Tenis

Federer i Nadal nedodirljivi

Branimir Korać • ponedjeljak, 30.06.2008.
Federer i Nadal nedodirljivi
Foto: EPA

S uvjerljivim igrama nastavljaju Roger Federer i Rafael Nadal. Obojica su upisali pobjede u tri seta i tako odjurili u četvrtfinale te su na najboljem putu ka novom povijesnom finalu...

Federer o Ančiću

"U tom meču 2002. godine potpuno sam ga podcijenio. Došao sam u Wimbledon kao visokorangirani igrač, mislio sam malo igrati servis-volej, da će on ostati na osnovnoj liniji te da ću lako pobijediti. Međutim on je odmah krenuo agresivno, izlazio stalno na mrežu i uništio me do kraja meča. Kada je izgubio od Vaceka u drugom kolu, pomislio sam 'o Bože, kako sam to mogao izgubiti'."

"Ovo će biti posve drugačiji meč. Mario je opasan igrač, morat ću igrati dobro. Igra agresivno i može stvoriti probleme, no s osnovne linije se nešto slabije kreće i tu mi je šansa. Dosad sam igrao dobro, nadam se da ću tako i nastaviti. Igrao sam s Marijom u Parizu i ovdje, nisam gubio set, vidjet ćemo što će u srijedu biti."

Roger Federer neokrznut je prošao protiv nekadašnjeg wimbledonskog pobjednika Lleytona Hewitta. Prvi igrač svijeta odigrao je jedan od svojih tipičnih mečeva, sve prilike je koristio i kažnjavao, a u trenucima kada bi protivnik imao nekakvu priliku, Roger je odigrao prvoklasno i spriječio break. 3/3 break lopte Federer, 0/8 Hewitt - poznato? "Prije turnira se govorilo kako neću osvojiti Wimbledon, ali mislim da sam sposoban do još jednog naslova, igram jako dobro i to sam pokazao nastupima protiv sjajnih igrača poput Soderlinga i Hewitta."

Rafael Nadal odigrao je još jedan sjajan meč. Posve je nadigrao Mihaila Južnjija koji u biti i nije igrao toliko loše kao što će rezultat 6:3, 6:3, 6:1 sugerirati. Danas je jednostavno bio Nadalov dan, nije mogao ništa promašiti i Južnji nije imao šanse. "Ne može protiv Rafe igrati meč koji 'nije loš'. Protiv njega morate igrati vrlo dobro da ga dobijete, a ne neloše. Brz je dovoljno i na travi da vam sve stigne, a danas mu je i sve ulazilo pa nisam imao nikakve šanse" opravdao se Južnji.

Prolaskom u četvrtfinale sjajan rezultat ostvario je Marat Safin. Safin je ovdje imao izuzetno težak ždrijeb, ali je prošao među osam što je pokazatelj kako ga se ne smije otpisivati i kako će svakom biti jako neugodan protivnik. U osmini finala svladao je dobrog Švicarca Stanislasa Wawrinku u četiri seta odigravši skromnije tek u trećem setu koji je otišao na stranu Wawrinke.

Andy Murray pokrenut će novu lavinu optimizma kod Britanaca. Protiv Richarda Gasqueta je gubio 2-0 u setovima, bio je u bezizlaznoj situaciji i onda se vratio. Nemojte sumnjati kako će Britanci vidjeti engleskog osvajača Wimbledona možda već ove godine. Vjerojatno, samo u naslovima u medijima... Gasquet može s pravom biti ljut. U trećem setu je imao čak devet prilika za oduzimanje servisa, propustio ih je osam i na kraju u tie-breaku izgubio set. To je i okrenulo meč.

Za veliko iznenađenje se pobrinuo Rainer Schüttler koji je eliminirao Janka Tipsarevića. Nijemac je slavio u četiri seta i uz Arnauda Clementa najveće je iznenađenje među osam najboljih. A jedan od njih dvojice će i među četiri, nevjerojatno. Tipsarević nije igrao svoj najbolji tenis, Schüttler igra najbolji turnir u zadnjih dosta godina i to se vidjelo na rezultatu. "Ovo mi puno znači. Nakon pobjede u trećem kolu bio sam sretan što neću morati ići na Challenger u Cordobu koji sam već prijavio, a sada mogu i do polufinala. Mislim da je ključ dobrih igara u tome što sam napokon zdrav i spreman.Posljednjih nekoliko mjeseci jako sam puno radio i osjeti se u igri".

Wimbledon, tenisači, osmina finala:
Roger Federer (Švicarska, 1) - Lleyton Hewitt (Australija, 20) 7:6(7), 6:2, 6:4, Rafael Nadal (Španjolska, 2) - Mihail Južnji (Rusija, 17) 6:3, 6:3, 6:1, Marat Safin (Rusija) - Stanislas Wawrinka (Švicarska, 13) 6:4, 6:3, 5:7, 6:1, Andy Murray (Velika Britanija, 12) - Richard Gasquet (Francuska, 8) 5:7, 3:6, 7:6(3), 6:2, 6:4, Rainer Schüttler (Njemačka) - Janko Tipsarević (Srbija) 6:4, 3:6, 6:4, 7:6(4), Feliciano Lopez (Španjolska, 31) - Marcos Baghdatis (Cipar, 10) 5:7, 6:2, 3:6, 7:6(4), 8:6.

Wimbledon, muški parovi, treće kolo:
Daniel Nestor/Nenad Zimonjić (Kanada/Srbija, 2) - Max Mirnji/Jamie Murray (Bjelorusija/Velika Britanija, 14) 6:2, 7:5, 6:3, Kevin Anderson/Robert Lindstedt (Južna Afrika/Švedska) - Marcelo Melo/Andre Sa (Brazil/Brazil, 12) w.o., Lukas Dlouhy/Leander Paes (Češka/Indija, 9) - Travis Parrott/Filip Polasek (SAD/Slovačka) 7:6(2), 7:6(6), 6:4, Jonathan Erlich/Andy Ram (Izrael/Izrael, 3) - Julien Benneteau/Nicolas Mahut (Francuska/Francuska, 16) 4:6, 6:7(4), 7:6(5), 6:3, 6:4, Jonas Björkman/Kevin Ullyett (Švedska/Zimbabve, 8) - Feliciano Lopez/Fernando Verdasco (Španjolska/Španjolska) w.o.

Wimbledon, juniori, prvo kolo:
Filip Krajinović (Srbija) - Marin Draganja (Hrvatska) 6:4, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!