Automoto

Button: "Uvijek izgleda lako"

Goran Markuš • nedjelja, 29.03.2009.
Button: "Uvijek izgleda lako"
Foto: EPA

Veliko dvostruko slavlje je iza Brawn GP-a , momčadi koja je prva nakon daleke 1954. godine uspjelo uzeti pobjedu u svojem premijernom nastupu. Zagrljaj Rossa Brawna i Rubensa Barrichella prije odlaska po zasluženi trofej dovoljno govori o tome koliko ona znači za cijelu ekipu čija je budućnost prije svega tri tjedna bila pod velikim upitnikom...

Senzacionalno dvostruko slavlje Brawn GP-a raznježilo je cijelu momčad, a čak niti šef ekipe, Ross Brawn nije mogao sakriti emocije: "Ovo je nevjerojatno. Uzmemo li u obzir što smo sve prošli u posljednjih nekoliko mjeseci rezultat je senzacionalan. Ne znam kako bih riječima opisao koliko ova pobjeda znači meni i cijeloj našoj ekipi".

"Bilo je puno teže nego što smo se nadali. Rubens je imao problema na samom startu tijekom kojeg mu je i bolid oštećen, no izdržao je do kraja utrke. Nevjerojatno", izjavio je Brawn na što se ubrzo nadovezao i Nick Fry: "Ovo je bajka. Tri kruga prije kraja Kubica je već unosio nervozu u naše redove, no nakon nesreće sve je bilo jasno."

Na press konferenciji odmah nakon utrke obratila nam se i zvijezda dana, Britanac Jenson Button koji u niti jednom trenutku nije ispustio vodstvo iz svojih ruku: "Prvih nekoliko krugova išlo je apsolutno u moju korist što sam uspio iskoristiti i napraviti mali razmak od ostatka društva iza sebe. Međutim, tad je na stazu izašao safety car iza kojeg sam uistinu teško održavao temperaturu svojih guma. Bolid je bio u katastrofalnom stanju , no odlazak u boks me spasio."

"Svoju pobjedu, nažalost, doveo sam u pitanje i kad sam prebrzo ušao u boks zbog čega sam izgubio nekoliko sekundi prednosti. Ipak sve se završilo odlično. Iako će mnogi reći da je šteta što je utrka završila iza sigurnosnog automobila za mene to uopće nije važno. Ovo je velika pobjeda mene i cijele ekipe. Iza nas su zaista teška vremena. Bilo je puno teže nego što mnogi misle stoga bih se još jednom zahvalio svojoj momčadi, ali i svojoj obitelji na podršci koju su mi pružali tijekom tog teškog perioda", izjavio je očigledno presretan Button.

Button se osvrnuo i na stanje staze tijekom VN Australije: "Sa stazom nije bilo problema, no kasniji start svima nam je uistinu otežao posao. Temperatura je naglo opadala zbog čega smo sve teže i teže zagrijavali gume, a kombinacija sjene sa drveća i niskog Sunca bila je opasna za apsolutno svakog vozača na stazi. Naravno, najvećih problema sa osvjetljenjem imali smo na najtežim zavojima što bi svaki manji pad koncentracije zasigurno pretvorilo u veliki problem."

Drugim mjestom nakon brojnih fizičkih dodira Rubens Barrichello je odlično demonstrirao čvrstoću svojeg bolida: "Čvrst je čvrst. Udarali su me odzada, ja sam pokupio nekoga ispred i kraj sebe, no bolid je sve izdržao. Iako sam prije starta razmišljao o pobjedi nakon što sam slučajno udario po prekidaču koji služi za održavanje motora "živim" pao sam predaleko i druga pozicija izgledala mi je nedohvatljivom."

"Da stvar bude bolja pobrinuo se McLaren iza mene koji me gurnuo u drugi bolid pored mene. U tom trenutku bio sam siguran da je sve gotovo, no nakon popravka "nosa" vrlo brzo sam se oporavio i krenuo u lov na što bolji plasman. Također, svima koji misle da je isključivo difuzor razlog našeg uspjeha moram napomenuti kako sam nakon sudara praktički ostao bez njega, no bolid je i dalje bio brz iako strujanje zraka nije bilo idealno što dokazuje pravu snagu našeg proizvoda", završio je Barrichello čije smo suze radosnice mogli vidjeti još od samog izlaska iz bolida.

Krenuvši iz boksa veliki posao napravio je i Jarno Trulli koji se uz malo sreće našao na postolju: "Kretanje iz boksa zapravo je bila velika prednost jer nismo bili upleteni u gužvu na prvom zavoju. Nakon što sam mirno zaobišao nekoliko bolida jednostavno sam nastavio pritiskati što je rezultiralo fantastičnim petim mjestom. Greška dvojca Kubica-Vettel bacila me na postolje zbog čega svakako moram zahvaliti i svojoj momčadi koja je nakon vrlo teške subote uspjela srediti nedostatke i u ruke mi dala odličan bolid."

Sudar Kubice i Vettela

Iako mu je puštena snimka sudara Sebastiana Vettela i Roberta Kubice, što je dvojac Brawn GP međusobno odmah prokomentirao, Trulli je još jednom samo istaknuo brojna pretjecanja tijekom cijele utrke te se zahvalio momčadi što mu je to omogućila u kratak komentar: "Malo sreće nikad nije naodmet".

Veliku utrku Brawnovog dvojca prokomentirao je i viceprvak prošle sezone, Felipe Massa: "Kao što sam i prije utrke kazao, vrlo su brzi. Ukoliko zadrže ovu formu već bi na polovici sezone mogli osvojiti prvenstvo."

Iako su odvozili veliku utrku svi snovi Vettela i Kubice odlaze u zaborav nakon nesmotrenog sudara. "Bio sam na odličnoj drugoj poziciji, no Kubica je bio puno brži. Kod ulaska u zavoj bio sam naprijed, no kad me je prošao više nije bilo mjesta i podupravljanje je napravilo svoje. Žao mi je i zbog momčadi i zbog Kubice. Možda sam trebao prikoči prije samog zavoja, no odlučio sam braniti poziciju, a kasnije jednostavno nisam imao dovoljno gripa da se maknem", izjavio je Vettel odmah nakon utrke.

Prilično slično mišljenje dijeli i drugi akter, Robert Kubica: "Svi smo razočarani. Pobjeda nam je bila na dlanu, no sve je palo u vodu zbog uistinu nepotrebnog sudara. Bilo je očigledno da sam brži od Red Bulla i prošao bih ga kad tad, no nakon što je odlučio braniti svoju poziciju u samom zavoju bolid je poskočio i došlo je do dodira što je obojici uništilo sav trud."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoFormula 1Video

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!