Tenis

Za najljepši kraj tjedna

Ivor Krapac • subota, 07.02.2009.
Za najljepši kraj tjedna
Foto: Davor Sajko

Odličan tjedan hrvatskih tenisača na PBZ Zagreb Indoorsu u subotu bi mogao dobiti najljepšu moguću završnicu. Na domaćem ATP turniru uvijek su u prvom planu domaći aduti, a završni vikend četvrtog izdanja dočekala su dvojica sposobnih i za korak dalje - prvo hrvatsko finale na ATP Touru još od dvoboja Gorana Prpića i Gorana Ivaniševića 1990. u Umagu...

Okupiti sve najbolje hrvatske igrače - uvijek je bila glavna ideja direktora Branimira Horvata i suradnika u organizaciji PBZ Zagreb Indoorsa. S izuzetkom jednog propuštanja Marija Ančića, koji na zagrebačkom dvoranskom turniru nije igrao pretprošle godine, taj cilj su u sva četiri dosadašnja izdanja, uključujući aktualno, i ostvarili, a pritom ih je u priličnoj mjeri poljubio i rezultat. Svaki put smo u Zagrebu imali hrvatskog finalista, Ivana Ljubičića, Ivo Karlović je 2006. igrao četvrtfinale, dok je lani očekivanja opravdao i Ančić, uz dolazak do polufinala i poraz upravo od Ljubičića.

Za turnir ovakvog ranga, nema boljeg puta nego okupiti sve najbolje domaće tenisače, a kad je pritom riječ o četvorici među prvih 50 na svijetu - sve izgleda još ljepše. Indoors je ovog puta dobio i bonus s dva hrvatska iznenađenja dolaskom Antonija Veića i Ivana Dodiga do četvrtfinala, no na koncu, kako se i očekivalo, završni vikend ipak su dočekali jači domaći aduti, Ančić i Marin Čilić. U subotu ih čeka prilika da ponove nešto što se nije dogodilo još od ljeta 1990. i prvog izdanja umaškog ATP turnira, kad su se za titulu borila dva Gorana.

Prvi će na redu biti drugopostavljeni Marin Čilić, kojeg ne prije 17 sati u Ledenoj dvorani Doma sportova čeka 22-godišnji Srbin Viktor Troicki. Prvi hrvatski i drugi srpski reket dosad su se susreli dvaput, oba puta lani, no samo jedan od ta dva dosadašnja susreta odigran je do kraja, početkom prošle sezone u prvom kolu Chennaija, kad je Marin slavio s tijesnih 3:6, 7:6(6), 6:1 i kasnije otišao do polufinala. Drugi dvoboj okončan je nakon samo tri gema, predajom Troickog pri minusu od 2:1 u prvom kolu New Havena, početkom tjedna kojeg Čilić pamti po prvom ATP naslovu u karijeri.

Treći ogled Marinu bi mogao biti i najopasniji s obzirom da se drugi srpski reket ovog tjedna u Zagrebu očito osjeća odlično, a tako i igra, s tri zvučne pobjede na putu do polufinala. Simone Bolelli ovdje je bio osmi nositelj i polufinalist od godinu prije, Ivan Ljubičić tražio je četvrto uzastopno finale, a Sergij Stahovski želio je obraniti naslov i produžiti niz bez poraza u glavnom ždrijebu Zagreba - no, Troicki se pokazao jačim od sve trojice, otvorivši vlastite apetite da na vikend začini već sada uspješni turnir još nečim velikim.

Čilić je, dakako, favorit, ali u subotu će mu trebati meč bez većih padova kakvih je u dosadašnja tri ovog tjedna ipak bilo - protiv Arnauda Clementa, Florenta Serre i u jučerašnjem hrvatskom četvrtfinalu protiv Veića još nije pokazao svoje najbolje.

Nakon hrvatsko-srpskog prvog polufinala, na teren Ledene će Mario Ančić i 29-godišnji Čeh Jan Hernych, koji je, kao 78. tenisač svijeta, najveće iznenađenje tjedna koji je obilovao neočekivanim rezultatima. Hernych nije prolaznik na Touru, već je bio u tri ATP polufinala, no posljednje se dogodilo još u ljeto 2006. u travnatom dijelu sezone u Hertogenboschu, kad je dogurao do finala i u borbi za naslov zapeo na - Mariju Ančiću.

Sedmopostavljeni hrvatski adut svladao je Čeha i u preostala tri međusobna susreta, Hernycha zna dosta dobro, a zna i kako igrati protiv njega, nadajmo se da je spreman za korak više od lanjskog polufinala.

29-godišnjak iz Praga probio se do zagrebačkog polufinala svladavši na svom putu i jednog nositelja, četvrtopostavljenog Paul-Henrija Mathieua u osmini finala, a Ančić bi mu, s obzirom na 0-4 i samo jedan osvojeni set u dosadašnjim dvobojima, trebao biti još jači test. Je li se Hernych provukao do polufinala uz prilično povoljan ždrijeb ili je ovog tjedna zaista uhvatio zamah? Nećemo dugo čekati na odgovor.

Raspored za subotu (7.2.):

Ledena dvorana, od 14,30 sati: Damm/Lindstedt - Petzschner/Peya, Čilić - Troicki (ne prije 17 sati), Ančić - Hernych.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!