Košarka

Zagreb vs. Split: Neizvjesna borba u sjeni

Borna Rupnik • četvrtak, 19.02.2009.
Zagreb vs. Split: Neizvjesna borba u sjeni
Foto: Bruno Karadža

U sjeni polufinalnog ogleda Cibone i Zadra igrat će se i drugi polufinalni susret Kupa Krešimira Ćosića u kojem će snage odmjeriti Split i Zagreb. Kvaliteta igrača nakon svih zbrajanja i oduzimanja završi približno na nuli te bi mogla odlučivati trenutna forma ili iznimno raspoloženi pojedinci...

Iako su u oba susreta u NLB ligi slavili Splićani, nikako se ne može reći da u susret sa Zagrebom ulaze kao favoriti. Naprotiv, Zagrebove pobjede nad Zadrom i Krkom uvelike su podgrijale nade momčadi iz Trnskog, a Splićani kao da se nakon izmjena u sastavu povremeno još traže. Nedjeljni poraz u Draženovom domu također nije pridonio dobroj atmosferi, ali aduta za polufinalni dvoboj svakako imaju.

Vladimir Krstić vs. Eddie Shannon

Na poziciji playmakera nudi se vrlo izjednačeni dvoboj u kojem će Eddie Shannon vjerojatno dominirati brzinom, ali iskusni Vladimir Krstić u svojih je nekoliko nastupa u dresu Zagreba pokazao kako nije zaboravio igrati obranu - štoviše, čini se da s godinama postaje sve bolji. U pojedinim je susretima unosio velik nered u protivničke napade, a zna ukrasti loptu, pa čak i uhvatiti obrambeni skok.

Međutim, u napadačkom dijelu igre prednost je strani Amerikanca, čiji je dalekometni šut ipak neusporedivo bolji od Krstićevog, a osim toga puno češće ima loptu u rukama. Krstić pritom dirigentsku palicu povremeno prepušta Damiru Mulaomeroviću. Čini se Shannon ima više spremnih rješenja, a kako mu agresivnost također nije nepoznata, vaga ipak preteže na splitsku stranu.

Damir Mulaomerović vs. Jamon Gordon

Jedan od ključnih dvoboja mogao bi se voditi upravo na poziciji dvojke. Rutinirani Mula veliki je plus momčadi Zagreba koji mu je donio mirnoću i iskustvo. Kada je na parketu, igra se uglavnom vrti oko njega, a on se ne boji preuzeti odgovornost. Izvrsno surađuje sa suigračima, ne ustručava se šutirati, ali redovito dijeli i asistencije.

Jamon Gordon je novo ime u splitskim redovima, ali već je u susretu protiv Cibone pokazao da se s pravom može nazivati pojačanjem. Igra u vrlo visokom ritmu i može lakoćom riješiti situacije jedan-na-jedan u svoju korist. Fizičke predispozicije vuku na Amerikančevu stranu i treba vidjeti koliko će se Mulaomerović moći nositi s njime.

Krunoslav Simon vs. Siniša Štemberger

Prvi uvjet da do susreta ove dvojice košarkaša uopće dođe jest da Simon - ozdravi. Naime, prije puta za Zadar osjetio je želučane smetnje i upitno je u kakvom će stanju nastupiti. Istrči li na parket, sučelit će se s vrlo sličnim protivnikom. Obojica su igrači koji vole loptu u svojim rukama, a Štemberger je upravo protiv Zagreba u Trnskom nedavno pokazao da ga je jako teško zaustaviti kada mu krene.

S druge strane, Simon polako sazrijeva i njegovi su nekontrolirani potezi sve rjeđa pojava. Voli šutirati ključne lopte, a prodori pod koš postaju mu učinkovitiji. Kod ovog će dvojca jednostavno odlučivati tko će imati bolji dan, ali u strpljivoj, taktičkoj igri lagana je prednost ipak na strani kapetana Zagreba koji bolje može podrediti svoje kvalitete potrebama momčadi.

Luka Žorić vs. Mario Delaš

Iako na poziciji četvorke ima oštru konkurenciju u Andreju Štimcu, Luka Žorić se izborio za povjerenje trenera Denisa Bajramovića, a svojim ga izvedbama na terenu u velikoj mjeri i opravdava. Pod košem izvrsno pokriva leđa Anti Tomiću i oslobađa mu prostor u reketu, dok mu šut s poludistance uopće nije loš. Agresivan je u skoku, jedino mu nedostaje još malo iskustva u obrambenim akcijama.

