Košarka

"Amerikanci igrali za statistiku"

Matej Milanović • subota, 25.04.2009.
"Amerikanci igrali za statistiku"

Trener Virtusa Matteo Boniciolli zadovoljan je igrom koju je pružila njegova momčad i smatra da u finalu ne samo da mogu nego i moraju pobijediti. S druge strane trener AEL-a Miroslav Nikolić bio je bijesan na Amerikance u svojoj momčadi koji su po njegovim riječima igrali za sebe i statistiku, a ne za momčad...

Trener Virtus Bologne, Matteo Boniciolli zadovoljan odmah je pronašao ključ susreta i napomenuo da treba imati poštovanja i prema AEL-u iako su na kraju dosta glatko izgubili: "Čestitam Limassolu. Nisu bili u lakoj situaciji jer su mijenjali trenera pred dva tjedna. Mi smo iskoristili prilike za kontranapade, to nam je definitivno bio najbolji dio igre."

Boniciolli je našao glavnu negativnu stranu svoje momčadi u susretu u psihološkom padu kada su imali 20 poena prednosti: "Nismo ubili utakmicu kad smo trebali jer su igrači na +21 počeli razmišljati o finalu. Oni su konzistentna momčad i mi smo morali igrati konzistentno da bi ih dobili."

Trener je zatim prokomentirao činjenicu da neki od nosilaca igre tijekom sezone večeras nisu previše igrali, a Guilherme Giovannoni je odmorio svega pet i pol minuta: "Odmorio sam neke igrače pri kraju gledajući prema finalu. Puno više sam koristio Giovannonija, koji je bio izvrstan, od recimo Terryja, jer Giovannoni ima puno više iskustva i zna kako se nositi sa pritiskom ovakvih susreta."

Virtusov stručnjak je objasnio razloge zašto su određeni igrači proveli puno više vremena na terenu nego u drugim utakmicama:"Koristio sam puno Blizzarda, Giovannonija, Chiaciga, Righettija i Vukčevića jer im vjerujem. Oni ne samo da su održavali razliku nego su je i podizali kad su bili na terenu."

Pripreme za finale već su počele. Boniciolli očekuje sasvim drugi tip utakmice i prema tome morat će na drugi način pripremiti završni okršaj, a posebno će svojim igračima napomenuti da se više ne smije dogoditi dvoboj sa Sienom: "Sljedeća utakmica će biti potpuno drukčija od ove. Limassol je tehnička momčad, a Cholet je fizička. Svojim igračima ću reći da se nikad više ne smije ponoviti jedno onakvo finale kao protiv Siene u Kupu. Mi smo zaslužili ovdje otići do kraja."

Sve u svemu, Virtusov trener bio je jako zadovoljan utakmicom svojih i uvjeren je da mogu otići do kraja: "Dominirali smo skokove ne jer smo bili koncentriraniji. Osim psihičkog pada na +21 mislim da smo dokazali da smo ovdje došli po pobjedu. Ako su nam oni susreti koje smo izgubili sa Sienom nešto pokazali to je da moramo igrati svih 40 minuta. Mi smo u zadnjem susretu bili odsutni doslovce dvije sekunde i izgubili susret."

Nakon trenera Virtusa o susretu je progovorio i Brett Blizzard koji je realizirao deset poena. Amerikanac smatra da je domaći teren od velike važnosti i uvjeren je da mogu do naslova ako svi budu igrali kako treba:"Ključ utakmice je što smo iskoristili prednost domaćeg terena i publike. Dominirali smo na skoku i dolazili do lakih koševa u tranziciji. U nedjelju će ključ biti iskoristiti mogućnosti svih igrača. Svatko tko izađe na teren mora dati sve od sebe."

Blizzard je komentirao činjenicu da se upustio u neke važne šuteve, iako ih je prije toga par bio fulao:"Moj je posao da pucam. Zbog toga ću pucati i kad me ne ide ako se nađem na otvorenom šutu. Ja znam da moji suigrači imaju povjerenja u mene i ja vjerujem njima."

Trener AEL-a Miroslav Nikolić bio je jako nervozan. Prvo je rekao kako su pripremili utakmicu: "Mogu reći da smo u pripremi utakmice gledali pet, šest utakmica Virtusa. Jedno što smo trebali napraviti danas, a nismo, je obrana kontranapada."

Nikolić je zatim rekao zašto se nije poštivao dogovor i otvoreno priznao da mu se nije svidjelo ništa od njegovog sastava i da su zasluženo izgubili: "Nismo to radili jer su nam Amerikanci igrali za statistiku. Oni su težili individualnim solucijama jer je sezona blizu kraju, a oni se žele prodati u bolju momčad. U napadu smo igrali neorganizirano, protiv dogovora. U obrani smo jednostavno igrali loše. Moram reći da smo igrali protiv puno bolje momčadi od nas i stvarno im čestitam."

Kratko je susret prokomentirao i Milan Dozet koji se slaže s viđenjem svog trenera i smatra da AEL nije odigrao ni približno dovoljno da bi zaprijetio Virtusu: "Želim sve najbolje domaćem sastavu u finalu. Trener je već rekao da nismo imali dovoljno vremena da se pripremimo kako treba za ovaj Final Four. Oni su brza i jaka momčad i mi nismo bili dovoljno dobro da bi danas pobijedili."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!