Automoto

Dvostruki trijumf na premijeri!

Borna Rupnik • nedjelja, 29.03.2009.
Dvostruki trijumf na premijeri!
Foto: EPA

Nova momčad Rossa Brawna upotpunila je savršen vikend na otvaranju sezone u Melbourneu. Jenson Button i Rubens Barrichello osvojili su prva dva mjesta, a trećeg se mjesta nakon starta iz boksa domogao Jarno Trulli...

Prva utrka sezone ponudila je mnoštvo uzbuđenja već na samome startu. Najavljivani dvostruki bijeg Brawn GP-a propao je čim su se ugasila crvena svjetla na startu jer je Rubens Barrichello krenuo vrlo polako te se na drugo mjesto probio sjajni Sebastian Vettel u Red Bullu, a trećeg se mjesta domogao Ferrarijev Felipe Massa.

Gužva se čekala samo do prvog zavoja. Mark Webber se našao u sendviču, ali je zbog oštećenja morao odustati McLarenov Finac Heikki Kovalainen, a bez prednjeg krila ostao je Adrian Sutil. Nick Heidfeld u BMW-u startao je s najviše goriva od vodećih, ali je nakon kaosa prvog zavoja pao na 17. mjesto.

Barrichello je unatoč manjeg oštećenja na bolidu držao sedmo mjesto, a Jenson Button je u međuvremenu izgradio više od četiri sekunde prednosti. Svjetski prvak Lewis Hamilton u McLaren-Mercedesu agresivnom se vožnjom u prva dva kruga probio do 12. mjesta, a uskoro se na račun Renaultovog Nelsona Piqueta uspeo na korak do bodova.

Premda su Toyote startale iz bokseva, Jarno Trulli se vrlo brzo izborio za 13. mjesto, a bivši svjetski prvak Kimi Räikkönen pao je na sedmo mjesto nakon što ga je na kočenju zaobišao Nico Rosberg, a potom ga je uz mali dodir prestigao i Rubens Barrichello. Svoje je četvrto mjesto čuvao Robert Kubica, a na početku se nije snašao ni Fernando Alonso, koji je s 10. pao na 14. poziciju.

U trenucima kada je Vettel vozio najbrže krugove, vozači na mekšim gumama počeli su skretati u bokseve te su izmjene bez većih poteškoća obavila oba Ferrarija i Lewis Hamilton, što se ne može reći za Nicu Rosberga, čiji su mehaničari imali problema, a odmah po izlasku iz boksa uzvratio mu je Kimi Räikkönen.

U 18. krugu priliku za dobar plasman prokockao je Williamsov Kazuki Nakajima, izgubivši kontrolu nad svojim bolidom i zaletivši se u zid. Zbog tog je incidenta ovosezonsku premijeru na stazi doživio i sigurnosni automobil, a Barrichello je u boksu dobio novo prednje krilo, ali i izgubio dosta vremena te pao na deseto mjesto. Nezgodu u boksu imao je i Giancarlo Fisichella, koji je svoje mehaničare jednostavno promašio.

Jarno Trulli svoju je Toyotu dovezao do osmog mjesta iza sigurnosnog automobila, a Lewis Hamilton je utrku nastavio s 12. mjesta. Početak nove jurnjave zatekao je trećeplasiranog Felipea Massu, kome je pobjegao Sebastian Vettel, a Nelson Piquet se nekoliko sekundi kasnije zavrtio na stazi i produžio u travu.

Na čelu poretka sigurnom se vožnjom održavao Jenson Button, a Vettel ga je slijedio u stopu. Iza Masse nanizali su se Kubica, Räikkönen, sve bolji Trulli i ambiciozni Barrichello, a debitant Sebastian Buemi u Toro Rossu vodio je borbu za osmo mjesto s Nicom Rosbergom, kojemu se Lewis Hamilton u problemima opterećenom McLarenu tada nije mogao približiti.

