Automoto

Zvjezdano nebo u Kataru

Maja Giljanović • srijeda, 08.04.2009.
Zvjezdano nebo u Kataru

Pet mjeseci nakon posljednje utrke u kojoj je naslov proslavio peterostruki MotoGP prvak Valentino Rossi svjetsko MotoGP prvenstvo starta ovog vikenda u Kataru...

Commercialbank Grand Prix u Kataru prva je od 17 utrka u sezoni i treći put daje odgovor kako je koja momčad radila tijekom "praznika". Prošle je godine u Losailu slavio tada branitelj naslova Casey Stoner, a smijemo li biti slobodni i prognozirati, trijumf 23-godišnjaka ni ovog puta ne bi smio izostati.

Ducatijev je Australac, naime, prije dva tjedna zaslužio najnoviji BMW Sauber 135i nakon što je baš poput Malezije i Katara osvojio test i u Španjolskoj: "Sada samo ovo moramo ponoviti iz utrke u utrku. Prošle smo godine i ja sam i momčad bili stalno korak iza. Ovog puta ćemo biti pametniji za to iskustvo i spremniji pravovremeno eventualne probleme otkloniti", izjavio je poslije 1:38.646 kruga u Jerezu na kojoj tradicionalno ne prolazi najbolje (11. prošle godine, peti 2007.).

Što se njegovog najvećeg rivala tiče il dottore Valentina Rossija i branitelja naslova - peterostruki je svjetski prvak vratio titulu koju je nakon trijumfa 2002., 2003., 2004. i 2005. izgubio na dvije godine - 30-godišnjak (Yamaha) je prošle godine u Kataru osvojio peto mjesto i Losail mu je bio samo jedna od dvije utrke u kojima je ostao bez podija (druga je Essen).

Talijan je ovdje slavio 2005. i 2006. i koliko god je Stoner favorit Rossijeva klika napominje da na svom Desmosediciju GP9 nijednom nije odradio kompletan dugi tzv. "run-out" i postavljaju upitnik oko njegove fizičke spreme nakon odlaska pod nož (zglob) u studenom.

U svakom slučaju GP u Kataru bit će spektakl. Na 5.4km stazi osvijetljenoj reflektorima jačine 5.5 milijuna vati i vrijednoj 58 milijuna dolara vraća se i pobjednik inauguralnog izdanja 2004. Sete Gibernau. Španjolcu je ovo prva utrka nakon Estorila 2006., a pravi su rookieji Niccolo Canepa i Mika Kallio (Pramac) te Yuki Takahashi (Scot).

Ostali su poznate "njuške": treći u ukupnom poretku prošle godine Dani Pedrosa (Honda) koji je obradovao navijače i u najkraćem se mogućem roku (koliko-toliko) oporavio nakon operacije i koljena i ruke zadobivene prilikom pada baš u Kataru na testovima, Jorge Lorenzo i sam polu-"šepav" i još nenaviknut na Bridgestoneove gume nakon sjajne debi-sezone želi potvrdu talenta i u 2009. (21-godišnji 2006. i 2007. svjetski prvak do 250ccm u Kataru je lani bio pole-man i osvojio drugo mjesto), a Katar 12. je posebna utrka za Nicky Haydena.

Svjetskom prvaku 2006. (Ducati) Losail je, naime, ravno 100. MotoGP utrka u karijeri, a tu su još i Suzukijevi Loris Capirossi i Chris Vermeulen, Hondin Andrea Dovizioso, Colin Edwards i James Toseland (Tech3), Hayateov Marco Melandri te Alex de Angelis i Toni Elias (Honda Gresini).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!