Košarka

Toplo-hladni Tau do pobjede

Ivor Krapac • ponedjeljak, 20.10.2008.
Toplo-hladni Tau do pobjede

Prva ovosezonska utakmica Eurolige okončana je očekivanom pobjedom Tau Ceramice, koja je u svojoj dvorani bila bolja od Fenerbahce Ülkera. Odlična završnica druge i treća četvrtina pokazali su se dovoljnim za uspješni euroligaški početak momčadi Duška Ivanovića, u kojoj je Stanko Barać dobio minutažu samo u prvom poluvremenu. Ozlijeđeni Gordan Giriček nije zaigrao za goste...

Nova sezona najjačeg europskog klupskog natjecanja započela je u zemlji u kojoj okončana prošla. Nakon Final Foura u Madridu, ovog se ponedjeljka igralo na sjeveru Španjolske, u Baskiji, a na zadovoljstvo ispunjene Fernando Buesa Arene, Tau Ceramica se nije dala iznenaditi protiv gostiju iz Istanbula - završilo je s deset razlike, 80:70 za momčad koju od ove sezone ponovno vodi Duško Ivanović.

Veći dio prvog poluvremena protekao je s manjom ili većom gostujućom prednošću, uz dosta razloga za zadovoljstvo trenera Tanjevića. Tau je došao na svoje tek u završnici druge četvrtine. Osam uzastopnih poena Igora Rakočevića, najraspoloženijeg igrača domaćih u prvih 20 minuta, odvela je Ivanovićevu momčad do 42:34 na "velikom odmoru", da bi početak treće dionice zaokružio seriju na 10:0 za odmak na 44:34, prvu dvoznamekastu prednost na bilo kojoj strani.

Ponajviše zahvaljujući razigranom Willu McDonaldu pod košem, domaći su u trećoj četvrtini otišli i do 14 razlike, da bi nešto manje, ali svejedno sigurno vodstvo držali sve do završnice, kad je Tanjevićeva momčad tricom Damira Mršića smanjila na samo 70:68 dvije i pol minute do kraja.

U tom je razdoblju domaćima malo toga polazilo za rukom u napadu, no čim je pritisak postao veći, uspjeli su se sabrati. Trica Teletovića i polaganje Rakočevića u kontri vratili su vodstvo na 75:68, a gosti su svoju šansu za mogući povratak u nastavku propustili promašenim tricama Mršića i Basaka pri zaostatku od 75:70.

U redovima pobjedničke momčadi istaknuli su se Rakočević (24 poena), McDonald (18 poena, osam skokova, pet blokada) i Pete Mickeal (15 poena, osam skokova). Stanko Barać je u svojoj prvoj euroligaškoj utakmici odigrao 11 minuta, sve u prvom poluvremenu, zabilježivši četiri poena, skok i tri osobne, zbog čega ga je trener Ivanović u drugoj četvrtini i povukao na klupu. Goste je s 13 poena i devet skokova vodio Devin Smith.

Ostatak prvog euroligaškog kola na rasporedu je u srijedu i četvrtak.

Skupina C, prvo kolo: Tau Ceramica - Fenerbahce Ülker 80:70.

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Baskonia80:70Fenerbahçe
Alba Berlin68:63Virtus Roma
Club Joventut Badalona81:64Petrol Olimpija
1Baskonia 82+108
2Virtus Roma 64+28
3Fenerbahçe 64+24
4Club Joventut Badalona 46-10
5Alba Berlin 46-57
6Petrol Olimpija 28-93

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!