Massa je u 32. krugu otvorio seriju drugih odlazaka u boks. Najbrže krugove počeo je voziti Robert Kubica, što je natjeralo Vettela da malo podigne tempo, a Button je relativno mirno održavao svojih pet sekundi viška. Räikkönen je svu svoju netom stečenu prednost izgubio dodatnim posjetom mehaničarima nakon izlijetanja i bliskog susreta sa zidom, dok je Massa zbog kvara na bolidu utrku završio 12 krugova prije kraja.

Vodeću poziciju sačuvao je Jenson Button unatoč nepotrebno dugačkom zadržavanju u boksu, iako ga je sve jače pritiskao Vettel, a Barrichello je na mekšim gumama odlučio voziti posljednjih sedam krugova i zasjeo na peto mjesto, a potom preoteo poziciju Nici Rosbergu, čiji je pad bio nezaustavljiv. Fantastičan posao naposljetku je napravio i Hamilton na tvrđim, izdržljivijim gumama.

Tri kruga prije kraja zbila se nova drama. Leteći Kubica je u lovu čak i na moguću pobjedu pokušao prestići Vettela, ali mladi Nijemac nije želio popustiti i došlo je do sudara kojim su si obojica upropastili utrku. Ponovno je izašao sigurnosni automobil, a Barrichello je bio toliko oduševljen raspletom situacije i darovanim drugim mjestom da ga je sam Ross Brawn morao smirivati.

Još jedan kuriozitet je da su vozači u cilj ušli predvođeni sigurnosnim automobilom, a na treću stepenicu pobjedničkog postolja uspeo se Jarno Trulli. Aktualni prvak svijeta može biti prezadovoljan s ogromnih pet bodova, a pozitivnim će uvod u sezonu ocijeniti i Timo Glock, Fernando Alonso, Nico Rosberg i ponajviše Sebastian Buemi, koji je svoj debi okrunio jednim bodom.

Naravno, najsretniji će biti pobjednik Jenson Button, koji je posljednje dvije godine živio u sjeni Lewisa Hamiltona, a kako je donedavno bio bez posla, njegov rezultat zaslužuje svaku pohvalu, a isto vrijedi i za Rubensa Barrichella.

Australija je tako uistinu ponudila mnogo, kako na stazi, tako i izvan nje, a konačno smo na djelu vidjeli i brojne novitete, od kojih se KERS pokazao velikim dobitkom za momčadi koje su ga počele koristiti. Posebno će se analizirati i trošenje guma, ali vremena za velike manevre zapravo i nema - Velika nagrada Malezije vozi se za samo tjedan dana. Sigurno je da će mnogi poraditi na svojim taktikama, a malo je reći da svi nestrpljvo čekaju drugu prvenstvenu epizodu.

Konačan poredak:
1. Jenson Button (VBR/Brawn GP)
2. Rubens Barrichello (BRA/Brawn GP) +0.8 sek
3. Jarno Trulli (ITA/Toyota) +1.6
4. Lewis Hamilton (VBR/McLaren) +2.9
5. Timo Glock (NJEM/Toyota) +4.4
6. Fernando Alonso (ŠPA/Renault) +4.8
7. Nico Rosberg (NJEM/Williams) +5.7
8. Sebastien Buemi (ŠVI/Toro Rosso) +6.0
9. Sebastien Bourdais (FRA/Toro Rosso) +6.2
10. Adrian Sutil (NJEM/Force India) +6.3
11. Nick Heidfeld (NJEM/BMW Sauber) + 7.0
12. Giancarlo Fisichella (ITA/Force India) +7.3
13. Mark Webber (AUS/Red Bull) +1 krug
14. Sebastian Vettel (NJEM/Red Bull) +2 kruga
15. Robert Kubica (POLJ/BMW Sauber) +3 kruga
16. Kimi Räikkönen (FIN/Ferrari) +3 kruga

Nisu završili:
Felipe Massa (BRA/Ferrari) - kvar
Nelson Piquet (BRA/Renault) - izlet
Kazuki Nakajima (JAP/Williams) - izlet
Heikki Kovalainen (FIN/McLaren) - kvar

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!