Tenis

Kineskinja na megdan Sereni

Maja Giljanović • utorak, 01.07.2008.
Kineskinja na megdan Sereni
Foto: EPA

Jie Zheng nastavlja oduševljavati teniski svijet: 24-godišnjakinja koja za četiri dana slavi 25. poklonila si je najljepši mogući dar - četvrtfinalnu pobjedu nad Nicole Vajdišovom i ulaz u polufinale u kojem je čeka dvostruka pobjednica Wimbledona Serena Williams...

Trenutno 133. igračica svijeta, ali karijere lani zakočene teškom povredom gležnja lijeve noge (2006. je primjerice držala 27. mjesto), nakon velikog je trijumfa nad prvom igračicom svijeta Anom Ivanović u drugom kolu i 15. Agnesz Szavay u osmini finala, nadmašila i 18. nositeljicu, Čehinju i lani također četvrtfinalisticu All England Cluba, Vajdišovu.

Zheng je nakon gotovo dva sata igre u trećem setu potpuno nadvisila favorizirana suparnicu prepustivši joj samo jedan gem i na koncu iskoristivši svoju treću meč-loptu izborila svoj daleko najveći uspjeh karijere u pojedinačnoj konkurenciji. Ukupno je realizirala pet od 10 break-šansi za razliku od Vajdišove k0ja je od također 10 uspjela kapitalizirati samo dvije i po prvi je put u trećem pokušaju pronašla protuigru za 19-godišnjakinju.

Zheng je inače dosad u karijeri triput osvajala WTA turnire u singlu i 11 u dublu, a veselje pobjede na Grand Slamu okusila je 2006. trijumfom u paru s Yan Zi na Australian Openu te - znakovito - Wimbledonu. U pojedinačnoj je, pak, konkurenciji najdalje stigla do trećeg kola (2006.), a u polufinalu će 2008. na Serenu Williams. Protiv nekadašnjeg broja jedan igrala je samo jednom i to upravo u Wimbledonu 2004.: u prvom je kolu osmerostruka Grand Slam pobjednica slavila s 2:0.

Ovdje je Serena, pak, rutinski svladala Agnieszku Radwansku. 14. nositeljica je pala nakon samo 51 minutu igre i to unatoč stopostotnoj realizaciji na break-loptama - što Poljakinji vrijedi kad je u prvom setu sama servis izgubila dvaput te još tri puta u drugom setu u kojem inače nije dohvatila ni gema.

Starijoj sestri Venus će se s druge strane mreže naći Elena Dementijeva - najviše rangirana nositeljica - peta - je u tri seta nakon dva sata i 40 minuta borbe na koncu pokazala zašto je bije glas maherice trećih setova: 26-godišnjakinja je, naime, pobijedila u više od 70% mečeva igranih u tri seta, a protiv Nadje Petrove prevladala je i propuštanje dvije meč-lopte u drugom setu i nakon izgubljenog je tie-breaka smogla snage za petu pobjedu u njihovom 12. međusobnom susretu.

I protiv četverostruke wimbledonske pobjednice je u negativi - Venus vodi 5:2, a zadnji je put peta igračica protiv nekada prve, a trenutno sedme, slavila još 2004. u Miamiju (tie-break trećeg seta).

Wimbledon, četvrtfinale:
Dementijeva (Rusija, 5) - Petrova (Rusija, 21) 6:1, 6:7(8), 6:3, S. Williams (SAD, 6) - Radwanska (Poljska, 14) 6:4, 6:0, Zheng (Kina) - Vajdišova (Češka, 18) 6:2, 5:7, 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!