Košarka

Parkerov "show" nedovoljan za Eurobasket

Branimir Korać • nedjelja, 21.09.2008.
Parkerov "show" nedovoljan za Eurobasket
Foto: Nikola Movrić

Poznato je još sedam sudionika Eurobasketa u Poljskoj. Oni su kroz kvalifikacije uspjeli izboriti nastup na Europskom prvenstvu, a još uvijek vizu za Poljsku nisu rezervirali Francuzi i Talijani koji će to pokušati kroz dodatne kvalifikacije...

Skupina A

Sudionici Eurobasketa 2009.

Plasman na Eurobasket 2009. osigurao je domaćin Poljska, te sedam najboljih momčadi s EP 2007.: HRVATSKA, Rusija, Španjolska, Litva, Grčka, Njemačka i Slovenija. Kroz kvalifikacije su Eurobasket osigurale Srbija, Makedonija, Turska, Velika Britanija, Bugarska, Latvija i Izrael. Preostale su dodatne kvalifikacije za još jedno raspoloživo mjesto.

U skupini A zanimljiviji je bio dvoboj na dnu nego na vrhu ljestvice. Finci i Mađari su se borili za dodatne kvalifikacije, a na kraju su pobjedu odnijeli Finci 88:73. Ključna je bila treća četvrtina koju su Finci otvorili brzim tricama Huffa i Koponena, polako gradili prednost i pobjegli na plus osam. Do kraja četvrtine prednost je narasla i na plus 12 da bi u posljednjih deset minuta to samo održavali. Muurinen je ubacio 22 poena uz osam skokova, Huff je ubacio 20 poena uz sedam skokova, Koponen je također upisao 20 poena, a Kotti je dodao 18 poena i 12 skokova. Kod Mađara 22 poena i sedam skokova ostvario je Kaman, 20 poena i pet skokova imao je Nemeth, a 15 poena i deset skokova Marton Bader.

Srbija je potvrdila primat u skupini rutinskom pobjedom u Bugarskoj 87:77. Bio je to lagan posao za Srbiju koja je odigrala odličnu utakmicu i sve riješila već nakon prvih 20 minuta kada je imala plus 19. Inače, ovaj susret je igran tek za prestiž jer su i Bugari i Srbi već osigurali nastup u Poljskoj i nisu imali straha od ispadanja. Srbiju su predvodili Nenad Krstić sa 17 poena i devet skokova te Miloš Vujanić i Zoran Erceg s po 11 poena. Kod Bugara istaknuli su se Ibrahim Jaaber s 27 poena i pet skokova te Dejan Ivanov s 14 poena i osam skokova.

Skupina A, rezultati:
Finska - Mađarska 88:73, Bugarska - Srbija 77:87.

Skupina A, konačni poredak:
1. Srbija 7-1 (Eurobasket)
2. Bugarska 4-4 (Eurobasket)
3. Italija 4-4 (dodatne kvalifikacije)
4. Finska 3-5 (dodatne kvalifikacije)
5. Mađarska 2-6 (kvalifikacije za ostanak u diviziji A)

Skupina B

Portugal je u šokantnoj završnici svladao Latviju 93:92 i tako nakon startnih 0-3 završio u skupini s omjerom 3-3 na trećoj poziciji čime je osigura nastup u dodatnim kvalifikacijama. Latvija je imala priliku slaviti u završnici, ali Valters i Janicenoks promašivali su slobodna bacanja što je tricom šest sekundi prije kraja kaznio Miranda i Portugal je savio. Jose Costa je briljirao kod domaćina s 29 poena (sedam trica) i sedam asistencija, a Miranda je dodao 17 poena (pet trica). Kod gostiju Janicenoks je ubacio 21 poen uz pet skokova, a Biedrins je dodao 19 poena i 13 skokova. Treba dodati i kako je domaćin bio nevjerojatno raspoložen iza linije 6.75 ubacivši čak 19 trica.

Makedonija slavi, napokon su dohvatili Eurobasket. U posljednjem susretu u skupini su nadigrali Estoniju 87:75. Krenuli su Makedonci furiozno, poveli nakon prve četvrtine već s 32:14, a do poluvremena su tu prednost i povisili. U drugom dijelu tek je Estonija došla do daha i smanjila visoko vodstvo. Todor Gečevski ubacio je 18 poena uz šest skokova, a Šero Antić dodao je 16 poena. Kod Estonije 19 poena uz sedam skokova ubacio je Kangur, a 12 poena uz šest asistencija dodao je Kriisa.

