Automoto

BrawnGP ponovno neuhvatljiv

Goran Markuš • četvrtak, 12.03.2009.
BrawnGP ponovno neuhvatljiv
Foto: EPA

Odličnom vožnjom u 102. krugu Rubens Barrichello ponovno je plasirao BrawnGP na prvo mjesto postavivši najbrže vrijeme ovih testiranja čime su predsezonske pripreme za čak šest momčadi završene...

Još je jedan veliki dan iza momčadi BrawnGP-a. Naime, iskusni Rubens Barrichello odvozio je praktički savršen 102. krug postavivši uvjerljivo najbrže vrijeme ovih testiranja, 0.344 sekundi brže od jučerašnjeg Jensona Buttona. "Vrlo smo zadovoljni bolidom koji je bez ikakvih problema završio simulaciju jedne uobičajene utrke. Mislim da su iza nas četiri odlična dana tijekom kojih smo skupili dovoljno informacija koje će nam pomoći u finalnoj pripremi bolida za novu sezonu", izjavio je novi vlasnik momčadi, Ross Brawn.

Sa nešto više od osam desetinki zaostatka za vodećim Brazilcem plasirao se i Nico Rosberg ponovivši tako uspjeh Kazukija Nakajime iz drugog dana u Barceloni. "Ovo je bio odličan oproštaj od Catalunye. Koncentriravši se primarno na mehaničke i aero postavke bolida prikupili smo hrpu vrlo vrijednih podataka što nam je bio i glavni cilj", izjavio je mladi Rosberg.

Dok BrawnGP i Williams uz McLaren i Renault čekaju još četiri dana na stazi u Jerezu za trećeplasiranog Timu Glocka i četvrtoplasiranog Sebastian Vettel ovo je bila posljednja priprema uoči Melbournea. Odličnim trećim vremenom Toyota je samo potvrdila sjajnu formu uoči početka sezone dok se Red Bull napokon i u španjolskoj uspio progurati u gornji dio poretka istovremeno ne ugrozivši pouzdanost koja je za razliku od prošlih godine uoči sezone 2009. na vrlo visokom nivou.

Kratka snimka s današnjeg testiranja

Prilično očekivano, u sredini poretka usprkos tek 67 odvezenih krugova ponovno se našao Fernando Alonso i njegov Renault. Iako su praktički izgubili pola dana zbog kvara na motoru Alonso je vrlo zadovoljan: "Znam, izgubili smo previše vremena, no moram priznati da je ovo bio vrlo uzbudljiv dan tijekom kojeg smo još bolje upoznali svoj bolid što je zapravo puno važnije."

Nakon podosta test dana na samom vrhu momčadi Ferrarija i BMW-a danas nisu natjeravala vrijeme već je prioritet bio broj kilometara što je rezultiralo šestim odnosno sedmim vremenom dana. Međutim, i tako opušteni ponovno su bili brži od Lewisa Hamiltona i njegovog McLarena čija borba sa bolidom još uvijek očito nije završena. Jedina dobra vijest za srebrne bolide je činjenica da ispred sebe imaju još četiri dana u Jerezu tijekom kojih mogu pokušat popraviti lošu formu koju već neko vrijeme pokazuju.

Odvezavši čak 141 krug Giancarlo Fisichella je zatvorio pripreme za momčad Force Indie koja se sada vraća u Silverstone gdje će dobivene informacije biti analizirane i iskorištene za doradu bolida uoči odlaska u Australiju. "Vrlo smo zadovoljni pouzdanošću bolida koji je bez ikakvih ozbiljnijih problema izdržao dužinu dvije prosječne utrke", po izlasku iz bolida izjavio je Fisico.

Toro Rosso je ponovno bio jedina momčad koja je uposlila oba svoja vozača - naravno, naizmjence. U bolidu se najprije našao mladi Sebastien Buemi koji je koncentriravši se primarno na općenitom unaprjeđenju STR4 postavio tek deseto vrijeme dana. Nakon njega na red je došao i Sebastien Bourdais, a razlog tomu su brojni kvarovi bolida koji su se dešavali tijekom prva dva dana kada je u bolidu bio Francuz. Tijekom 27 krugova Bourdais se nije uspio pomaknuti sa samog dna poretka, no to nije umanjilo njegovo zadovoljstvo zbog bolida koji iz dan u dan sve bolje i bolje funkcionira.

Barcelona, testiranja:
1. R. Barrichello (BRA/BrawnGP) 1:18.926 min
2. N. Rosberg (NJEM/Williams) + 0.848 sec
3. T. Glock (NJEM/Toyota) + 1.165 sec
4. S. Vettel (NJEM/Red Bull) + 1.650 sec
5. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 1.738 sec
6. F. Massa (BRA/Ferrari) + 1.741 sec
7. R. Kubica (POLJ/BMW) + 1.814 sec
8. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 1.943 sec
9. S. Buemi (ŠVI/Toro Rosso) + 2.087 sec
10. G. Fisichella (ITA/Force India) + 2.119 sec
11. S. Bourdais (FRA/Toro Rosso) + 2.703 sec

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoFormula 1Video

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!