Tenis

Safin i Schuettler nemoćni

Branko Barić • petak, 04.07.2008.
Safin i Schuettler nemoćni
Foto: EPA

I ove godine u velikom wimbledonskom finalu sastat će se Roger Federer i Rafael Nadal. Fedex je šesti puta za redom izborio finale u All England Clubu, iako je Marat Safin odigrao odličan meč, dok je Rafa bio jednako nemilosrdan prema svom protivniku…

Rus se nije pošteno ni zagrijao, a Federer je već stigao do prvog breaka u susretu koji je odlučio i uvodni set. Prvi igrač svijeta imao je još prilika da taj set i ranije privede kraju, no završilo je sa 6:3 nakon 25 minuta igre.

Pravi meč počeo je tek s drugim setom. 75. igrač svijeta počeo je sjajno servirati, a sve se više igralo i na Federerovom servisu, pa su gledatelji zaista mogli uživati u vrhunskom tenisu. Set je otišao do tie-breaka, gdje je branitelj naslova zahvaljujući dvije velike Safinove pogreške, odjurio na 4:0 i više se nije osvrtao natrag.

Velika se borba nastavila i u trećem setu. Safin se uspijevao suzdržavati od "iživljavanja" na reketu sve do devetog gema, u kojemu ponovno nije uspio oduzeti servis Švicarcu, no onda si je "dao oduška". Kao da je znao da će to biti posljednja njegova prilika da nešto učini, jer već u sljedećem gemu Federer pritišće njegov servis i dolazi do svog drugog breaka u susretu za konačnih 6:4.

Federeru će se u svom šestom uzastopnom finalu u Wimbledonu ponovno suprotstaviti njegov najveći rival - Rafael Nadal. Po istom scenariju iz prvog polufinalnog susreta odigran je i drugi, u kojem je Nadal je bez izgubljenog seta savladao njemačkog veterana Rainera Schuettlera, koji može biti više nego zadovoljan ovogodišnjim nastupom u Wimbledonu.

Prvi set je ekspresno otišao na stranu Španjolca sa 6:1, pa je zapravo pravi dvoboj i ovdje počeo tek u drugom. Nijemac je spasio break loptu u drugom gemu, i već u sljedećem iskoristio svoju za prednost od 2:1. Drugi igrač svijeta pronašao je način do kraja seta za odgovor sa svojim breakom, pa je odluka odgođena za 13. igru. Tamo Nadal brzo dolazi do mini-breaka koji mu donosi mirnoću s kojom tie-break privodi kraju rezultatom 7:3.

U trećem setu je, kao i u Federerovom meču, bio dovoljan jedan break za konačnu odluku o pobjedniku. Rafa je to mogao riješiti i ranije, no kod rezultata 5:3 propustio je 0:40 na servis protivnika. Nije ga to puno smetalo budući da je susret okončao već u sljedećem gemu na svom servisu.

Veliko finale između prvog i drugog igrača svijeta na rasporedu je u nedjelju.

Wimbledon, polufinale: Federer (Švicarska, 1) – Safin (Rusija) 6:3, 7:6(3), 6:4, Nadal (Španjolska, 2) – Schuettler (Njemačka) 6:1, 7:6(3), 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!