Upravo će to biti prednost tehnički potkovanog Marija Delaša koji bi se mogao vrlo dobro snalaziti ostane li nasamo sa Žorićem s loptom u rukama. Međutim, Delaš je fizički inferioran Žoriću te se ne bi smio upuštati u zahtjevnije dvoboje nego tražiti svoj prostor. Mladi je Splićanin protiv Cibone potvrdio da ima i mirnu ruku te upravo zbog profinjenijih napadačkih sklonosti vaga ovoga puta lagano preteže prema Delašu.

Ante Tomić vs. Andrija Stipanović

Oštra će se borba voditi na poziciji centra. Andrija Stipanović svojim agresivnim i emocionalnim pristupom može probati onemogućiti Tomićevu pokretljivost, no odigra li visoki Zagrepčanin na razini na kojoj može, Stipanović će ga teško umiriti. Tomić je nositelj Zagrebove igre, a ujedno i jedan od najboljih centara u cijeloj NLB ligi.

Bajramović otvoreno priznaje da ima jednu od najboljih centarskih linija u državi, ali to Stipanoviću može poslužiti kao dodatni motiv za dokazivanje. Splićanin je snažniji igrač i trebao bi pokušati držati Tomića što dalje od koša, no Tomić je u više navrata pokazao da se i u takvim situacijama zna uklopiti u napadačke akcije. Stipanović na borbenom planu mora pružiti maksimum, ali i uz to treba priznati da je Tomić u ovom trenutku jednostavno bolji igrač.

Klupa

Dolaskom Mulaomerovića i Krstića Zagrebova je klupa dobila na težini. Vanjski dvojac sada može odmarati vrlo dobri i svestrani Petar Babić, dok nešto manju minutažu dobiva Filip Bašljan koji najčešće igra u ritmu toplo-hladno. Najveća prednost klupe Mrava bez sumnje je Andrej Štimac, koji donosi iskustvo pod koševima, ali je protiv Krke ponovno dokazao da ima iznenađujuće dobar šut izvana te ga Bajramović može koristiti i na poziciji trojke. Toni Dijan svoje minute marljivo odradi, ali teško može donijeti prevagu.

U Splitu Babićevu ulogu ima mladi Zoran Vrkić koji ponekad zaigra čak i na poziciji četvorke, premda mu to nije jača strana. Teo Čizmić posebno će računati na usluge obrambenog majstora Marka Batine koji bi svojim kvalitetama mogao ugroziti vanjski šut Zagreba, dok na drugoj strani parketa ne briljira, ali će kazniti eventualne pogreške zagrebačke obrane. Splitski dobitak je i prekaljeni borac Ante Grgurević koji vjerojatno neće moći nadigrati mladiće poput Tomića i Žorića, ali samo njegovo prisustvo na terenu njegovim suigračima donosi dozu sigurnosti. Michael Lee još je uvijek velika nepoznanica.

U svakom slučaju, snage na klupi poprilično su izjednačene, ali ako će se jedan pojedinac istaknuti, najvjerojatnije da će to ipak biti Andrej Štimac. Ipak, puno je važnije kako će odigrati prve petorke.

Denis Bajramović vs. Teo Čizmić

Pred dvojicom trenera leži ogroman izazov. Obojica se nalaze u sličnim situacijama jer su preuzeli klub sredinom sezone te kombiniraju raniju uigranost s vlastitim idejama. Kup im je izvrsna prilika da se dokažu i osvajanjem prvog trofeja, ali bitno je da ostanu hladne glave i pokušaju nadmudriti svog suparnika. Mala prednost možda ipak ide na stranu Denisa Bajramovića čiju momčad krasi veliko zajedništvo i čija je uprava, kako se u ovom trenutku čini, tijekom sezone napravila nešto bolji posao.

Motiv

Prije ždrijeba polufinala kupa obje su momčadi sigurno za suparnike željeli jedni druge te će sad morati na parketu opravdati očekivanja. Ulazak u finale bio bi im veliki sezonski bonus, a pobjednik će subotnju utakmicu moći igrati bez velikog pritiska jer će favorit ionako biti Cibona ili Zadar.

Stoga je poluzavršnica njihovo finale i nitko se neće štedjeti. Zagrebova je forma u uzlaznoj putanji i to im stavlja još jedan plus u rubriku prednosti, ali Splitu je nastup u Višnjiku odlična prilika da ostave sve nedaće iza sebe i uzmu posljednji zalet uoči ostatka sezone. Osim toga, s obzirom na stanje u regionalnom natjecanju i odnosu snaga u završnici hrvatskog prvenstva, Kup im je i najlakši put do trofeja, a Zagreb je prošle godine pokazao da zna kako taj put okončati na najbolji mogući način.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!