Tenis

"Bio je to savršen meč"

Branko Barić • petak, 04.07.2008.
"Bio je to savršen meč"
Foto: EPA

Roger Federer još je jednom briljantnom predstavom eliminirao zahuktalog Marata Safina i u tri seta izborio veliko finale. Takvoj igri čak niti on sam nije uspio pronaći zamjerku, a nezadovoljan nastupom nakon susreta nije bio niti poraženi Rus...

Iako se radilo o polufinalu Wimbledona, iako je s druge strane mreže bio odlični Marat Safin, Federer je djelovao opušteno kao na treningu. U trećem setu vidjeli smo udarac iza leđa, udarac kroz noge i nikakve znakove nervoze.

"Da, prilično sam mirno osvajao gemove na svom servisu, osim možda u jednom trenutku u drugom setu, ali igrao sam odlično i to mi je davalo dosta samopouzdanja. Osjećao sam se odlično na terenu, uvjeti za igru su bili idealni, tako da sam morao biti jako opušten", rekao je najbolji tenisač današnjice nakon susreta. "U jednu ruku može se reći da je to bio lagan meč za mene, u smislu da sam uspio iskontrolirati iznimno opasnog protivnika. Uspio sam ga breaknuti u prvom i posljednjem gemu susreta, a između toga sam bio konzistentan i nisam mu dopustio previše prilika. Bio je to savršen meč za mene!"

Tvrdi da neće izbjegavati Nadala uoči finala i da to više nije običaj među tenisačima na Touru: "Ne, ne, pričamo često. Ne samo s Nadalom, svi često komuniciramo jedni s drugima uoči mečeva, u kišnim pauzama... Evo na primjer, s Ančićem sam dugo razgovarao za vrijeme naše kišne pauze."

Pitanje o rivalitetu Federera i Nadala nije moglo zaobići niti Marata Safina: Ako me pitate za usporedbu s onim rivalitetom Samprasa i Agassija, za mene je ovo rivalstvo mnogo atraktivnije. Zašto? Pa jednostavno jer živim u njihovom vremenu, bio sam premlad u doba Petea i Andrea da bih razumio njihovo rivalstvo.

Nije mogao odrediti nedjeljnog pobjednika: "Uh, ne znam, bit će to vrlo, vrlo napeto do kraja. Volio bih pogledati taj meč."

Ne zamjera si ništa u taktici za ovaj dvoboj: Volio bih da sam mogao nešto više i drukčije učiniti, ali nije išlo. Jednostavno treba mi puno više ovakvih mečeva na ovoj razini da bih mogao provesti sve ono što sam zamislio u djelo. Svi znaju taktiku i plan za susrete protiv Federera, Nadala i Đokovića, ali teško ih je provesti kada se odjednom nađete na toj razini igre.

Prilika je imao malo, a najveće su bile dvije propuštene break lopte: Nisam očekivao da će mi oba puta servirati u tijelo, a ja sam to trebao napasti. Oba puta je savršeno servirao u tijelo, ali to je ta razlika, to 'obični' igrači ne bi nikad napravili"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!