Ostali sportovi

BASE skok s Novog Avazovog tornja

Sportnet • četvrtak, 28.08.2008.
BASE skok s Novog Avazovog tornja

Umjesto teoretskih objašnjavanja i prikazivanja starih video uradaka o BASE skakanju na press konferenciji održanoj u najvećoj zgradi Balkana, Novi Avazov Toranj (142m), Belgijanac Cedric Dumont je iznenadio sve i skočio sa zgrade.

U srijedu 27. kolovoza u Sarajevu, svjetski poznati BASE skakač Cedric Dumont (BEL) je na 38. kat najveće zgrade na Balkanu pozvao BiH medije na press doručak i prezentaciju sporta u svijetu poznatog kao BASE Jumping.

Cedric je velikom broju novinara koji su se okupili u Novom Avazovom Tornju prenio svoja velika iskustva iz ovog sporta i objasnio kako je BASE skraćenica engleskih riječi za Building (zgrada), Antenna (antena), Span (raspon) i Earth (zemlja) i podrazumijeva skakanje sa ovih i sličnih objekata uz pomoć padobrana. Zatim je izrazio razočaranje lošim vremenskim uvjetima na 142 metra visokoj zgradi jer je za prisutne novinare imao želju napraviti jedan skok. Da stvar bude još gora, vremenska prognoza za narednih nekoliko dana je veoma loša za izvođenje skokova sa zgrada za koje je skakaču potrebno da nema skoro niti „trunke“ vjetra koji bi mu zadao velike poteškoće.

Veliki žamor koji je nastao među prisutnim novinarima koji su tajno priželjkivali da će vidjeti skok utišao je ponovo glas Belgijanca koji je objasnio da je od 7 sati bio na vrhu zgrade i promatrao kretanje vjetra. "Kada sam osjetio da vjetar u ranim jutarnjim satima počinje puhati, sa saznanjem o lošoj prognozi narednih dana, nisam mogao čekati na dolazak novinara i skočio sam sa Novog Avazovog Tornja". Nakon ove izjave ponovo žamor koji je ovaj put prekinuo video snimak samog skoka napravljenog nepun sat prije press konferencije i veliki aplauz za Dumonta.

Belgijanac je na svom prvom dolasku u Sarajevo prije nekoliko mjeseci izrazio želju da skoči sa najveće zgrade na Balkanu koju je nazvao novim simbolom Sarajeva i regije. Iako su u zgradi još uvijek u toku unutarnji radovi, izrazio je želju da pozove novinare na doručak u improviziranom prostoru kako bi što realnije mogli spoznati BASE skakanje i gledati njegov skok ukoliko vremenski uvjeti to dozvole.

"Skokovi u urbanim dijelovima su najopasniji zbog uskog terena, i ovdje je bilo veoma nepristupačno za doskok, ali sve je prošlo dobro i presretan sam što sam skočio sa novog simbola Sarajeva", izjavio je Cedric Dumont na kraju press konferencije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!