Košarka

Video: 10 Jordanovih nezaboravnih nastupa

Tomislav Pacak • utorak, 07.04.2009.
Video: 10 Jordanovih nezaboravnih nastupa

"Aklamacijom najveći košarkaš svih vremena"... Tako započinje biografija Michaela Jordana na službenom siteu NBA lige. MJ uistinu jest najveći svih vremena, a njegov ulazak u Kuću slavnih dobra je prigoda da se podsjetimo nekih od njegovih legendarnih nastupa...

Nemoguće je u jednom tekstu, u jednoj biografiji ili kroz video odati puno priznanje košarkašu koji je promijenio NBA ligu i sport općenito. "Air Jordan" je bio marketinško čudo, zaštitno lice lige i brojnih kompanija, no prije svega bio je nevjerojatan košarkaš.

Od svoje rookie sezone MJ je bio senzacija, neviđeni stroj za postizanje koševa. No, najboljih svih vremena nije postao samo zato jer je karijeru okončao s 30.1 poenom po utakmici (najviše u povijesti), već zbog niza drugih razloga - svog nevjerojatnog natjecateljskog žara, sposobnosti da bude najbolji kada je to najteže, do tada neviđenih fizičkih mogućnosti, bezbroj ključnih koševa, briljantnih poteza, zakucavanja, asistencija. Jordan je uz sve to devet puta izabran u najbolju obrambenu petorku lige, a 1988. bio je i obrambeni igrač godine. Neki će, poput Jerryja Westa, ostati impresionirani tom sferom njegove igre i više nego napadačkim arsenalom.

Vezane vijesti

Izabrati određen broj Jordanovih utakmica iz nevjerojatne karijere gotovo je nemoguć zadatak. Ipak, karijeru koja je donijela šest naslova prvaka, pet MVP nagrada (regularna sezona), šest MVP naslova (u finalima), tri MVP naslova (All-Star), dva olimpijska zlata (kao amater i profesionalac) i nebrojene druge NBA rekorde, pokušat ćemo "presjeći" kroz 10 fenomenalnih nastupa.

10. Finale NCAA turnira 1982.

Jordan je bio igrač prve godine na Sjevernoj Karolini, a u finalu NCAA turnira Tar Heelse je dočekao Georgetown predvođen Patrickom Ewingom. Jordan je u finalu zabio pobjednički skok-šut, pa je legenda tu započela: "Nakon tog šuta ljudi su počeli prepoznavati moje talente. Mislim da me taj koš 'stavio na kartu'"

9. Povratak u Madison Square Garden

Jordan je nakon trećeg osvojenog naslova otišao u mirovinu, ali nakon godinu i pol odlučio se na povratak. U jednoj od prvih utakmica, MJ je došao u svoju najdražu gostujuću dvoranu, njujorški Madison Square Garden te je ubacio 55 poena i asistirao za pobjedu. U idućoj utakmici Atlanti je zabio pobjednički koš, a potom na centru lupio dlanom o parketu, kao da kaže "Vratio sam se!

8. Posljednji nastup u MSG-u

Trebao je to biti posljednji Jordanov nastup u Madison Square Gardenu, pa je pripremio nešto posebno. Iz starog ormara izvukao je svoje prve Air Jordan tenisice i zaigrao u njima, premda su mu bile premale. S 35 godina na leđima, Jordan je zabio 42 poena, uz niz fenomenalnih poteza koje je, valjda zajedno s tenisicima, izvukao iz ormara: "Odlučio sam ih nositi kao znak zahvalnosti za respekt koji sam ovdje dobivao."

7. 63 poena Celticsima u doigravanju

Chicagu je trebalo nekoliko godina da postane kandidat za naslov, no Jordan je svoju klasu brzo pokazao. 1986. godine je u doigravanju Chicago ispao od Bostona, po mnogima jedne od najboljih momčadi svih vremena, no Jordan je započeo sa stvaranjem legende. U prvoj utakmici ubacio je 49 poena, a Celticsi su u drugoj bili odlučni zaustaviti MJ-a pod svaku cijenu. Rezultat? Jordan je utrpao 63 poena, što je i danas rekord NBA doigravanja. Larryja Birda nije bilo sram priznati: "Bio je to Bog prerušen u Michaela Jordana."

