Automoto

Button vratio Brawn na vrh

Ante Kojundžić • nedjelja, 26.04.2009.
Button vratio Brawn na vrh
Foto: FaH

Jenson Button je uspio dokazati da je BrawnGP i dalje najbrži bolid na gridu pobjedivši na VN Bahreina nakon što je krenuo s četvrte pozicije na startu. Button je ovom pobjedom dodatno povećao svoje vodstvo u ukupnom poretku...

Start i prvi krug utrke bio je jako uzbudljiv s puno događanja. Toyote su uspjele povesti, no čelno mjesto zauzeo je Timo Glock ispred Jarna Trullija. Crna predviđanja Buttona prije starta utrke su se ostvarila nakon što je Lewis Hamilton potpomognut KERS-om uspio u jednom trenutku doći na drugo mjesto, no pretjerivanje u jednom zavoju koštalo ga je tog istog mjesta kad ga je prestigao Trulli.

Uskoro je i Button u Brawnu napravio isto i na kočenju prešao svog sunarodnjaka. Poredak je bio Glock, Trulli, Button, Hamilton, Vettel, Barrichello, Räikkönen, Alonso...

Nakon deset krugova prvi od vodećih, sasvim očekivano, u boks je otišao Glock koji se vratio na deveto mjesto umalo ne pokupivši Nica Rosberga. Odmah krug nakon po nove gume svratio je i Trulli koji je napravio dobar posao prestigavši kroz bokseve svog momčadskog kolegu. Talijan je izbio ispred Alonsa.

Već u sljedećem krugu Španjolac je pretekao Toyotin bolid, maksimalno iskoristivši sve prednosti KERS-a. Button je vodio utrku do 15. kruga kada je i on morao na nadolijevanje goriva, baš kao i Hamilton. Pobjednik prve dvije utrke ove godine nizao je prije ulaska odlične krugove što ga je izbacilo ispred dvije Toyote. Hamilton je uspio osvojiti poziciju u odnosu na Glocka.

Vettel je od vodećih bolida bio najteži pa se najdulje zadržao na stazi te se vratio na četvrto mjesto iza Kimija, Buttona i Trullija. Navijači Ferrarija prisjetili su se prošlih sezona nakon što su napokon ove godine vidjeli crveni bolid na čelu poretka. No, potrajalo je to par krugova kada je i Kimi morao u boks, a na povratku na stazu preuzeo je osmu poziciju.

Jarno Trulli bio je pod pritiskom mladog Vettela, dok je Button s lijepom prednošću vodio utrku stalno povećavajući razmak.

Britanac je uspio sagraditi veliku prednost uoči drugih redovnih ulazaka u boks 20 krugova prije kraja. U istom krugu kao i Brawnow vozač u boks su ušli i Trulli i Hamilton, ali je Talijan uspio zadržati poziciju u odnosu na McLaren Lewisa Hamiltona.

Tri kruga poslije njih u boks je otišao i Vettel, a vratio se iza Buttona i Räikkönena kojeg je čekao još jedan ulazak u boks.Od vodećih je jedino Trulli bio na mekanim gumama koje su se pokazale kao bržima, a svi ostali su se vozili na tvrđoj komponenti.

Kimi je s drugog mjesta otišao u boks i vratio se na šesto mjesto ispred Glocka. Naprijed je Trulli pokušavao profitirati mekšim gumama u odnosu na Vettela koji je bio na tvrđim, no mladi Nijemac se jako dobro držao u toj borbi za drugo mjesto.

Velika prednost koju je imao Button osigurala mu je miran završetak utrke jer je Trullija blokirao Vettel. A osim toga Button je dobro ocijenio kad je rekao da je njihov bolid jako brz na dulje dionice, dok im je najveći problem natjerati bolid da radi dobro u uvjetima kad se traži jako brz jedan krug kao što je to slučaj u kvalifikacijama. Brzinu je Button pretočio u treću pobjedu ove sezone.

BrawnGP i dalje dominira prvenstvom s tri pobjede od četiri ukupne utrke koje su se vozile ove sezone. Aposlutno nedodirljiv u Bahreinu, Button je potpuno zaslužio pobjedu vrlo brzom i kontroliranom vožnjom.

Drugo mjesto pripalo je Vettelu koji je uspio zadržati Trullija iza svojih leđa. Talijan nije uspio preteći Red Bullova vozača unatoč bržim gumama. Možda pomalo razočaravajuće nakon što je krenuo s pole pozicije, ali Trulli mora biti zadovoljan trećim mjestom.

Zadovoljan će svakako biti Hamilton nakon teškog početka sezone. Britanac je osvojio četvrtu poziciju ispred Barrichella na petom mjestu. Prve bodove za momčad Ferrari ove godine osvojio je Kimi Räikkönen vrlo dobrom strategijom kroz utrku i na taj način prekinuo crnu seriju momčadi iz Maranella.

Timo Glock je vodio utrku u njenom prvom dijelu, no prešavši u drugom stintu na tvrđe gume izgubio je jako puno vremena i samim tim ikakvu priliku za bolji plasman od sedmog mjesta koje je na kraju osvojio. Posljednji bod pripao je Fernandu Alonsu u Renaultu.

Svakako treba spomenuti jako loš nastup BMW momčadi kojoj su pripala dva posljednja mjesta s tim da je Kubica bio ispred Heidfelda.

Prvo mjesto ukupnog poretka uvjerljivo drži Button s 31 bodom, a iza njega je njegov momčadski kolega Barrichello s 19 bodova. Bod manje ima Vettel na trećem mjestu, a četvrti je Trulli s 14.5 bodova.

Sljedeća utrka je u Španjolskoj 10. svibnja.

Rezultat na kraju utrke:
1. J. Button (VBR/BrawnGP) 1:31:48.182
2. S. Vettel (NJE/Red Bull) + 7.187
3. J. Trulli (ITA/Toyota) + 9.170
4. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 22.096
5. R. Barrichello (BRA/BrawnGP) + 37.779
6. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) + 42.052
7. T. Glock (NJE/Toyota) + 42.880
8. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 52.775
9. N. Rosberg (NJE/Williams) + 58.198
10. N. Piquet (BRA/Renault) + 1:05.149
11. M. Webber (AUS/Red Bull) + 1:07.641
12. H. Kovalainen (FIN/McLaren) + 1:17.824
13. S. Bourdais (FRA/Toro Rosso) + 1:18.805
14. F. Massa (BRA/Ferrari) + 1 krug
15. G. Fisichella (ITA/Force India) + 1 krug
16. A. Sutil (NJE/Force India) + 1 krug
17. S. Buemi (ŠVI/Toro Rosso) + 1 krug
18. R. Kubica (POL/BMW) + 1 krug
19. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 1 krug
Nije završio:
20. K. Nakajima (JAP/Williams)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoFormula 1

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!