Košarka

Zagreb CO prvi polufinalist

Borna Rupnik • subota, 27.12.2008.
Zagreb CO prvi polufinalist
Foto: Nikola Movrić

Košarkaši Zagreba prvi su se plasirali na završnicu Kupa Krešimira Ćosića. U dvorani Sutinska vrela domaća Cedevita u neizvjesnoj je četvrtfinalnoj utakmici poražena rezultatom 79:73, a Mravi će tako dobiti priliku obraniti naslov koji su osvojili prošle sezone...

Utakmica u Podsusedu bila je od iznimne važnosti za obje momčadi. Cedeviti se protiv posrnulog Zagreba otvarala mogućnost nadmašiti očekivanja i izboriti nastup na final fouru, dok su košarkaši iz Trnskog godinu željeli zaključiti pobjedom, i to nakon šest uzastopnih poraza u NLB ligi i Eurochallenge kupu.

Zagreb je nastupio bez Jakova Vladovića, Krunoslav Simon cijelu je utakmicu odgledao s klupe, dok je Mario Dundović sudjelovao u igri, ali samo na devet minuta. Kod Cedevite je zdravstvenih problema imao trener Zdravko Radulović, te je njegove obaveze već u prvoj četvrtini preuzeo pomoćnik Marin Mindoljević.

Susret je počeo ravnopravnim odmjeravanjem snaga. Obje su se momčadi izmjenjivale u vodstvu, a Ivan Novačić bio je prevaga na strani Cedevite, koja je nakon prvih deset minuta imala prednost od četiri koša (17:13). Drugu su dionicu bolje počeli gostujući košarkaši, te su tricom Petra Babića poveli 20:19.

Međutim, tada se ponovno budi Novačić i odvodi domaćine na velikih +11, što je bilo i najveće vodstvo bilo koje ekipe tijekom utakmice. Ali ključne poteze tada vuku Babić i Toni Dijan, a Zagreb serijom 9:0 stiže na samo dva poena razlike (35:33). Tim se rezultatom otišlo na odmor, a u nastavak ponovno bolje ulazi Cedevita.

Ipak, svaki puta kada su domaći košarkaši stvorili opipljivu prednost, Zagreb bi se - uglavnom zahvaljujući izvrsnom Babiću - vratio. U posljednju se četvrtinu krenulo praktički od nule, rezultatom 54:54. U tim su trenucima bolje reagirali Mravi, koji su ubačajima Filipa Bašljana i Andreja Štimca poveli s četiri koša razlike, no tada je došao red na Cedevitu da preokrene rezultat.

Vodstvo domaćina 67:65 bilo je ujedno i njihov posljednji trzaj, jer su se pod košem razigrali Štimac i Ante Tomić, upravo kada je to bilo najpotrebnije. Posljednju priliku za povratak propustio je Ramel Bradley napravivši korake kada je Cedevita pri rezultatu 74:72 imala napad za izjednačenje.

U zadnjih 30 sekundi s linije slobodnih bacanja neprecizni su bili i jedni i drugi, ali je Zagrebov prolaz u polufinale konačno potvrdio Vedran Morović. Podsusedskoj momčadi ostaje žal da su mogli proći i bolje, a u Trnskom će se držati poslovice da se pobjedi ne gleda u zube, pogotovo nakon nekoliko tijesno izgubljenih susreta.

U redovima Zagreba Andrej Štimac postigao je 21 koš i dodao četiri skoka, a Petar Babić je upisao 16 koševa i pet asistencija. Nedvojbeno najbolji pojedinac domaćina bio je Ivan Novačić s 25 koševa (četiri trice i stopostotni šut za dva) te šest skokova. Nino Primorac dodao je 12, a Ramon Bradley 11 poena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!