Košarka

Rusi igraju ruski rulet

Borna Rupnik • utorak, 17.03.2009.
Rusi igraju ruski rulet
Foto: Nikola Movrić

Najuzbudljiviju utakmicu četvrtfinala Eurochallenge kupa odigrali su ruski predstavnici. Ural je u gostima svladao Triumf nakon što su domaćini krajnjim naporom uspjeli izboriti produžetak. U ostalim se ogledima već pomalo nazire i konačni pobjednik, iako je nemoguće isključiti opciju treće, odlučujuće utakmice...

Nakon što su se Triumf i Ural Great i u svojim skupinama drugog kruga Eurochallenge kupa obračunali sa ruskim predstavnicima, u četvrtfinalu ih je čekao je međusobni okršaj. Triumf je u susret ušao kao favorit zbog boljeg omjera iz prijašnjeg dijela natjecanja, prednosti domaćeg terena i podatka da je Ural nedavnu klupsku krizu riješio smjenom trenera.

Međutim, Aleksandar Kesar pokazuje se dobrim potezom uprave Urala jer je prvo u izravnom obračunu za mjesto u četvrtfinalu usred Seville svladao Cajasol, a danas je na vrlo dramatičan način slavio i kod Triumfa. Svakoj je momčadi pripala po jedna dionica prvog poluvremena, a u nastavku su gosti branili svoje teško stečeno vodstvo sve do posljednje tri sekunde, kada Perryjevo polaganje za 90:90 dovršava povratak Triumfa u utakmicu.

U petominutnom produžetku igralo se koš za koš, uglavnom s linije slobodnih bacanja, a Perry je zamalo postao pravi junak ovog susreta: 12 sekundi prije isteka vremena pogodio je tricu za vodstvo Triumfa 100:99. Međutim, loptu je na drugoj strani terena uzeo Vashington i uz polaganje izborio prekršaj te mirnom rukom postavio konačnih 102:100 za Ural.

Vashington je s 29 koševa ujedno bio i najbolji strijelac susreta, a nije bio daleko ni od triple-double učinka. Naime, dodao je osam skokova i sedam asistencija. Perry je u dresu Triumfa parirao s 26 ubačaja i šest skokova, ali je Vashington u Biggsu i Plišniću imao nešto raspoloženije suigrače.

Ciparski Proteas EKA AEL do prve je pobjede protiv amsterdamskih košarkaša došao na svom parketu u Limassolu. Ključnu su prednost ostvarili u početkom posljednje četvrtine (67:53), a premda su Nizozemci u jednom trenutku došli na samo pet koševa zaostatka, domaćini nisu dopustili izjednačenje i naposljetku su slavili rezultatom 82:72. Igrač utakmice bio je Haris Mujezinović sa 17 koševa i devet skokova, dok je EclipseJet MyGuide predvodio Gipson s jednako toliko ubačaja.

U Bonnu je Virtus iz Bologne sve dileme oko pobjednika riješio već u prvom poluvremenu. Na odmoru je talijanska momčad vodila 47:33, a njihova je prednost kasnije dosegla i +16. Momčad Telekom Basketsa uspjela je tek ublažiti poraz (86:76), ali ne i ozbiljnije zaprijetiti košarkašima Virtusa, među kojima su najučinkovitiji bili Ford (17 koševa i sedam skokova), Terry (16 koševa i sedam skokova) te Boykins (11 koševa, četiri skoka i šest asistencija). Kod domaćina se s 21 košem, šest skokova i pet asistencija istaknuo Rowland.

Cholet je na krilima sjajne obrane i raspoloženog dvojca Beaubois - De Colo svladao Kijev. Francuzi su gostima iz Ukrajine dopustili samo 52 koša, a dominaciju pod košem okrunili su uvjerljivo nadskakavši Kijevljane. Drozdov je uspio ubaciti samo 13, a Saltovets 12 poena.

Eurochallenge, završnica

četvrtfinale

Triumf100:102 *Ural Great
Proteas EKA AEL82:72Amsterdam
Telekom Baskets Bonn76:86Virtus Bologna
Cholet68:52BC Kijev
Ural Great65:91Triumf
BC Kijev77:72Cholet
Amsterdam 72:83Proteas EKA AEL
Virtus Bologna106:91Telekom Baskets Bonn
Triumf78:63Ural Great
Cholet80:74BC Kijev

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!