Košarka

Mjesta za opuštanje više nema

Goran Markuš • petak, 13.02.2009.
Mjesta za opuštanje više nema
Foto: Davor Sajko

U sjeni teškog Ciboninog poraza dolazi nam i novo, 22. kolo NLB lige u kojem će Perasović i njegova momčad morati odmah dokazati da do krize u klubu nije došlo. U goste im dolazi i više nego spreman Split koji još uvijek slavi velikih +15 protiv Krke u prošlom kolu NLB-a. Pobjeda je imperativ i Zmagi Sagadinu, novom treneru Zadra dok će nakon velike pobjede upravo protiv Zadrana Mravi u goste Krki otići ipak nešto mirniji i sigurniji...

Boli danas, a boljet će i u nedjelju pomalo neočekivan i težak poraz Cibonaša protiv turskog Ulkera i upravo će na tome Perasović morati raditi ukoliko želi izvući maksimum iz nedjeljnog ogleda. Za Cibonu je svaki susret u NLB-u već neko vrijeme u najmanju ruku krucijalan, a isti pridjev bez obzira na treće mjesto u ukupnom poretku zasigurno nosi i nadolazeći ogled sa Žutima.

Prisjetimo se, Cibona je potpuno opravdano bez većih problema slavila u njihovom prvom ovosezonskom ogledu na Gripama i to sa velikih 15 poena razlike, no trenutne prilike u naša dva kluba sugeriraju nam oprez kod najave njihovog nedjeljnog ogleda.

Dok je iza Cibona jedan od najneugodnijih poraza u sezoni Splićani u Zagreb dolaze i više nego zadovoljni. Još u zadnjoj pobjedi protiv Krke Splićani su zadovoljno gledali Lucasa Gordona koji se odlično uklopio u momčad kao i Michaela Leeja koji se još uvijek traži, no već sad daje naznake da bi mogao biti veliko pojačanje kluba u nastavku sezone. U međuvremenu, Splićani su uspjeli i pokrpati novonastalu rupu na poziciji centra nastalu ozljedom leđa Joška Poljaka kojeg će zamijeniti ni manje ni više nego stari kapetan kluba, Anto Grugurević.

Međutim, valja napomenuti kako su Perasova djeca i dalje puno kvalitetnija momčad koja u normalnim okolnostima ne bi smjela imati većih problema sa Splitom. Uzmemo li u obzir odlične igre Alana Andersona već od prvog susreta u Ciboni kao i vrlo raspoloženog Lukšu Andrića koji se ponovno proslavio u prošlom kolu NLB-a, pitanje pobjednika ne bi smjelo biti upitno. Ipak, nakon teškog poraza kakav je za Cibonu bio onaj protiv Ulkera ovoj utakmici treba pristupiti vrlo ozbiljno i koncentrirano, a Cibonaši još jednom mogu biti sretni što im se na čelu kluba nalazi Perasović, trener koji i više nego ozbiljno shvaća baš svaku utakmicu svoga kluba.

Težak poraz u Trnskom gurnuo je Zadar prema ponoru iz kojeg se moraju ekspresno vratiti. Naime, peto mjesto na kojem su se našli ne vodi ih u toliko željeni Final Four bez kojeg borba za sve udaljeniju Euroligu više ne bi imala smisla.

Zmago Sagadin preuzeo je momčad od Denisa Pleslića, a rezultat se očekuje već u prvom susretu protiv solidne Budućnosti. Zadar svakako može dobiti ovaj susret, a veliki plus je i domaći teren na kojem Zadrani redovito puno više pokazuju čemu u prilog idu ne tako davne sigurne pobjede nad Partizanom i Hemofarmom.

Iako je Budućnost na svojem posljednjem gostovanju poražena od predzadnjeg Heliosa opreza nikad dosta. Već dugo nismo imali tako velike tenzije u i oko kluba, a novi trener obično označava i novi početak za klub. Nažalost, Zadrani nemaju pravo na proces adaptacije i već u subotu moraju oštro krenuti po svoju 16. ovosezonsku pobjedu u NLB-u.

Nakon velike pobjede nad Zadrom Mrave čeka nešto lakši ogled kod 11.-plasirane Krke. Još da Zagrebaši nisu toliko loša gostujuća momčad (samo jedna pobjeda ove sezone) izgledi bi im bili znatno veći. Međutim, pobjedom nad velikim Zadrom KK Zagreb se napokon pomaknuo sa samog dna lige i atmosfera u klubu je odlična što bi trebalo dodatno motivirati sve igrače uoči njihovog ogleda sa Krkom, klubom koji su kod kuće uspjeli svladati sa ogromnih 24 poena prednosti.

Od ostalih ogleda u 22. kolu NLB lige valja izdvojiti onaj Hemofarma i FMP-a koji će potpuno opravdano biti pod povećalom Zadrana i Cibonaša. Naime, Hemofarm je njihov najveći protivnik u borbi za Final Four i trenutno sa 15 pobjeda potpuno zasluženo dijele treće mjesto sa Cibonom. U prvom međusobnom ogledu sa tijesna dva poena Hemofarm je uspio svladati FMP koji će osvetu tražiti u subotu s početkom u 20:15h.

Parovi 22. kola:

Petak
Bosna ASA BHT - Vojvodina Srbijagas20:15h
Subota
Partizan - Union Olimpija 16:00h
Zadar - Budućnost m:tel 19:15h
Krka - Zagreb CO 20:00h
Helios - Crvena zvezda 20:00h
Hemofarm - FMP 20:15h
Nedjelja
Cibona - Split CO 18:00h

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!