Košarka

Srušen i talijanski velikan!

Tomislav Pacak, Branimir Korać • srijeda, 28.01.2009.
Srušen i talijanski velikan!
Foto: FaH

Veliku utakmicu odigrala je Cibona na startu Topa 16 Eurolige. Slobodno možemo reći kako je pobjeda nad Montepaschijem najveća Cibonina pobjeda ove sezone, svladan je jedan od najjačih europskih klubova i to ponovno odličnom igrom u drugom poluvremenu...

Fenomenalnim drugim poluvremenom, a još boljom posljednjom četvrtinom, Cibona je pred prepunim tribinama svladala moćnog protivnika s 88:81 i tako upisala iznimno važnu pobjedu koja Ciboni daje nadu da ove godine u Europi može napraviti zaista veliki rezultat.

Skoro pa nepobjedivi Montepaschi brzo je pokazao zašto ove sezone ima učinak od 24-2 u Euroligi i talijanskom prvenstvu. Cibona je nekako mlako u obrani otvorila susret, a gosti iz Siene odmah odlaze na 8:2 uz trice Stonerooka i Domercanta, pa je Perasović bio prisiljen rano tražiti nova rješenja na klupi.

Anderson je s nekoliko prodora i asistencija držao Cibonu u egalu, ali gosti serijom 8-0 odlaze po prvi puta na +10 (20:10), nakon što su koš Cibone torpedirali Sato i Lavrinovič.

Stvari su krenule na bolje ulaskom Prkačina i Rozića, a upravo su njih dvojica inicirala povratak Cibone u igru. Rozić je definitivno bio najraspoloženiji Cibonin igrač, a uz silan doprinos u obrani, ukradenim loptama i polaganjima u kontri vratio je Cibose na samo -1 sredinom druge četvrtine. Probudilo je to i do tada potpuno uspavanu publiku, pa se činilo da bi Vukovi u tom razdoblju mogli preokrenuti tijek susreta.

Nažalost, Cibona je nakon gostujućeg time-outa opet upala u "crnu rupu", dok je Calloway s dva prekršaja sjedio na klupi. Nizala se pogreška za pogreškom u napadu, što je Siena iz kontri kažnjavala. Lavrinovič, Stonerook i McIntyre odveli su ponovno Sienu u tren oka na +10, pridružio se i Sato pa je par minuta prije kraja izgledalo prilično ružno - 32:44. Ipak, zahvaljujući koševima Callowayja, Andersona i Rozića na odmor se otišlo s prihvatljivih i što je najvažnije dostižnih 38:44.

Probudio se početkom nastavka i Davor Kus, pa je s dvije njegove trice Cibona odmah uhvatila priključak, donekle i zahvaljujući padu Sieninog postotka šuta. Na ruku Zagrepčanima išla je i peta osobna Ezea, kao i potpuni povratak publike u igru. Protiv ovakvog protivnika, Ciboni je definitivno trebao šesti igrač.

Usprkos činjenici da je Montepaschiju bespotrebno dala nekoliko jeftinih poena (nepotrebni prekršaji, lagane kontre), Cibona je držala egal kroz treću četvrtinu koja je završila 62:62. Izvrstan je bio Kus s 11 poena u četvrtini, a dobro je funkcionirala i obrana osim u tranziciji. Pao je i Sieni izvrstan šut iz prvog dijela, pa je Cibona u zadnji period ušla s realnom šansom dobiti snažnog protivnika.

Neizvjesnost se nastavila, a Cibonu i publiku je opravdano ljutilo u najmanju ruku nedomaćinsko suđenje - svaka dvojbena odluka otišla je na stranu Siene. Srećom, Cibona je pokazala čvrst karakter, u toj borbi za svaku loptu Cibosi su dali sve što su mogli i rezultat im je to vraćao.

Calloway je zabio dvije otvorene trice, jednu za izjednačenje, jednu za vodstvo "nakon sto godina", a potom je krenuo Anderson "show" - Cibonin Amerikanac bio je vrlo agresivan u prodoru, potom je lijepo distribuirao lopte ili izborio slobodna bacanja koja je pretvarao u povećanje Ciboninog vodstva.

Goste je, pak, izdao šut protiv Cibonine zone, a kada je Kus zabio za 84:77 tri minute prije kraja bilo je jasno da su Vukovi na putu prema velikoj pobjedi. Gosti su se izgubili u vrućoj atmosferi Draženovog doma, a Cibona je mirno privela utakmicu kraju i s navijačima proslavila najveću pobjedu ove sezone.

Cibonu je s 23 velika poena predvodio Earl Calloway, dodao je i četiri asistencije, tri ukradene lopte i četiri skoka, odigravši vjerojatno najbolju utakmicu za Cibonu uzimajući u obzir važnost utakmice. Davor Kus je zabio 18 poena uz 3/3 za tricu, a Andersonovih 16 poena (11 s crte slobodnih bacanja) ne otkriva dovoljno njegovu važnost u drugom dijelu kada je većinu šuteva svojim prodorima otvorio upravo on. Ne treba zaboraviti ni 13 poena i sedam skokova Prkačina, Ciboni je trebao maksimalan doprinos svih igrača (i publike) da bi dobili takvog protivnika.

Montepaschi su s 18 poena predvodili Lavrinovič i Stonerook, po 12 su dodali McIntyre i Kaukenas.

Upisana je pobjeda koja je bila uvjet bez kojeg se ne može da bi Cibona kandidirala za prolaz dalje, a sada Cibosi mogu bez pritiska na noge moćnom CSKA u Moskvu. Nema sumnje da će Draženov dom opet biti pun protiv Fenerbahčea u trećem kolu...

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Cibona88:81Montepaschi Siena
Fenerbahçe48:66CSKA Moskva
1CSKA Moskva 51+77
2Montepaschi Siena 42+16
3Cibona 24-33
4Fenerbahçe 15-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!