6. All-Star utakmica 1988. godine

Jordan je imao zaista vikend za pamćenje. Prvo je u najboljem natjecanju u zakucavanju svih vremena pobijedio sjajnog Dominiquea Wilkinsa, da bi potom postao MVP utakmice s 40 postignutih poena.

5. Prvo NBA finale, protiv Lakersa

Nakon što je konačno nadvladao Detroitove "Bad Boyse", Jordan je pod svaku cijenu odlučio osvojiti finale protiv LA Lakersa. U prvoj utakmici Bullsi su izgubili u svojoj dvorani, a Jordan je pomaknut na mjesto playmakera za idući susret. Učinak? Pogodio je 15 od 18 šuteva i tome pridodao 13 asistencija za pobjedu Chicaga, nakon koje su uslijedile još tri za prvi naslov. U jednom trenutku pogodio je 13 šuteva u nizu, od kojih će se posljednji zauvijek pamtiti - u zraku je odustao od zakucavanja, prebacio je loptu u lijevu ruku i položio, dok su publika, komentatori i protivnici bili u nevjerici. Magic Johnson je rekao: "Postoji Michael Jordan, i onda mi ostali."

4. Finale protiv Blazersa

Mediji su pompozno najavljivali okršaj Drexlera i Jordana, a iz Portlanda su Jordana izazivali kako mu je trica slabost. U prvom poluvremenu prve utakmice, Jordan je ubacio šest trica (rekord finala), a šest utakmica zabijao je prosječno 35.8 poena. Kaže Drexler: "Prije ove serije mislio sam da Michael ima 2.000 poteza. Bio sam u krivu, ima 3.000."

3. The Shot

Od brojnih Jordanovih koševa za pobjedu, kao "The Shot" pamti se ubačaj protiv Clevelanda u doigravanju. Šest sekundi prije kraja Jordan je zabio za vodstvo, no Cavsi su uzvratili te su Chicagu ostale još samo tri sekunde. Ako imate Jordana - i to je dovoljno. Uz New York, Jordan je uživao "mučiti" Cavse kojima je ova utakmica bila posebno teška za probaviti.

2. Bolesni MJ protiv Utah

Amerikanci je zovu "Flu Game" - pri rezultatu 2-2 u finalu 1997. godine, Jordan je uoči pete utakmice otrovao želudac te je na utakmicu stigao jedva stojeći. Dehidriran, isrcpljen, s vrtoglavicom i bez energije, Jordan je odigrao 44 minute i zabio 38 poena, uključujući tricu za pobjedu, uz sedam skokova, pet asista i tri ukradene lopte. Scottie Pippen nije nikada vidio takvog Jordana: "Nisam ga nikada vidio tako bolesnog, mislio sam da nema šanse da obuče dres. Trud koji je iskazao je bio nevjerojatan. Ne samo da je najveći košarkaš ikad, već je i najveći vođa ikad."

1. Posljednji šut u dresu Bullsa

Bio je to scenarij iz snova, jedini moguć za najboljeg košarkaša svih vremena. Bullsi su u Utah stigli s vodstvom od 3-2, ali Jazzeri su imali prednost domaćeg terena u iduće dvije utakmice. Ipak, Michaelu nije pobjegao šesti naslov, a za to se sam pobrinuo - zabio je 45 poena, a u posljednjoj minuti zabio je koš, ukrao loptu Karlu Maloneu i potom 5.2 sekunde prije kraja zabio skok-šut za pobjedu i novi naslov Bullsa. "Ako će ovo biti njegova zadnja utakmica, ostavio nas je s nastupom za pamćenje. On je najveći igrač ikada, a ovo je dokaz toga", izjavio je Phil Jackson.

Trebao je to biti filmski završetak Jordanove karijere, i mnogi će ga kao takvoga i pamtiti bez obzira na kasniji povratak u dresu Wizardsa. I taj povratak, rezultatski neuspješan premda je Jordan bio konkurentan i u svojoj 40. godini, ide u prilog njegovoj legendi jer je pokazao da je njegova ljubav prema košarci veća od ega i želje da mu posljednji šut u karijeri ujedno bude i šut za NBA naslov.

Dobrodošao u Kuću slavnih...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!