Košarka

"Odigrali smo muški i pošteno"

Ivor Krapac • nedjelja, 19.04.2009.
"Odigrali smo muški i pošteno"
Foto: Kristijan Komarica

(Iz Beograda za Sportnet.hr Ivor Krapac) Cibona nije okrunila sezonu u NLB ligi dolaskom do trofeja, no bez obzira na to, Velimir Perasović je nakon finalnog poraza od Partizana kazao da je ponosan na sve što su njegovi igrači pokazali u ovom natjecanju. Protiv Partizana nije išlo u napadu, bila je to čvrsta utakmica u kojoj su suparnici imali više raspoloženih aduta...

Loš ulazak u utakmicu rano je gurnuo Cibose u probleme iz kojih se kasnije nisu izvukli. Ako se sjetimo kako su stvari izgledale u polufinalnoj pobjedi nad Hemofarmom, u subotu su se uloge posložile drugačije - Perasovićeva momčad našla se u poziciji Vrščana u tom ogledu, dok je Partizan podsjećao na Cibonu iz polufinala.

"Otvorili smo utakmicu napadački loše, to nam je razbilo ritam, a u par minuta koje smo odigrali loše i obrambeno otišli su nam na veliku razliku. Taj zaostatak smo kasnije smanjili sjajnom obranom koja je bila na visokom nivou, s dobrom individualnom odgovornošću, a posebno dobro smo zatvarali njihov napadački skok, tu nakon dugo vremena nisu imali toliku dominaciju kao što inače imaju", osvrnuo se Peras na poraz u finalu.

U nastavku utakmice Cibona je smanjila veliki minus, u zadnjoj četvrtini bila u prilici stići i na dva razlike - no, dosuđeni faul u napadu Lukše Andrića nad Stephaneom Lasmeom, uz nepriznati Andrićev koš, zadržao je domaće na +4. Cibonin trener taj trenutak nije izbrisao iz misli, smatra da je odredio puno toga.

"Još su nam u sljedećem napadu dali diskutabilan koš, kad je bio suđen sumnjiv faul, s tim su otišli na šest razlike i mislim da je to psihološki slomilo moju ekipu. Simptomatično je da nakon toga nismo zabili gotovo ništa, smatram da obično u tom trenutku, kad se momčad približi na dva poena zaostatka, kreće dalje s drugačijim moralom."

"No, sad je glupo govoriti o tome, pobjeda Partizana je zaslužena i o tom ne dvojim, ali mi je krivo zbog napora koji je moja momčad uložila. Mislim da smo svojom igrom zaslužili doći u priliku da ugrozimo njihovu pobjedu", dodao je Peras.

Kako objasniti krutost Cibosa u napadu, bilo je i promašenih zicera?
"Igrali smo protiv momčadi koja ima izvanrednu obranu, atletski su dominantni nad nama... U puno situacija imaš dojam da ćeš dati lak koš, a nije tako jer su stalno tu. Nedostajao nam je vanjski šut, nekoliko izlazaka iz bloka i pokušaja za tricu, da smo to imali, vjerojatno bismo lakše bili u prilici da pobijedimo."

"Partizan je momčad kojoj CSKA ili Panathinaikos daju malo poena, igraju na takav način. I mi smo igrali na taj način, jednostavno smo pokušali kontrolirati igru, kad smo malo ubrzali stvari, oni su se bolje snašli. Otišli su na 18 razlike u trenucima kad smo probali igrati brže, s nekoliko nerezonskih šuteva - to može proći na domaćem terenu, no u gostima ne ide tako", zaključio je trener Cibosa.

Ipak, nema razloga za veliku tugu: "Ponosan sam na svoju momčad, ne samo na današnju utakmicu, nego na cijelu NLB ligu, mislim da smo napravili sjajan posao i da smo u finalu odigrali muški i pošteno. Svi koji su gledali utakmicu vidjeli su da smo igrali dobru obranu, da smo se borili, dali smo sve od sebe i to nam nitko ne može zamjeriti. Nedostajalo je raspoloženih igrača u napadu i to je ovog puta odlučilo."

Partizan je u drugoj četvrtini djelomično pobjegao i zbog toga što Ciboni nije uspio pokušaj sa zonom. U toj su dionici prvi prekršaj napravili tek u pretposljednjoj minuti, vjerojatno se moglo i čvršće: "Kad igraš zonu, to je malo drugačije, u toj obrani nema tako izražene individualne odgovornosti kao kad se igra jedan na jedan. Mi smo to jako loše odigrali, pustili smo Veličkovića tri puta da šutne, triput smo slabo reagirali i oni su tu dobili slobodu, neke koševe dali su lakše."

"I oni su se isto strašno puno mučili u napadu, kao i mi - dali su više poena iz slobodnih bacanja od nas, no imali su loš postotak šuta iz igre, bila je to tvrda i čvrsta utakmica u kojoj je odlučilo to što smo imali jako puno napadački neraspoloženih igrača. Najvažniji igrači u napadu trebali su biti Kus i Prkačin, očekivalo se da će napadački pripomoći Andersonu, na kraju je on ostao bez snage."

Za pobjedu nad Partizanom trebalo se poklopiti da veći broj igrača ima svoj dan - tome ne treba dodati ništa više.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!