Tenis

"Ančić me skroz iznenadio"

Tomislav Pacak • utorak, 01.07.2008.
"Ančić me skroz iznenadio"
Foto: EPA

Uoči četvrtfinalnog ogleda Rogera Federera i Marija Ančića opet će veliku pažnju dobiti njihov međusobni meč iz 2002. godine kada je u prvom kolu Ančić iznenadio Švicarca na centralnom terenu...

Tada 18-godišnji Splićanin svladao je sedmog nositelja kao 154. tenisač svijeta sa 6:3, 7:6 i 6:3, čime je postao prvi teeneger pobjednik na centralnom terenu od 1972. godine.

Ančić je tada rekao: "Znao sam Rogera s TV-a." Federer je, pak, uzvratio: "Znao sam da je mlad, ne puno više od toga. Užasno sam razočaran."

U međuvremenu štošta se dogodilo, ali taj meč ne bi se danas toliko spominjao da Federer u međuvremenu nije pobijedio sve, ali baš sve protivnike na travi koje je susreo. Ančić je, dakle, posljednji koji je na toj podlozi dobio prvog igrača svijeta proteklih godina.

Tada je izgledalo kao da bi talentirani Federer često mogao voditi bitke s Ančićem za wimbledonske titule, no karijere su im se ipak drugačije razvijale. Federer se već iduće godine nametnuo kao vodeći tenisač svijeta, a u narednim se sezonama približio krugu najboljih ikad.

Ančićev razvoj bio je ipak nešto sporiji, a kada je konačno dogurao i zasjeo među 10 najboljih, dogodila mu se serija pehova, ozljeda i bolesti zbog kojih je propustio veći dio prošle godine i izgubio mjesto među 100 najboljih.

Povratak je bio "krvav", težak i naporan, no Ančić je novim velikim rezultatom u Wimbledonu i s dvije ogromne pobjede pokazao da je opet u svjetskom teniskom vrhu.

Ipak, u meč s Federerom ulazi kao autsajder bez obzira na tu famoznu pobjedu. Roger priznaje da je tada napravio pogrešku: "Totalno sam ga podcijenio 2002. godine. Igrao sam odličan Wimbledon sezonu prije. Mislio sam, znate, da ću malo igrati servis i volej, a očekivao sam da će on ostati iza, a dogodilo se suprotno. Nisam mogao igrati servis i volej jer mi se činilo da je spor teren, a on je išao na volej i nakon prvog i nakon drugog servisa. To me totalno iznenadilo. Igrao je dobro do samog kraja. Ja sam ostao šokiran i nisam znao što mi se dogodilo."

Ančić je odmah potom izgubio od Jana Vacekau drugom kolu, a Švicarac je iz tog poraza puno naučio: "Naučio me taj poraz da nikoga ne smijete podcijeniti, bez obzira odakle dolazi, kakvu tehniku ima, kakav renking ima."

Naš Super Mario ne želi se previše osvrtati na tu pobjedu: "Tada još nije bio Roger Federer. Naravno, mogu ja ovdje sjediti i pričati kako je to velika pobjeda, ali to nije bio Federer kakvog znamo danas. To je bio nadolazeći Top 10 igrač koji se mučio na Grand Slamovima."

Federer je od tada nanizao 38 pobjeda u Wimbledonu i Ančić je svjestan da se tog meča svi sjećaju samo zbog toga: "Mislim da bi ljudi zaboravili na tu pobjedu da u međuvremenu Federer nije sve pobijedio."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!