Tenis

Teniska fantazija Rogera Federera

Tomislav Pacak • srijeda, 02.07.2008.
Teniska fantazija Rogera Federera
Foto: EPA

Mario Ančić po dobrom će pamtiti ovogodišnji Wimbledon, bez obzira što je u četvrtfinalu naišao na nepremostivu prepreku. Prvi igrač svijeta upisao je još jednu laganu pobjedu i izborio polufinale, iako je Mario odigrao sasvim solidan meč...

Ančić je odigrao sjajan Wimbledon, pamtit će velike pobjede protiv Davida Ferrera i Fernanda Verdasca, a potvrdu Top 10 forme pokazao je i u četvrtfinalnom ogledu s prvim igračem svijeta, Rogerom Federerom. Nažalost po Ančića i ostale Federerove protivnike, Top 10 forma uglavnom nije dovoljna protiv briljantnog Švicarca koji jedva da se oznojio u pobjedi od 6:1, 7:5 i 6:4, što puno govori ako uzmemo u obzir da je Ančić igrao - jako dobro.

2002. godina je prošlost, svjesni su toga bili i Ančić i Federer uoči susreta, iako je novinarima bilo zanimljivo "mlatiti" činjenicu kako je upravo tada Ančić na središnjem terenu svladao Federera, nakon čega je počeo Švičarčev niz nepobjedivosti na travi. Nismo bili ni blizu toga da vidimo reprizu tog susreta; umjesto toga, gledali smo reprizu četvrtfinalnog ogleda od prije dvije godine kada je Federer odigrao briljantan meč i s tri puta po 6:4 otišao u polufinale prema novoj, tada četvrtoj wimbledonskoj tituli.

Vezane vijesti

Naopako je krenulo već na početku prvog seta. Federer je uvjerljivo krenuo na servisu, i potom odmah breaknuo Ančića za ranih 2:0. Ančić je startao malo nesigurno, impresioniran protivnikom promašio je nekoliko voleja koje inače zabija, a na ruku mu nije išao ni nizak postotak prvog servisa.

Federer je to znao kazniti kad god mu se ukazala prilika, pa je tako potvrdio prvi set uzevši Ančićev servis i za 5:1, nakon čega je lako stigao do početnih 1-0 u setovima za samo 20 minuta.

Pri 1:1 u drugom setu počela je kiša koja je otjerala Federera i Ančića na otprilike dva sata sa središnjeg terena, a prekid je dobro došao Ančiću da razmisli što radi krivo. Dakako, takvo razmišljanje najčešće vodi sljedećem zaključku - Federer igra predobro.

Ipak, Ančić se u meč vratio na jako dobar i pozitivan način, bio je puno čvršći i sigurniji na servisu i opasniji u izmjenama s osnovne crte, iako i dalje nije bilo pravih prijetnji na Federerov servis. Švicarac je servirao briljantno, to je i sam istaknuo nakon meča: "Igrao sam odlično, posebno na servisu. Imao sam visok postotak prvog servisa, to uvijek pomaže."

Obojica su na servisu bili sigurni do 5:5, kada je Federer shvatio da je "vrag odnio šalu", pa je izbjegao tie-break uzevši Ančićev servis za 6:5. Pomogao je i Ančić promašenim volejom, a potom i dvostrukom pogreškom na break-loptu. Prvi reket svijeta nije propustio prigodu da odservira za drugi set, pa je pred Ančićem bila nemoguća misija povratka iz rupe od 0-2.

No, Ančić je fighter, to smo već toliko puta naučili, pa stoga nikoga nije trebalo začuditi da je još podigao razinu svoje igre kako bi parirao Federeru. Prvi gem trećeg seta bio je definitivno najbolji u meču; izmjenjivali su se fantastični poeni s obje strane, Mario je spasio čak tri break-lopte i izvukao se uspješno iz gema s čak 10 izjednačenja koji je trajao minutu kraće nego cijeli prvi set.

Ipak, egal nije dugo trajao - Ančićeva koncentracija malo je pala u petom gemu, a Federer to redovito kažnjava. Nizom dobrih udaraca ponovno je uzeo Ančićev servis, a potom bez ikakvih problema odservirao do kraja meča.

Statistika će samo potvrditi dominaciju prvog igrača svijeta - sjajnih 69 posto ubačenih prvih servisa donijelo mu je čak 88 posto osvojenih poena, ali ništa slabiji nije bio ni na drugom servisu (82 posto). Ančić je ubacio 61 posto prvog (71 posto osvojeno), no na mreži nije išlo - tek 42 posto poena Splićanin je dobio kada se približio mreži, što samo pokazuje koliko su sjajni Federerovi udarci s osnovne crte. Federer je čak i u asovima bio uspješniji (15-9), a ukupno je osvojio 30 poena više (98-68).

Ančić nije igrao loše; ako zaboravimo neuvjerljiv početak, servirao je solidno i vrlo dobro parirao s osnovne crte. Navikli smo na bolje voleje, no ni lopte koje dolaze s druge strane inače nisu tako precizne, jake i kvalitetne.

Međutim, s druge strane stajao je čovjek koji na travi jednostavno izgleda nepobjedivo. Sve što Federer radi izgleda tako lagano, svaki sjajni bekhend, forhend, servis i volej izgledaju kao iz teniskog udžbenika. Teško se živcirati kada izgubite protiv takvog igrača jer jednostavno znate da je - bolji.

Ančiću ostaje zadovoljstvo odličnim rezultatom i sjajnim igrama tijekom cijelog turnira; ovaj Wimbledon definitivno ga vraća u svjetski vrh u kojem je ionako za sve Roger Federer još uvijek gazda. Ostaje za vidjeti može li Rafael Nadal učiniti nešto više, Španjolac je jedini tenisač protiv kojeg Federer ne izgleda kao "izvanzemaljac".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!