Košarka

Stockton i Admiral među velikanima

Vid Horvat • srijeda, 08.04.2009.
Stockton i Admiral među velikanima

U ovogodišnjem izboru u košarkašku Kuću slavnih čast su dobili tri člana legendarnog Dream Teama iz Barcelone 1992. godine. Jedan je vjerojatno najbolji svih vremena ("Air Jordan"), a druga dva su playmaker Utah Jazza i najbolji asistent i kradljivac lopti u povijesti NBA lige, te centar San Antonio Spursa i ponajbolji visoki igrač u svoje doba...

John Stockton obilježio je svoju karijeru kao najveći dodavač ikad, igrač koji je suigrače činio boljima, košarkaš čijoj smo se lakoći asistiranja divili, jedan od najvećih i najinteligentnijih organizatora igre u povijesti košarke. Dovoljno je spomenuti 19 NBA sezona, a od toga je u 17 odigrao svih 82 utakmice u regularnom dijelu. U mirovinu je otišao s 15. 806 asistencija i 3. 265 ukradenih lopti što ga čini vodećim svih vremena u ovim kategorijama.

"Apsolutno sigurno, više nikad neće biti drugi Stockton - nikad", rekao je njegov suigrač Karl Malone, poznatiji kao "Poštar", igrali su zajedno 18 godina i postali nezamjenjivi dvojac, jedan od najvećih koji je trčao košarkaškim terenima. Mnogi će se složiti da su upravo njih dvoje igrali najbolji pick and roll, napadačka rješenja kakva se mogu demonstrirati na treninzima i seminarima.

Među Stocktonove uspjehe tijekom dugogodišnje karijere svakako treba spomenuti da je dva puta izabran u prvu petorku lige, pet puta u najbolju obrambenu petorku, 10 nastupa na All-Staru, dvije zlatne medalje s Olimpijade (jedna je iz 92` u finalu s Hrvatskom) i izbor među 50 najboljih košarkaša svih vremena. Njegove najbolje trenutke popratit ćemo s par događaja kojima je napisao povijest i ušao među legende.

1. Rekord od najviše asistencija na jednoj utakmici u doigravanju

Stockton drži nekoliko rekorda u asistencijama, što u jednoj sezoni ili u nekoliko regularnih za redom, ali i u statistikama, pa smo se odlučili za jednu utakmicu u doigravanju protiv Los Angeles Lakersa iz 1988. godine, kada je oborio rekord od najviše dodavanja na jednoj playoff utakmici, a pritom je susret završio s 24 asistencije.

2. Utakmica kada je postao najbolji asistent svih vremena

Trenutak kojim je ušao u povijest, asistencija kojom je dostigao brojku od 9. 922 dodavanja, večer kad je prestigao još jednu legendu loptanja pod obručima Magica Johnsona. Poslije utakmice protiv Denvera krenuo je putem gdje će se još dugo, jako dugo zadržati...

Igrač kojeg su svi respektirali, bivši pripadnik mornarice, član prvog Dream Teama, treći igrač s najviše poena na jednoj utakmici, centar od kojega je učio i Tim Duncan - David Robinson. Košarkaš kojemu smo se mogli samo diviti, predvodnik San Antonio Spursa prema prvom NBA naslovu 1999. Bio je specifičan po svojoj tjelesnoj muskulaturi, jak i agilan.

Bogatu karijeru obilježio je s mnogo priznanja, među kojima su svakako dva zlata i jedna bronca s olimpijskih igara, MVP lige 1995. godine, dva naslova prvaka NBA lige, rookie godine, jednom obrambeni igrač godine, po četiri puta u petorci sezone i obrambenoj petorci lige, deset nastupa na All-Staru i fair play nagrada 2001.

"Admiral" je uživao status jednog od najvećih filantropa u profesionalnom sportu, prvenstveno osoba koja pomaže zajednici i također košarkaš s mjestom među 50 najvećih svih vremena. Od aktivnog igranja se oprostio s naslovom prvaka i otišao u mirovinu. "Jedan od velikana kojemu večeras imamo priliku reći doviđenja", rekao je komesar NBA David Stern pri uručivanju pehara za titulu prvaka te večeri i dodao "Hvala ti na svemu". Ima puno svijetlih trenutaka kojima možemo prikazati njegovu karijeru, ali jedan će ostati urezan u pamćenje...

71 poen na utakmici

Večer kada je protiv Los Angeles Clippersa zabio 71 poen, onda drugi po redu uspjeh svih vremena na jednoj utakmici i jedan od rijetkih koji se približio Wiltu Chamberlainu. Utakmica je specifična i po tome što je bila posljednja u regularnom dijelu sezone, a tim je postignućem preuzeo prvo mjesto na listi strijelaca (29. 8 poena po utakmici) od tada mlađahnog Shaquillea O`Neala (29. 3 poena) u dresu Orlando Magica.

Oba igrača su obilježila jedno razdoblje u košarci, priču po kojoj će ih se sjećati, doprinos klubu u kojem su igrali i čiji su dres nosili kroz svoje velike karijere. Zato su zaslužili ovu privilegiju i priznanje, a možemo se samo nadati da će biti još takvih velikana...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!