićanin je zato u finalu parova zajedno s Austrijancem Jürgenom Melzerom stigao do svoje pete krune u dublu, a prve nakon Pekinga i Bombayja 2006. i to upravo u kombinaciji s današnjim suparnikom Maheshom Bhupathijem.

Mario i Austrijanac su prvi set osvojili u tie-breaku (7:5) u sedmom gemu nadoknadivši Ančićev izgubljeni servis odmah na startu susreta, a drugi je protiv Indijaca Paesa i iznova mu partnera Bhupathija (34-godišnjak je, naime, ove sezone uglavnom igrao s Knowlesom) riješen rutinskom igrom bez ijedne break-lopte protivnika koji su se naprotiv spašavali triput, ali je break na njihovom drugom servisu presudio.

's-Hertogenbosch, finale:
Ferrer (Španjolska, 1) - Gicquel (Francuska) 6:4, 6:2

Parovi, finale:
ANČIĆ/Melzer (Hrvatska, Austrija) - Bhupathi/Paes (Indija, 2) 7:6(5), 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrolATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!