Vodeni sportovi

AIDA dubinsko natjecanje u ronjenju na dah

Sportnet • ponedjeljak, 21.07.2008.
AIDA dubinsko natjecanje u ronjenju na dah

U akvatoriju otoka Raba održano je prvo hrvatsko AIDA natjecanje u ronjenju na dah u dubinskim disciplinama – Rab Dive Off...

Natjecanje je okupilo 30-ak natjecatelja i natjecateljica iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije, Francuske, Češke i Slovačke. Prvog dana natjecanja, natjecatelji su se okušali u disciplini Free Immersion – disciplini u kojoj se natjecatelj rukama povlači po konopu u dubinu bez upotrebe peraja. U muškoj konkurenciji među Hrvatima čak je dva puta rušen nacionalni rekord – najprije je Domagoj Jakovac iz Zagreba dosegao rekordnu dubinu od 67 metara i tim se zaronom plasirao na treće mjesto. Samo deset minuta kasnije Tomislav Sviličić također iz Zagreba, zaronio je do novog rekorda na dubinu od 68 metara i osvojio drugo mjesto među muškarcima. Zlatnu medalju u disciplini Free Immersion osvojili su Slovenac Jure Daič i Čeh Petr Vala zaronima na 70 metara dubine. Među ženama je slavila Čehinja Jarmila Slovenčikova zaronom na 57 metara dubine, a Lidija Lijić iz Splita osvojila je broncu sa zaronom na 30 metara.

Drugog dana natjecanja, natjecatelji su birali između dvije discipline - Constant Weight i Constant No Fins. U disciplini Constant Weight, u kojoj ronilac zaranja u dubinu pomoću peraje, ponovno je zlato odnio Slovenac Jure Daič zaronom na 77 metara dubine. Goran Čolak plasirao se kao peti zaronom na 62 metra dubine. Među ženama nadmoćno je pobjedila Jarmila Slovenčikova zaronom na 65 metara dubine, dok je Magda Milas iz Zagreba osvojila treće mjesto zaronom na 35 metara. U disciplini Constant No Fins u kojoj ronilac zaranja u dubinu na vlastitu snagu bez peraja, zlatom se okitio Domagoj Jakovac. On je postojeći nacionalni rekord koji je do tada iznosio 45 metara produbio na 52 metra dubine. Drugo mjesto osvojio je s 40 metara dubine Božidar Petani iz Zadra.

Hrvatski najdublji ronilac Veljano Zanki imat će težak zadatak u kolovozu, kada je najavio rušenje svih nacionalnih dubinskih rekorda na Visu. U disciplini No Limit pokušat će zaroniti na više od 100 metara dubine i tako postati prvi Hrvat koji je probio granicu 100 metara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Vodeni sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!