Košarka

Olympiacos riješio najteži zadatak

Bernard Jurišić, Branimir Korać • četvrtak, 12.03.2009.
Olympiacos riješio najteži zadatak
Foto: EPA

Pobjeda u Vitoriji za 99 posto europskih momčadi je nemoguća misija. Tko god tamo dobije, napravio je malo čudo, a to je uspjelo Olympiacosu i to u "živoj" utakmici za prvo mjesto u skupini. U drugoj skupini poziciju broj jedan uzela je Barcelona trijumfom u Tel Avivu...

Olympiakos razočarao Vitoriju

Kako sezona odmiče, Olympiacos izgleda sve uštimanije i moćnije. Da odlične predstave pirejske momčadi koincidiraju s rastom forme našeg Nikole Vujčića potpuno je jasno, a priznao je to i trener Pannayotis Yannakis.

Vujo je i na gostovanju kod Tau Ceramice bio ključan faktor možda i najbolje predstave "Djece Pireja" ove sezone. U prvoj četvrtini naš je reprezentativac ubacio 9 poena i povukao svoju momčad protiv šokiranih domaćina. Odavno netko nije ostavio Tau Ceramicu na -16 već u prvom poluvremenu, no Olympiacos je odigrao sjajnih 20 minuta.

U drugom dijelu domaćini su prijetili, primaknuli su se i na 74:75 serijom Vidala. No, grčka je momčad imala koncentracije i mirno privela utakmicu kraju, osiguravši si pobjedom 88:80 prvo mjesto u skupini i prednost domaćeg terena u četvrtfinalu protiv Reala.

Nikola Vujčić bio je prvo ime susreta sa 17 poena, 7 skokova i dvije asistencije, Halperin je dodao 16 ubačaja, od čega četiri trice. Kod Španjolaca je najefikasniji bio Teletović sa 16 ubačaja, a naš Stanko Barać za pet minuta uzeo je jedan skok i osvojio jednu loptu.

U drugom susretu skupine Prokom je protutnjao Milanom 96:72 i tako se prvom pobnedom oprostio od Topa 16. Poljake je predvodio Qyntel Woods s 23 poena, kod Talijana Thomas je ubacio 22.

Barcelona kupila Nokiju

Barcelona je u Tel Avivu tražila pobjedu protiv Maccabija koja joj je osiguravala prvo mjesto u skupini B. Što je tražila, to je i dobila te je pobjedom 90:74 uzela prvu poziciju ispred Reala i tako stigla do prednosti domaćeg terena u četvrtfinalu.

U Tel Avivu nisu očekivali lagan posao, no ipak su bili motiviraniji od domaćina kojem nije pomogla niti puna dvorana koja je velikim pljeskom na kraju pozdravila Barcelonu, a niti motivirajući govori Pinija Gershona uoči susreta. Tek početna faza susreta otišla je na stranu Maccabija, a nakon toga Barcelona je preuzela igru u svoje ruke te već na početku drugog poluvremena stigla do dvoznamenkaste prednosti i mirno odjedrila do pobjede.

Luca Basile bio je "crna mačka" za Izraelce, ostavljano mu je dosta prostora na vanjskim pozicijama, a on je to kažnjavao ubacivši im sedam trica i ukupno 23 poena. Juan Carlos Navarro pružio mu je podršku ubacivši 19 poena, a svakako treba istaknuti i Ersana Ilyasovu koji je još jednom potvrdio velike mogućnosti ubacivši 14 poena uz devet skokova.

U sastavu Maccabija po 16 poena ubacili su Marcus Brown i Carlos Arroyo dok su po 12 dodale buduće velike zvijezde izraelske košarke Lior Eliyahu i Omri Casspi.

Real je u Madridu ugostio Albu, ali igrao je jednim uhom osluškujući što se događa u Tel Avivu. Samo poraz Barcelone i njihova pobjeda protiv Nijemaca dovodili su ga na prvo mjesto u skupini, a to ih je na kraju više dekoncentriralo nego što im je pomagalo i umjesto očekivane uvjerljive pobjede, jedva su slavili 83:82.

Dvije minute prije kraja susreta Alba je imala sedam poena viška, ali Real je napravio veliku seriju u završnici, a Lopez je šutom iz okreta sa zvukom sirene svojoj momčadi ipak donio pobjedu.

Axel Hervelle s 18 poena predvodio je Real u čijem sastavu je Marko Tomas igrao 12 minuta i ubacio dva poena uz dva skoka. Kod Albe Blagota Sekulić ubacio je 21 poen.

Euroliga, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Armani Milano72:96Asseco Prokom Gdynia
Baskonia80:88Olympiakos
1Olympiakos 51+50
2Baskonia 42+82
3Armani Milano 24-74
4Asseco Prokom Gdynia 15-58

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!