Tenis

Ančić bez milosti

Ivor Krapac • četvrtak, 05.02.2009.
Ančić bez milosti
Foto: FaH

Mario Ančić uvjerljivo je došao do hrvatskog ogleda s Ivanom Dodigom u četvrtfinalu PBZ Zagreb Indoorsa. Mario je za nešto više od sat vremena očitao tenisku lekciju Teimurazu Gabašviliju...

Težak startni posao protiv slovačkog kvalifikanta Lukaša Lacka očito je poslužio kao idealan poticaj Mariju Ančiću da u osmini finala zagrebačkog dvoranskog ATP turnira bude puno uvjerljiviji. Ceh je platio Rus Teimuraz Gabašvili, 59. na svijetu, kojeg je sedmopostavljeni hrvatski adut za sat i osam minuta "isprašio" sa 6:1 i 6:1.

Iako je Mario bio oprezan uoči meča, ispalo je još jednosmjernije nego u njihovom jedinom dosadašnjem međusobnom susretu, u prošlogodišnjoj osmini finala Marseillea, kad je Gabašvilija sredio sa 6:3 i 6:2. Ovog puta projurio je s tri breaka u prvom, još dva u drugom setu i bez ijedne break-lopte 23-godišnjeg Rusa u meču.

"Mogli bi i s reprezentacijom"

Ančić smatra da su Veić i Dodig dovoljno dobri da se pridruže Davis Cup reprezentaciji, zasad u statusu šestog ili sedmog igrača.

"Već sam o tome pričao s Prpom, mislim da bismo, pogotovo kad igramo domaći meč, trebali imati barem šestoricu ili sedmoricu, Antonija ili Dodiga ili nekoliko mlađih igrača, da budu tu, spariraju s nama i da im ulazak u reprezentaciju bude nekako prirodniji... Ne znam što Prpa misli o tome, no Veić i Dodig čine mi se kao dobri kandidati."

"Ušao sam fantastično u meč, kao i u prvom kolu", komentirao je Mario nakon pobjede. Razlika od susreta s Lackom je, naravno, što je danas i nastavio dobro: "Igrali smo lani u Marseilleu, znao sam kako igra, s dosta winnera, ali i pogrešaka... Kontrolirao sam meč od prve do zadnje lopte."

Jedini minus bilo je samo 43 % ubačenog prvog servisa, no nakon drugog Mario nije bio ništa manje dominantan, dok je glavni pomak unaprijed bilo puno bolje reterniranje nego protiv Lacka: "Nije imao lakog poena, konstantno sam radio pritisak na njegovom servisu."

Na kraju četvrtog dana smo, tako, doznali da nas u petak čekaju dva hrvatska četvrtfinalna susreta. Ančić će ići na kvalifikanta Ivana Dodiga, koji je svoj posao u osmini finala obavio neočekivanom pobjedom nad Ernestsom Gulbisom, dok će drugi nositelj Marin Čilić braniti status favorita protiv wild-carda Antonija Veića.

"Drago mi je za Antonija i Ivana, posebno zbog toga što je Ivan dobio talentiranog igrača kao što je Gulbis", kazao je Mario o dva hrvatska iznenađenja u turniru.

"Kad je napravljen ždrijeb, svi su se koncentrirali na donji dio, nitko nije mislio da će u gornjoj polovici biti hrvatsko četvrtfinale", dodao je Ančić: "Idem korak po korak, pokušavam dizati svoju igru iz meča u meč, sigurno je da mi je drago što u četvrtfinalu idem na Hrvata, a ne nekog drugog."

Posebni savjet sa strane neće biti potreban, primjerice, od Marina Čilića, koji najbolje zna Dodiga. I Mario je već dobro upoznao svog sutrašnjeg protivnika, s Dodigom je, uostalom, u četvrtak ujutro odradio i zagrijavanje za osminu finala.

"Sve što je dosad bilo u turniru se briše, prvo kolo bilo je lošije, danas bolje, a sada sam okrenut sljedećem meču", zaključio je Ančić.

PBZ Zagreb Indoors, 5.2.2009., osmina finala: Ančić (Hrvatska, 7) - Gabašvili (Rusija) 6:1, 6:1.

Parovi, prvo kolo: Hanley/Kerr (Australija) - Andrejev/Troicki (Rusija/Srbija) 6:4, 3:6, 10:5.

Četvrtfinale: Aspelin/Vizner (Švedska/Češka, 2) - Južni/Zverev (Rusija/Njemačka) 6:4, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!