Košarka

"Mogao bih i ja u Europu"

Branimir Korać • četvrtak, 24.07.2008.
"Mogao bih i ja u Europu"

Trend odlaska NBA igrača u Europu ovog ljeta je postao izraženiji, a da je Europa postala otvoreno tržište za NBA igrače, pokazuju i primjeri nekih velikih zvijezda koje ne odbacuju mogućnost dolaska...

Josh Childress, Carlos Delfino, Jorge Garbajosa, Juan Carlos Navarro, Primož Brezec, Boštjan Nachbar, samo je pitanje dana kada će im se još netko pridružiti. Iako europski klubovi ipak ne mogu platiti desetke milijuna dolara najboljim svjetskim košarkašima, nije nemoguće da se dio njih počne seliti prema Europi. Razlog je sve bolja konkurencija, ali i porezni zakoni koji im omogućuju ostanak novca u džepu za razliku od SAD-a gdje polovicu svote gotovo da mogu i zaboraviti.

Jason Kidd jedan je od onih koji nemaju ništa protiv dolaska u Europu. "U narednih 4-5 godina mogao bih i ja preseliti u Europu, zašto ne? Zbog čega ne bih zaigrao u Italiji ili negdje drugdje? To bi bilo sjajno iskustvo. U Europi se igra dobra košarka, vidjeli smo veliki broj europskih košarkaša kod nas kako igraju sjajno, ne treba čuditi što i mi odlazimo u Europu", rekao je Kidd nakon što je saznao za ove transfere.

Dwyane Wade još uvijek nije zainteresiran za Europu, ali pomalo ga ideja o odlasku Amerikanaca u Europu intrigira. "Velik je novac u igri i zanimljivo je što se događa. Sve veći i bolji igrači odlaze u Europu, nekad su u SAD dolazili zaraditi i promovirati se, a sada Amerikanci odlaze u Europu, vrlo zanimljivo. Da mi ponude 40 milijuna za sezonu bez plaćanja poreza, možda bih otišao, no sad je rano o tome razmišljati iako se događa", kaže Wade.

Prijelazni rok u Europi još uvijek traje i bit će još zanimljivih prelazaka ovog ljeta. Prvi kojeg čekamo da povuče potez je Panathinaikos, nevjerojatno bogat klub koji još nije doveo svoju veliku zvijezdu. Rusi su također intrigantno tržište s velikim kapitalom, Španjolci ne zaostaju, bit će još zanimljivo ovog ljeta...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!