Skupina B:
Portugal - Latvija 93:92, Makedonija - Estonija 87:75.

Skupina B, poredak:
1. Makedonija 4-2 (Eurobasket)
2. Latvija 4-2 (Eurobasket)
3. Portugal 3-3 (dodatne kvalifikacije)
4. Estonija 1-5 (kvalifikacije za ostanak u diviziji A)

Skupina C

Francuska će za nastup na Eurobasketu morati vizu izboriti kroz dodatne kvalifikacije. Imali su priliku pobjedom na svom parketu protiv Turske osigurati izravno nastup, ali su poraženi 80:78 u tijesnom dvoboju u kojem je odlučila njihova nepreciznost u završnici. Sedam sekundi prije kraja Diawara je promašio tricu kod plus jedan za Turke da bi nakon toga Tunceri ubacio dva bacanja.Pokušali su Francuzi nakon prekršaja promašajem slobodnog bacanja doći do skoka u napadu i još jedne prilike, ali Güler je bio uspješniji, uhvatio je loptu i poslao ih u dodatne kvalifikacije. Fatih Solak sa 16 poena i šest skokova te već spomenuti Güler sa 14 poena predvodili su Turke dok je kod Francuza bio sjajan Tony Parker s 37 poena, sedam skokova i pet asistencija. "Splićanin" Stephen Brun za 22 minute ubacio je tri poena (1/8) uz pet skokova i dvije asistencije.

Belgija je pobjedom u Ukrajini u izravnom dvoboju izbjegla kvalifikacije za ostanak u diviziji A. Ukrajinci su pregaženi 76:58 i Belgija će igrati u dodatnim kvalifikacijama za Poljsku. Posebno u zadnjih deset minuta gosti su briljirali kada su posve nadigrali slabog domaćina i došli do pobjede. Najbolji Belgijci bili su Christophe Beghin s 18 poena i 11 skokova te Axel Hervelle sa 17 poena i sedam skokova. Kod domaćina Liščuk je ubacio 21 poen, a Agafonov 16 uz sedam skokova.

Skupina C, rezultati:
Francuska - Turska 78:80, Ukrajina - Belgija 58:76.

Skupina C, poredak:
1. Turska 6-0 (Eurobasket)
2. Francuska 3-3 (dodatne kvalifikacije)
3. Belgija 2-4 (dodatne kvalifikacije)
4. Ukrajina 1-5 (kvalifikacije za ostanak u diviziji A)

Skupina D

U skupini D Velika Britanija ranije je osigurala poziciju broj jedan i Eurobasket te je u Cazin doputovala bez Luola Denga odraditi posao. BiH je tražila pobjedu za osiguranje barem treće pozicije i na kraju ju je ostvarila slavivši 89:80. Bremer ih je predvodio s 18 poena i šest asistencija, a 16 poena i pet skokova dodao je Bajramović. U britanskom sastavu 14 poena i osam skokova upisao je Andrew Betts, a 13 poena Nate Reinking.

Izrael je pred 8000 navijača ugostio Češku u Tel Avivu i uzeo je vitalnu pobjedu za drugu poziciju. Česi su isto sanjali pobjedu i dodatne kvalifikacije, međutim, Izrael je bio prejak i pregazio ih je s lakoćom 98:61. Yotam Halperin ubacio je 25 poena (5/5 trica) uz sedam asistencija, a 24 poena, šest skokova i šest asistencija imao je Meir Tapiro. Kod Čeha 16 poena uz pet skokova ubacio je Benda, a 12 poena dodao je Satoransky.

Skupina D, rezultati: BiH - Velika Britanija 89:80, Izrael - Češka 98:61.

Skupina D, poredak:
1. Velika Britanija 4-2 (Eurobasket)
2. Izrael 3-3 (Eurobasket)
3. BiH 3-3 (dodatne kvalifikacije)
4. Češka 2-4 (kvalifikacije za ostanak u A diviziji).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!