Automoto

Räikkönen uzvraća, Brawn šokira

Borna Rupnik • utorak, 10.03.2009.
Räikkönen uzvraća, Brawn šokira
Foto: EPA

Ono što je u ponedjeljak, na prvom testiranju u Barceloni, napravio Nick Heidfeld, u utorak je pošlo za rukom Kimiju Räikkönenu. Finac je konkurenciju ostavio daleko iza sebe, ali priča dana je novi fantastičan rezultat BrawnGP-a...

Bivši svjetski prvak Kimi Räikkönen dominirao je drugim danom testiranja u Barceloni, odvozivši više od pola sekunde brže vrijeme od prvog pratitelja, Williamsovog Japanca Kazukija Nakajime. Međutim, Finac u Ferrariju nije završio testiranje prema planu - nakon 55 krugova doživio je problem s KERS-om te je morao odustati.

Ipak, najviše se govori o trećem mjestu Rubensa Barrichella. Iskusni Brazilac u novom se bolidu BrawnGP-a uspješno nosio sa svima ostalima, isto kao i Jenson Button u ponedjeljak, a pritom treba spomenuti da momčad Rossa Brawna vozi bez KERS-a. A Britanac ima još aduta u rukavu.

Vezane vijesti

Naime, mnogi su pretpostavili da BrawnGP vozi s praznim rezervoarima kako bi ostvario što bolja vremena i privukao potrebne spoznore. Ali Ross Brawn na to odgovara: "Da znate s koliko smo goriva vozili, ostali biste šokirani. Čak ni naši partneri iz Mercedesa nisu vjerovali kada smo im rekli".

Iako su njihova izvrsna vremena zapanjila velik broj ljubitelja Formule 1, Brawn tvrdi da to nije maksimum - naprotiv: "Prema našim simulacijama, znali smo približno kakva vremena možemo postizati u Barceloni. A nakon jučerašnjeg testiranja ostali smo iznenađeni jer smo očekivali još bolje rezultate".

Ponovno je dobar bio Jarno Trulli u Toyoti, kojemu je utorak bio posljednji dan testiranja, a slijedili su ga Mark Webber u Red Bullu i Nick Heidfeld u BMW-u. Nijemac je proveo najviše vremena na stazi, ali nije uspio ponoviti jučerašnja vremena.

Nakon Nelsona Piqueta za upravljač Renaulta sjeo je Fernando Alonso, ali je unatoč 111 odrađenih krugova ostvario tek osmo vrijeme. "Bio je to dobar dan za nas. Isprobali smo mnoge postavke koje ćemo večeras razmatrati. Radili smo i na ravnoteži bolida", otkrio je španjolski vozač.

McLaren ponovno nije briljirao: Heikki Kovalainen ne pokazuje napredak, ali tvrdi da britanska momčad u Barceloni isprobava mnoge aerodinamičke i druge postavke, a vježba i rad u boksevima te im vremena vjerojatno nisu prioritet. Sutra na stazu izlazi svjetski prvak Lewis Hamilton.

Najlošije je u utorak prošao Toro Rosso. Bourdaisov STR4 morao je na popravak prednjeg krila nakon samo 14 krugova, a njegova je zamjena, mladi Buemi, uspio završiti tek šest krugova, bez službeno izmjerenog vremena.

Barcelona, testiranje:
1. Räikkönen (FIN/Ferrari) 1:20.314
2. Nakajima (JPN/Williams) 1:20.907
3. Barrichello (BRA/BrawnGP) 1:20.966
4. Trulli (ITA/Toyota) 1:21.182
5. Webber (AUS/Red Bull) 1:21.347
6. Heidfeld (NJEM/BMW) 1:21.615
7. Sutil (NJEM/Force India) 1:21.834
8. Alonso (ŠPA/Renault) 1:21.937
9. Kovalainen (FIN/McLaren) 1:21.991
10. Bourdais (FRA/Toro Rosso) 1:23.039
11. Buemi (ŠVI/Toro Rosso) bez vremena

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoFormula 1

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!