Tenis

Novo međugorsko čudo

Ivor Krapac • četvrtak, 05.02.2009.
Novo međugorsko čudo
Foto: FaH

Ivan Dodig proslavio je novu veliku pobjedu na PBZ Zagreb Indoorsu. Nakon što je svladao Stefana Koubeka u drugom kvalifikacijskom kolu i prvog nositelja Igora Andrejeva na startu glavnog turnira, 23-godišnjak iz Međugorja se u osmini finala pokazao prejakim i za talentiranog Latvijca Ernestsa Gulbisa, preko kojeg je izborio svoje prvo ATP četvrtfinale u karijeri...

Pad na leđa i stisnute šake pokazali su koliko je ova pobjeda značila Ivanu Dodigu. Treći vrijedni "skalp" u dosadašnjih pet zagrebačkih mečeva bio je i najvrjedniji, bez obzira na renking i status Igora Andrejeva kao prvog nositelja. Najteže je potvrđivati se u kontinuitetu, iz dana u dan, a Dodigu je to uspjelo sa 7:6(3) i 6:4 u osmini finala protiv 20-godišnjeg Latvijca Ernestsa Gulbisa, 45. na svijetu.

Prvi latvijski reket je i danas pokazao da je, uza sav talent, ponekad "bomba" u glavi, u stanju naštetiti samom sebi, no iako je dosta toga dobio na poklon, ne treba umanjiti Dodigove zasluge za ovakav ishod meča. Servirao je sjajno, to mu je bio glavni adut na putu do pobjede, pokazao da može dominirati i zabiti forhendom i da mu je bekhend dovoljno čvrst da suparnik ne može računati na dobitak poena ukoliko krene forsirati tu stranu. U kratkim crtama - 23-godišnjak iz Međugorja Gulbisu nije dao praktički ništa, što je mladom Latvijcu ovog puta bio prevelik izazov.

U prvom setu su se najzanimljivije stvari događale na početku i kraju. Dodig je već u prvom gemu izvukao tri break-lopte, 15:40 i Gulbisovu prednost, da bi u završnici prvi put pao na servisu, uz Latvijčev break za vodstvo od 6:5. 20-godišnjaku iz Rige preostalo je pokušati dovršiti set na servisu, ali nije uspio - kako se požalio nakon meča, jako mu je odmogao dosuđeni aut na servisu kod izjednačenja, za kojeg je bio uvjeren da je as, a nakon toga pomogao je Dodigu promašenim forhendom i dvostrukom pogreškom na break-lopti za 6:6.

Gulbis je imao priliku i u tie-breaku, s ranim mini-breakom prednosti i vodstvom od 3:1, ali u nastavku više nije uzeo ni poen. Hrvatski kvalifikant je sa šest u nizu okrenuo stvar i okončao prvi set u svoju korist.

U drugom setu je break odluke stigao u petom gemu. Dodig je oduzeo Latvijčev servis i poveo s 3:2, nakon čega više nije zadrhtao u svojim servis-gemovima. Do kraja je prošao bez suočavanja s break-loptom, a mogao je breaknuti još koji puta s obzirom da je Gulbis bio sve nervozniji, no to, pokazalo se, nije bilo potrebno.

23-godišnji Međugorac neće imati puno vremena za odmor nakon nove vrijedne pobjede. Sutra ga čeka prvo ATP četvrtfinale u životu, u kojem će se sresti s boljim iz susreta Marija Ančića i Teimuraza Gabašvilija. Smiješi se još jedan hrvatski četvrtfinalni dvoboj, uz onaj u kojem će se sresti Marin Čilić i Antonio Veić, no ne treba žuriti prije nego se dogodi.

PBZ Zagreb Indoors, 5.2.2009., osmina finala: I. Dodig (Hrvatska, Q) - Gulbis (Latvija) 7:6(3), 6:4, Hernych (Češka) - Mathieu (Francuska, 4) 6:7(7), 6:4, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!