Košarka

Drugi i konačni oproštaj Mrava

Borna Rupnik • utorak, 13.01.2009.
Drugi i konačni oproštaj Mrava
Foto: Nikola Movrić

KK Zagreb Croatia osiguranje svoju je posljednju ovosezonsku europsku utakmicu odigrao u belgijskom Monsu, protiv momčadi Dexije. Mravi se u metropolu vraćaju s četvrtim porazom (99:69), a matematičke šanse za osvajanje drugog mjesta pale su u vodu već na samom početku. Do kraja susreta postalo je jasno kako je upitna jedino konačna razlika...

S obzirom da je u trenutku početka utakmice u Monsu turski Galatasaray protiv ukrajinskog Himika imao 25 koševa prednosti, zagrebačkim je košarkašima bilo jasno da im za prolaz treba pobjeda s 19 ili više koševa razlike. Time bi nadoknadili težak poraz (66:84) iz Trnskog i osigurali nastavak natjecanja zahvaljujući boljem međusobnom omjeru s belgijskom momčadi.

Mravi su pomalo neočekivano započeli u petorci s Ivanom Papcem, a bez Krunoslava Simona. Igru je predvodio iskusni Vladimir Krstić, novopridošlica u Trnskom, koji je već protiv Cibone pokazao da bi mogao biti veliko pojačanje. Dobra vijest za trenera Denisa Bajramovića bila je i spremnost Ante Tomića za nastup.

Međutim, susret su bolje otvorili domaćini. Već su u prve dvije minute napravili mini-seriju 7:0 i pokazali Zagrebašima da će imati velikih problema s njihovom run-and-gun igrom. Naši su se predstavnici pokušali braniti agresivnom obranom te su u prvih par minuta napravili pet osobnih pogrešaka. To je malo usporilo Belgijance, ali ih nije moglo zaustaviti.

U napadu je dobro funkcionirala vanjska linija Krstić - Bašljan s pet asistencija u prvih deset minuta. Filip Bašljan je u prvoj dionici uz Tomića bio i najraspoloženiji strijelac, ali sve to nije mnogo vrijedilo kada se razigrao Kelvin Torbert. Samo u prvoj četvrtini Zagrebu je ubacio 14 poena, od čega tri trice.

Zagreb je koševima Tomića i Andreja Štimca probao barem držati rezultatski priključak, ali su Belgijanci na kratki odmor otišli s osam koševa viška (26:18).

Drugu je četvrtinu dalekometnim ubačajem najavio Nate Reinking i po prvi puta odveo Dexiju na dvoznamenkastu razliku (29:18). Bajramović je na ritam igre pokušao utjecati u 13. minuti, uvođenjem Luke Žorića i Simona, a u tim se minutama svojim koševima (šest uzastopnih) i skokovima istaknuo Štimac.

Trica Petra Babića za 36:29 vratila je malo boje u zagrebačka lica, ali je Adam Hall brzo uzvratio, iznudivši i dodatno slobodno bacanje. No, raspoloženi Štimac pogađa novu tricu, a minutu kasnije, kada je na parketu igrala niska petorka Zagreba, isto čini i Krstić. No, to nije pošlo za rukom i Simonu, što brzo kažnjava Torbert i Dexia ponovno bježi na deset razlike (45:35).

Kapetan Mrava za to se iskupio u sljedećem napadu, pridodao se i Žorić, ali ovoga puta agresivna obrana Zagreba nije pronašla rješenja za Bena Ebonga. On je najzaslužniji što su košarkaši iz Monsa na odmor otišli s okruglih 50:40. Stil zagrebačke obrane, koju su Belgijanci probili s čak 14 asistencija, najbolje opisuje podatak da je Žorić na poluvrijeme otišao s četiri osobne pogreške.

Sve nade Zagreba u eventualni preokret u nastavku susreta ugasio je dvojac Travis Conlan - James Potter, ispisavši na semaforu nakon samo dvije i pol minute igre 60:42. Sredinom treće četvrtine, usred obostranog tricaškog nadmetanja, Mravi gube čak četiri lopte (od toga Toni Dijan dvije), a Potter anulira drugu Simonovu tricu.

Hallovim zakucavanjem Dexia ostvaruje i 20 koševa prednosti (67:47), a Zagrebov napad pomalo ostaje bez ideja i koncentracije. U posljednju se dionicu ušlo rezultatom 71:50, što znači da su Mravi za tih deset minuta postigli samo deset koševa.

Priliku su tada dobili Dženan Rahimić, Luka Drezga i ponovno mladi Papac, ali većeg učinka na rezultat nisu imali. Caleb Green vlastoručno je održavao prednost domaćih košarkaša, a u posljednjih se par minuta igra momčadi iz Trnskog potpuno raspala, te je po isteku vremena rezultat glasio 99:69 za Belgijance.

U redovima Zagreba najbolji su bili Štimac (13 koševa, šest skokova), Bašljan (12 koševa i četiri asistencije) i Tomić (deset koševa i pet skokova), dok su Dexiju predvodili Torbert s 21 ubačajem i Green s devet pogodaka, 11 skokova i sedam dodavanja.

U nastavak natjecanja plasirali su se Dexia i Galatasaray, koji je svladao Himik s visokih 94:51. Mravi su se tako po drugi puta ove sezone oprostili od sudjelovanja u europskim natjecanjima. Podsjetimo, u drugom su pretkolu poraženi od ruske Samare, ali su upotpunili mjesto upražnjeno odustajanjem nekih drugih klubova.

Eurochallenge skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Galatasaray94:51Khimik
Dexia Mons-Hainaut99:69Zagreb
1Dexia Mons-Hainaut 42+63
2Galatasaray 42+36
3Zagreb 24-49
4Khimik 24-50

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!