Tenis

"Pobjeda je strahovito bitna"

Ivor Krapac • ponedjeljak, 02.03.2009.
"Pobjeda je strahovito bitna"
Foto: FaH

Hrvatski tenisači okupili su se u Poreču početkom tjedna koji će nam donijeti sudar s Čileancima u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa. S obzirom da gosti u Hrvatsku stižu bez ozlijeđenog Fernanda Gonzaleza, jasno je da je Hrvatska favorit i da bi izostanak pobjede bio ogromno razočaranje, no u domaćem taboru pozivaju i na oprez...

Bez Fernanda Gonzaleza, koji je otpao zbog bolnih leđa, nade Čileanaca da bi ovog vikenda mogli do iznenađenja u porečkoj dvorani Žatika naglo su splasnule, a posljedično, optimizam u hrvatskim redovima je u porastu - ali bez primisli da nas u petak, subotu i nedjelju čeka šetnja do četvrtfinala.

"Istina je da je Čile došao bez najboljeg igrača Gonzaleza i to nas stavlja u ulogu favorita. Vjerujemo da smo kvalitetom jači, no to trebamo dokazati na igralištu. Svi smo profesionalci i ozbiljno moramo dočekati vikend", rekao je izbornik Goran Prpić na današnjem susretu s novinarima u dvorani Žatika, koja je već spremna za reprezentativni teniski vikend.

"Pobjeda nam je strahovito bitna jer njome i osiguravamo ostanak u Svjetskoj skupini i imamo šanse za još bolji rezultat", dodao je izbornik, koji na raspolaganju ima tri jaka aduta u singlu, Marina Čilića, Ivu Karlovića i Marija Ančića, a u sastavu je i Roko Karanušić, koji je prošlih nekoliko tjedana proveo na američkoj turneji.

Po ovogodišnjoj formi i trenutnom renkingu, Čilić je nedvojbeno prvi izbor, dok će za drugo mjesto u singlu kandidirati Karlović i Ančić, vjerojatno s Ančićevom prednošću s obzirom na bolje rezultate u aktualnoj sezoni.

"I Mario i Ivo i ja možemo igrati na jednakoj razini. Imamo dobru ekipu, a tko god bude igrao mi ćemo ga podržati. Nije bitno tko pobijedi - na kraju se gleda jesmo li prošli ili ne", kazao je Marin Čilić, koji će prvi put zaigrati u ulozi prvog igrača reprezentacije.

Mario Ančić upozorio je da se Čileance ne smije podcijeniti: "Nicolas Massu bio je među deset najboljih na svijetu i osvojio dvije medalje na Olimpijskim igrama u Ateni, dakle, to je dovoljno upozorenje koliko je opasan. Naravno, mi vjerujemo u prolaz, a želim reći da mi je uvijek užitak igrati Davis Cup i biti s ekipom. Atmosfera je odlična i nadam se da ćemo pobijediti."

U gostujućim redovima bi glavninu tereta trebali ponijeti Paul Capdeville (93.) i Nicolas Massu (98.), dok su u sastavu i Guillermo Hormazabal (322.) i Hans Podlipnik-Castillo (440.), vjerojatno kao opcija samo za subotnje parove. Uzimajući u obzir kvalitetu hrvatskih aduta, domaći teren i relativno brzu dvoransku podlogu u Žatiki, od uloge favorita ne treba niti se može bježati.

Prpić i njegovi izabranici u sličnoj su poziciji kao prošlog rujna u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu protiv Brazilaca u Zadru, kad je završilo sretno, s 4-1 u hrvatsku korist. Nadajmo se da ćemo slične dobre vijesti dočekati i potkraj ovog tjedna.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!